Güncelleme Tarihi:
Seans saatlerinden medikal malzeme pahalılığına, öğretmen sıkıntısından yaz aktivitelerine kadar çocukları için yaşam şartlarının kolaylaştırılmasını talep eden aileler sıkıntılarını Ankara Hürriyet’e anlattı.
MEDİKAL ÜRÜNLER ÇOK PAHALI
Serebral palsi (beyin felci) olan 10 yaşındaki kızı Esma ile büyük bir mücadele veren Gülcan Yıldız, medikal ürünlerin pahalılığından şikayetçi. Ürünlerde KDV’nin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Yıldız şunları söyledi:
“İthal oldukları için fiyatları çok yüksek. Dolarla birlikte artıyor. Bu ürünlerde KDV’nin kaldırılması lazım. 450 TL’nin 320 lirasını devlet karşılıyor ama aileler önce kendileri harcama yapıyor, daha sonra geri alıyor. Bunu ödeyemeyen aileler var.”
ÖĞRETMEN ÇOCUĞUN DİLİNDEN ANLAMALI
Anne babası ayrı olan 12 yaşındaki yeğenine halası olarak kendisinin baktığını belirten Selva Yıldız da şöyle konuştu:
“Biz aileler olarak öğretmen sayılarının artırılmasını istiyoruz. Öğretmenlerin bazıları başka alanlardan mezun, çocuklarımızın dilinden anlayan öğretmenler olmalı. Yaz aylarında çocuklar için spor, havuz ve binicilik gibi terapi sağlayan faaliyetler gerekiyor. 3 ay kriz yaşıyoruz. Haftada 2 saat 90 dakika seans var. iki seans fizik tedavi eğitim imkanı yeterli değil. Çocuklarımızın evde oturmaması lazım. Haftada 5 gün istiyoruz.”
SERVİSLER UYGUN DEĞİL
Doğumda yaşanan sıkıntı nedeniyle serebral palsi hastası olan 4,5 yaşındaki oğlu Hamza Yiğit’in tedavisine devam eden Hacı İpek de, “Özel ve devlet fark etmiyor engelli öğrencileri taşıyan okul servislerinin bu çocuklara uygun olması lazım, bu konuda çok sıkıntı yaşıyoruz. 18 yaşından sonra engelli olan erkek çocuklarının SGK güvencesi sona erdiğinden sıkıntılar oluyor. Daha sonra yeşil kart veriliyor ancak üniversite hastaneleri bakmıyor. Engellilere iş sağlanıyor ancak kendisi çalışamayacak durumda olduğunda baba veya kardeşlerine imkan verilebilir” diye konuştu.