Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 30 kişinin katıldığı eylemde grup adına Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Metin açıklama yaptı. Metin, bedensel engelli Günen çiftinin lunaparka alınmaması ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Uluslararası hukukun ve kanunlarımızın engellilere karşı her türlü ayrımcılığı yasaklamış olmasına rağmen, Ankara Gençlik Parkı içerisinde yer alan Lunapark İşletmesi’nin kanunlara aykırı olarak kurallaştırılmış bir uygulaması vardır. Ömer Günen, eşi Sibel Günen ve çocukları, saat 19.00 dolaylarında Gençlik Parkı’nda bulunan lunaparka girmek istediklerinde, daha önce duyduğumuz ve münferit olduğunu sandığımız bir sorunla karşılaşmışlar, görevliler tarafından ‘akülü tekerlekli sandalyelerin girişlerinin yasaklandığı’ gerekçesiyle içeri alınmamışlar. Akülü arabalar nasıl yasaklanabilir? Bu araçların yasaklanması, onu taşıyan insanların bir uzvunun yasaklanması anlamına gelmektedir.”
ŞİDDET OLAYLARI ARTIYOR
Engelli bireylerin şiddete uğradığından ve kanunlara aykırı uygulamalardandem vuran Ayhan Metin, “Son zamanlarda engelli bireylere yönelik şiddet ve hakaret olaylarının artması, kanunlara rağmen engellileri toplumdan tecrit edecek uygulamaların hayata geçirilmesi tarafımızca kabul edilebilir şeyler değildir. Zira engelli bireyler; hiçbir engelsiz bireyin alay edebilecekleri, hor görecekleri, itip kakabilecekleri insanlar değildir” diye konuştu. Metin, açıklamanın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına giderek konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti.
İŞİNE SON VERDİK
Lunapark işletmecisi Ufuk İlhan Gerim, olaya konu olan kapı görevlisinin içeri alınmadığı iddia edilen engelli çiftle arasında kişisel bir münakaşa yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Olay, bir personelle engelli vatandaş arasında yaşanıyor. Biz konuyu öğrendiğimizde o arkadaşın işine son verdi. Biz 72 yıllık bir işletmeyiz. Bize özürlü vatandaş geldiği zaman oyuncaklara da bedava biner, içeride bedava girer. Yanlış anlaşılma var. Bir kişinin yaptığı şey, tüm müesseseye mal edilemez.”