Güncelleme Tarihi:
Henüz 1 yaşındayken geçirdiği kazada iki elini de kaybetmesine rağmen hayata sıkı sıkıya tutunmayı başaran AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, bugün Meclis’te engellilerin sesi oluyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) üç engelli vekilden biri olan Bayram, “Önemli olan düşünceden, vicdandan engeli kaldırmak. Fiili engeller her zaman aşılabilir” diyor.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Hürriyet Ankara’ya konuşan Bayram, Türkiye’deki engelli sayısının 10 milyona yakın olduğuna dikkat çekerek, sorunların çözümü için engellilerin yerel yönetimlerdeki temsiliyetlerinin artması gerektiğini söyledi. Valilik, belediye başkanlığı, rektörlük gibi idari makamlarda görev almak isteyen engelli vatandaşlara, “Engelli kardeşlerimiz idari görevlere talip olsunlar, bizler yanlarındayız” çağrısında bulunan Bayram, şöyle konuştu:
GÖZ, EL, AYAK OLACAĞIZ
“Ülkemizde 10 milyona yakın engelli kardeşimiz var. Aileleriyle beraber bu 40 milyon eder. Yani nüfusumuzun yarısını doğrudan etkiliyor. Engellilik, Allah’ın bir takdiridir. Herkes bir engelli adayıdır. Bu nedenle her bireyin bu konuda görevi var. Bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz. 2005 yılında çıkan engelliler yasamız, tüm partilerin ittifakıyla çıkmıştır. Bu yasanın çıkmasında emeği geçen bütün milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Biz gören göz, dokunan el, yürüyen ayak olacağız; olmak da zorundayız. Değerlerimiz de dinimiz de insanlık da bunu gerektiriyor. Bazı noktalarda eksikliklerimiz var ama onları da tamamlayacağız. Şu an toparlama aşamasında.
500 BİN ENGELLİYE BAKIM AYLIĞI
Yasanın getirdiği bazı düzenlemeler vardı. Uygulanması için belediyelere 7 yıllık bir süre verilmişti. Engelli rampaları, kaldırım düzenlemeleri, apartman girişleri yerel yönetimlerde zorunlu hale getirildi. Yatalak engellilerimiz için rehabilitasyon merkezleri kuruldu. Şu anda yaklaşık 500 bin engelli kardeşimize bakım aylığı bağlanmış durumda. Bu sayede bakımları sağlanıyor. Neden engelli bir büyükelçimiz, valimiz, belediye başkanımız ya da rektörümüz olmasın? Kimden ne eksiğimiz var. İnşallah yeni dönemde bunları da göreceğiz. Yeter ki azmedelim.
İDARİ ALANLARDA OLMALILAR
Yerelde temsiliyetin olması, sorunların çözümü aşamasında daha etkili olur. Onu hissetmek önemli. Yakın zamanda bir belediye başkanımız, bir ay boyunca makamına tekerlekli sandalyeyle gelip, gitmiş. Empati yapıyor. Bu takdire şayan bir şey ama bunun yerine empatiden öte bu durumu gerçekten yaşayanların bir yerlerde olması, bakış açısını değiştirir. Yerel yönetimlerde bu çok önemli. Engelli kardeşlerimizi her alanda görmek istiyorum. Yani tek vekillik yetmez, artık bunu aştık. İdari alanlarda, karar noktalarında engelli kardeşlerimiz olmalı. Valilik, belediye başkanlığı, büyükelçilik gibi görevlere talip olsunlar, bizler de her zaman yanlarındayız.”
HER YUMRUK YİYİŞTEN DAHA GÜÇLENEREK ÇIKTIK
1974 doğumlu Serkan Bayram 1 yaşındayken, memleketi Erzincan’a bağlı Uçören köyünde çıkan yangında ellerini kaybetti. Doktorların “Öldü, ölecek” dediği Bayram, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirerek avukat oldu. Yüksek lisansını tamamlayan ve şu an Maltepe Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde doktorasına devam eden Bayram, Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti Erzincan Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Hayatın mücadelelerle dolu olduğunu ifade eden Bayram, “Her yumruk yiyişten, daha güçlenerek çıktık. Hayat pişirdi bizi. İnşallah yarınlar, bugünden daha güzel olacak” diyor.