Güncelleme Tarihi:
Bir özel rehabilitasyon ve eğitim merkezinin fizyoterapisti olan ipek Kahraman, atlarla insanların yürüyüş şekillerinin birbirine benzemesi sebebiyle çocuk ata bindiğinde, bu yürüyüşünün beyinde yer ederek, yürüme yeteneğinin gelişmesinin sağlandığını belirtti. Kahraman "Atın arka bacakları hareketiyle çocuğun kalça ve omurilik hareketleri sağlanıyor. At öne gittiğinde ön vücut kasları, arkaya gittiğinde de arka grup kaslarını kasarak dengeyi sağlıyor. Atın vücut ısısı kontrolsüz kas kasılmalarının tedavisini gerçekleştiriyor" dedi. Kahraman, atların kas ve gelişme hastalıkları, omurilik yaralanmaları, down sendromu, otizm, spastizm hastalıklarının tedavisinde tıbba yardımcı olduklarını, iyileştirme sürecini hızlandıran denge ve kas kontrolünü geliştirdiğini ifade etti.
Aynı merkezin Müdürü Şule Mıdık da çocukların bu yöntemle hem eğlendiğini hem tedavi olduğunu belirterek şunları söyledi:
MİDİLLİ VE PONY KULLANILIYOR
"Bu yöntem salon terapisine ek olarak yapılan akupuntur gibi yardımcı bir teknik. Uzmanlarca da teyit edilen midilli ve pony atlarının yavaş ve ritmik hareketi, çocukların omurga ve çevresindeki kasların gelişimini sağlıyor. Atla terapinin tedavi amaçlı en belirgin hedefinin, kas perdesini normalize etmek, denge reaksiyonlarını geliştirmek, baş ve gövde koordinasyonunu sağlamak, koordinasyon ve sosyal hayat, arkadaşlık, paylaşımdır. Keçiören’de bu işi yedi yıl, Ümitköy’de dört yıldır yapıyoruz. Şu anda 105 çocuk bu şekilde tedavi oluyor. Hastalıkların iyileşmesinde bu yöntemin faydasını da açıkça görüyoruz."
ÇOCUKLAR SOSYALLEŞİYOR
Tedavİ sürecinde velilerden de olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Mıdık, "Bu uzun bir süreç. Tedavi sonuçlansın ya da sonuçlanmasın veli için önemli olan çocuğunun sosyal bir ortama girmesi ve bağımsız bir şey yapması. Salon hareketlerinin dışına çıkması. Çünkü biliyorsunuz bu çocuklar toplumda çok dışarı çıkıp bişeyler yapamıyorlar. Bizimle birlikte ilk kez at gören ya da ilk kez suya giren çocuklarımız oluyor" dedi.