Endülüs tarihine ışık tutuluyor

Güncelleme Tarihi:

Endülüs tarihine ışık tutuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 00:00

İnsanlığın en önemli miraslarından Endülüs’ün öyküsünü, felsefesi, insanı, tarihi ve yapılarıyla anlatan Endülüs Belgeseli Ramazan ayı boyunca TRT’de izleyiciyle buluşacak.

İSPANYA’daki çekimleri bir ay süren ve ilk kez sinema formatında full HD olarak çekilen belgeselin yapımcılığını Sait Bey Polat üstlendi. 13 bölümden oluşan Endülüs belgeselinin yönetmenliğini Cengiz Göktaş, görüntü yönetmenliğini ise Yusuf Güven üstleniyor. Endülüs medeniyeti, coğrafî ve kültürel konum itibarıyla Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ile doğrudan ilişkili.

İlgi görmesi bekleniyor

Bünyesinde yedi civarında ırk ve üç semavi din mensuplarını barındıran çoğul yapısıyla bir hoşgörü medeniyeti. Belgeselde sekiz yüzyıl süren Endülüs tarihine ışık tutuluyor. Endülüs medeniyeti, toplumsal, felsefî, irfanî, tarihî, estetik yönleriyle ele alınıyor. İngilizce, Arapça ve İspanyolca olarak seslendirilen belgeselin büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Herkesin kendisini bulduğu topraklar

DİZİNİN tanıtımında Endülüs’ten şöyle bahsedildi; Şam’da giydikleri libası Atlas okyanusunda yıkayanların mekânı Endülüs; Sekiz asır süren medeniyet. İçinde herkesin kendisine yer bulduğu toprakların adı. Müslüman yönetimin açtığı şemsiyenin altında Hıristiyan’ın, Yahudi’nin, Pagan’ın, onca mezhebin; Berberi’nin, Çingene’nin, Kastilyalı’nın, Vizigot’un gölgelendiği yer. Her ırk ve her dilin serpildiği toprakların berekete çevrildiği; bilim aşkıyla dünyanın her köşesinden yola çıkanların ulaşmaya çalıştığı en önemli duraktır. Üniversitenin, reformun, rönesansın, astronominin, matematiğin, felsefenin, tarihin yeniden mayalandığı hamurun adıdır Endülüs. Medeniyetler Çatışması tezleriyle toplumları birbirine düşman etmeye çalışanlara; daha bin yıl önceden verilmiş bir cevaptır Endülüs. Hoşgörünün, birlikte yaşamanın ve en iyisini üretmenin mümkün olduğunu ispatlamış yarımadanın adıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!