Güncelleme Tarihi:
Depremden etkilenen 11 ildeki sanatçılar, ‘Geleceği İnşa Etmek’ başlıklı bölümde eserlerini sergiliyor. Prof.Dr. Nur Gökbulut’un danışmanlığında 20 sanatçının eserlerinden oluşan bölümde bazı sanatçıların depremden sonra yaptığı eserler, bazılarınınsa enkaz altından kurtardığı çalışmaları yer alıyor. Nur Gökbulut, proje ile ilgili olarak şunları söyledi: “Deprem bölgesinde de birçok sanatçı var. O sanatçılar buraya gelirse biz birlikte olduğumuzu hissettiririz düşüncesiyle bu projeyi hayata geçirdik. Bazıları ‘atölyeme giremiyorum’ dedi, bazıları ‘enkaz başında ailemi bekliyorum gelemem’ dedi, sonuçta 20 sanatçı katılım gösterdi.”
Enes Dirlik
KURTARABİLDİĞİM TEK ŞEY RESİMLER
Depreme Hatay’da yakalanan Enes Dirlik, fuara enkazdan kurtardığı dört natürmort çalışma ile katıldığını söyledi. Dirlik, “Kurtarabildiğim tek şey resimlerim oldu. Bunlar benim atölye çalışmalarım. Bu çalışmalarla katılmak istemezdim ama elimde sadece bunlar kaldı. Depremin üstünden 40 gün geçti, hala onun şokuyla bir şeyler yapmaya çalışıyorum” dedi.
Saime Uyar, Nur Gökbulut
PINAR ANISINA GENÇLİK AĞACI
Malatya’dan fuara katılan Saime Uyar, depremde yaşadıklarını ve fuarda yer alan çalışmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Çok korkunç bir olaydı. Yeğenim Pınar Uyar’ı kaybettim. Altıncı günde enkazdan çıkarıldı. 25 yaşındaydı. Onun anısına yaptığım ağaç çalışmasıyla fuara katıldım. Ağacı hayatım boyunca resimlerimde kullanıyordum, duygularımı en iyi şekilde ifade ettiğim şey ağaçlar. Pınar’ı gençliğine doyamamış, henüz çiçek açmış, hayatının baharında bir genç olarak hatırlamak istiyorum. O yüzden bu çalışmayı yaptım.”
Erkan Turan
GROTESK BEDENLER
Yine Malatya’dan katılan sanatçı Erkan Turan, birçok tanıdığını kaybettiği depremin unutulmaz acılar oluşturduğunu belirtti. Turan, fuarla birlikte bir nebze yaralarının sarıldığını belirterek, çalışmaları ile ilgili olarak “Grotesk bedenler çalışıyorum. Hastalıklı beden yapıları, günlük hayatta alışık olduğumuz beden yapılarının dışında kalan, çirkin olarak görülen beden formlarını estetik bir yorumla anlatmaya çalışıyorum” dedi.
RUS SANATÇILARDAN TEŞEKKÜR
Artankara’nın bu yıl misafir ülkesi Rusya. Rusya’dan 70’e yakın sanatçı, fuar için Ankara’ya geldi. Bu sanatçılar arasında yer alan Aliona Palazhchenko, “Sanatı insanların ve ülkelerin arasında bir köprü olarak görüyorum. Dil bilmeyebilirsin ama yaptığın resminle dünyanın neresine gitsen insanlar senin ne anlatmak istediğini anlayabilirler. 10 yıldır Türkiye’deyim. 81 ilini de gezdim. Burada gece resimlerimi koydum. Çünkü Türkiye çok parlak bir ülke, gece onun güzelliği ayrı” diye konuştu. Kristina Lantcova da, fuara Rusya’nın farklı şehirlerinden sanatçıların geldiğini ve ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Lantcova, “Burada olmak bizim için çok büyük bir onur. Rus sanatına ve sanatçılara karşı dünyada olumsuz bir yaklaşım söz konusu. Bizim için başka ülkelerde sergiler açıp fuarlara katılmak artık çok zor. Bu yüzden bu fuarla bize kucak açtığı için Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz” dedi.
ArtAnkara’da modacı Seren Erdoğan tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında 15 klasik Türk ressamın resmettiği kadın tabloları, giysiye dönüştürüldü. Tasarımlar, mankenler tarafından canlı performans eşliğinde görücüye çıktı. Tasarımlarda Osman Hamdi Bey, Nuri İyem, Naci Kalmukoğlu, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Neşet Günal, Nazlı Ecevit, Adnan Turani’nin eserleri yer aldı.
Mavi Çizgi Sanat aracılığı ile fuara katılan Emine Ayhan, beş adet akrilik ve yağlı boya çalışmasını sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Sanatçı çalışmalarında sonsuz yanılsamalar yaratan insan zekâsının harikasını ve varoluşun her biçimdeki güzelliğini aktarıyor.