Umut ERDEM
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 00:00
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Meriç Sümen, sakat baletine verdiği iş sözünü yerine getirmedi. Talihsiz bir kazayla sahnelere veda eden ve Hürriyet aracılığıyla Sümen’den iş sözü alan 27 yaşındaki genç baletin, yine Sümen’den "Kanunlar çerçevesinde yapabileceğimiz bir şey yok, üzgünüm Mehmet" aldığı yanıtla tüm hayalleri yıkıldı.
DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürü Meriç Sümen, sakat kalan baletine Hürriyet aracılığıyla verdiği iş sözünü tutmadı. Tedavisinde ilerleme kaydedilip çalışmak için Operayı arayan balet Mehmet Sefa Öztürk’e, "Sana göre engelli kadromuz yok. Olsa bile zaten maaşı 240 YTL" yanıtı verildi.
Sümen, "Tek isteğim aileye geri dönmek" diyen sözleşmeli baletine "Elimizden ne geliyorsa yapacağız. Kuruma gelebilecek sağlık durumuna kavuştuğunda ona sahne asistanlığı gibi bir görev vermeyi düşünüyoruz" demişti. Öztürk, "Ben artık rüyalarımda dans ediyorum. Çünkü şu anda elimden başka bir şey gelmiyor. Sabahında çok net hatırlamıyorum; ama gerçekten çok hoş oluyor" sözleriyle sanat dünyasının dikkatini üzerine çekmişti.
TSK TEDAVİ İÇİN KUCAK AÇMIŞTI
Yarım sezon kurumda sözleşmeli olarak görev yapan Öztürk, İstanbul Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü’nde son sınıf öğrencisiyken sahne almaya başladı. 2006 yazında mezun olan 27 yaşındaki genç balet, mezuniyet kutlaması dönüşü geçirdiği motosiklet kazasında ağır yaralanarak sakatlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Öztürk’e Rehabilitasyon Merkezi’nin kapılarını açarak destek sağladı. TSK Sağlık Komutanı Korgeneral Necati Özbahadır ve Rehabilitasyon Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, genç baleti bir ay süresince Merkezde tedavi etti.
Sümen’i aradığını ve "Kanunlar çerçevesinde yapabileceğimiz bir şey yok, üzgünüm Mehmet" yanıtını aldığını kaydeden Öztürk, Başkareograflıktan ise kendisine göre bir engelli kadrosu bulunmadığını söylediklerini aktardı. Öztürk Hürriyet’e şöyle konuştu:
TEZGAHTA LİMON MU SATAYIM?
"Başkareograflığı aradım ve ’Kurumda sana göre bir engelli kadromuz yok. Olsa da 240 YTL alırsın’ denildi. ’Bedensel olarak engelliyim dans edemem ama zihnimde bir sorun yok. Halen üretkenliğim devam ediyor. Normal bir kadro veremez misiniz?" dediğimde de olumlu bir yanıt alamadım. Çok moralim bozuldu. Sözler verilmişti. Canım çok sıkılıyor. Bütün umutlarım yıkıldı. 15 sene okulunu okudum. Fikir düzeyinde, yaratıcı olarak katkıda bulunabilirim. Bu memlekette yaşamaktan utanç duyuyorum. Böyle paslanarak, tüketmek istemiyorum hayatımı. Sürekli düşünüyorum ne yapabilirim diye; ama işin içinden çıkamıyorum. Ben şimdi tezgahtarlık yapıp limon mu satıyım?, tornacıda mı çalışıyım?" Kendimi toparladığım zaman tekrar kuruma dönebileceğim söylenmişti. Bu umutla yaşadım. Hatta bu yaz Bodrum’a Bale Festivaline gidip arkadaşlarımın arasında olup onları izledim.
HAZMEDEMİYORUM
Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay Bey’e ulaşmaya çalıştım. Özel Kalemi bana ’faks çekin’ dedi. İzmit’te üçüncü katta oturuyorum. 15 gündür evden dışarıya çıkamıyorum. Nasıl çekebilirim. Şiir yazmaya başladım ve onların kitaplaşması için de arkadaşımdan yardım aldım. Ama ben artık aileme dönmek istiyorum. Hazmedemiyorum bu durumu. Önce umutlandırıyorlar, sonra ’hayat devam ediyor’ diyorlar."
LÖSEV’den eşya şenliği
LÖSEMİLİ Çocuklar Vakfı (LÖSEV), maddi durumu yetersiz lösemili çocukların ailelerine destek olmak için "Eşya Dağıtım Şenliği" düzenledi. LÖSEV Genel Koordinatörü Hülya Ünver, yardıma muhtaç yaklaşık 180 aileye, "toplam biner YTL değerinde 25 milyon LÖSEV parası" olarak nitelendirilen kupon verildiğini bildirdi.
Ünver, ailelerin, kuponlarla LÖSEV Alışveriş Merkezi’nde gıdadan giysiye, oyuncaktan kırtasiyeye ve temizlik malzemesine kadar çeşitli ürünlerden satın alabileceklerini belirtti. Şenlikte aileler, gün boyu stantları gezerek zevklerine ve ihtiyaçlarına göre istedikleri ürünlerden alırken, çocuklar için de kukla gösterileri düzenlendi.