Enstitü önerdi çiftçi üretti

Güncelleme Tarihi:

Enstitü önerdi çiftçi üretti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2016 15:50

Başkentli çiftçiler, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde buluştu. Çubuklu çiftçi Mustafa Tamer, enstitünün önerdiği tohumla üretim yapıp, “İç Anadolu’da kırmızı mercimek yetişmez” algısını kırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün Haymana Yolu’ndaki Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde ‘2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’ dolayısıyla baklagil tohumlarının tanıtıldığı tarla günü gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Nevzat Birişik, Türkiye’de kişi başına kırmızı et tüketiminin 14 kilogram, bakliyat tüketiminin ise 12 kilogram civarında olduğunu söyledi. Birişik, “Sorun burada. Bakliyatta ithalatçı konumuna geldik. Devlet bakliyat ekimini, üretimini artırmak istiyor. Bu sebeple bir takım tedbirler alınıyor. Gelecek yıl hedefimiz kilogram başına değil dekar başına destek vermek. Özellikle baklagillerde nohut, fasulye ve bezelyenin ekimini artırmak için destek miktarını artıracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

ALGIYI DEĞİŞTİRDİ

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Mevlüt Şahin, Yenimahalle’de hizmet veren enstitünün kurulduğu günden bugüne 94 yeni bitki çeşidi geliştirerek, tescilini yaptırdığını belirterek, halen bunların 35’inin orijinal tohumluğunun üretilerek çiftçilere verildiğini bildirdi. Çubuk Taşpınar’da bakliyat üreticiliği yapan Mustafa Tamer de enstitünün önerdiği kırmızı mercimek tohumunu ektiğini ve verimli sonuçlar aldığını söyledi. Böylelikle “İç Anadolu Bölgesi’nde kırmızı mercimek yetişmez” algısının yanlışlığını kanıtladığını ifade eden Tamer, yanında getirdiği kırmızı mercimek filizlerini katılımcılara gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!