Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2007 00:00
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye’nin bir günlük elektrik üretiminin yüzde 7-8’lik bölümünün klimalarda kullanıldığını belirterek, "Bu tüketim örneğin Kızılırmak üzerinde bulunan Kesikköprü Barajı’nın yıllık üretim kapasitesine denk gelmektedir" görüşünü savundu.
ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye’nin bir günlük elektrik üretiminin yüzde 7-8’lik bölümünün klimalarda kullanıldığını belirterek, "Bu tüketim örneğin Kızılırmak üzerinde bulunan Kesikköprü Barajı’nın yıllık üretim kapasitesine denk gelmektedir" görüşünü savundu.
Son 15 yılda klima satışlarında anormal bir artış olduğunu belirten EMO yetkilileri, bunun yarattığı sıkıntıları şöyle anlattı:
"Türkiye’de 1990’lı yıllarda 100 bin adet olan klima satışı 2002 yılında 233 bin 610’a çıkarken, bu rakam 2005 yılında 1 milyonu aşmış, 2006 yılında da 1 milyon 314 bine ulaşmıştır. Son 10 yılda kayıtlı yaklaşık 5 milyon klima satışı yapıldı. Klimaların ortalama gücünün 2 kilovat olduğu ve günlük ortalama altı saat çalıştıkları öngörüldüğünde, günlük 12 kilovatsaat elektriğin bir klima kullanımı nedeniyle tüketildiği hesaplanabilir.
ÜRETİMİN YÜZDE 8’İNİ KLİMALAR TÜKETİYOR: Toplam 5 milyon klimanın günlük 12 kilovatsaat enerji tükettiği dikkate alınırsa günlük 60 milyon kilovatsaat elektrik tüketimiyle, Türkiye’nin bir günlük elektrik üretiminin yüzde 7-8’lik bölümünün klimalarda kullanıldığı görülüyor. Bu tüketim örneğin Kızılırmak üzerinde bulunan Kesikköprü Barajı’nın yıllık üretim kapasitesine denk gelmektedir. Klimalar yalnızca sistemden çektikleri elektrik nedeniyle değil, standart dışı özellikleri nedeniyle de sorun yaratıyor. Standart dışı klimaların elektrik tüketimi açısından teknik özelliklerinin de kötü olması enerji iletim hatları ve trafoları da zorlayıp, sistemde çökmelere neden oluyor. Standartlara uygun bir klimanın elektrik tüketimini sistem kaldırabilecekken, standart dışı bir klimanın kullanımı iletim hatlarında taşınan elektrik yükünü artırmakta, trafo arızalarına yol açıyor.
Yılda iki kez bakım yapılmalı
Tüm elektrikli cihazlarda olduğu gibi klimalar da bakım gerektirir. İç ve dış ortamda değişik hava koşulları cihazların ısı transfer yüzeylerinde kirlenme ve tahribatlara yol açmakta, bu durum cihazın verimli çalışmasını engellemektedir. Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarına yılda iki kez bakım yapılması son derece önemlidir.
Klima filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Filtrelerin değişimlerinin zamanında yapılması, sağlık açısından da soğuk hava ile birlikte bakterilerin ortama yayılmasına neden olacağı için önemlidir. Düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması yüzde 30’lara varan enerji tasarrufu sağladığı gibi aynı zamanda verimliliği arttırır ve klimanın ömrünü uzatıyor.
Klima kullanımında alınacak önlemler
Elektrik Mühendisleri Odası yetkilileri klima kullanırken dikkat edilecek noktaları ise şöyle sıraladılar: Öncelikle ucuz, standart dışı klimaların yurda girişi ve satışı engellenmelidir. Ucuz, kalitesiz klimalar, aşırı elektrik tüketimiyle sorun yaratırken, kaliteli, ancak teknik kapasiteleri ihtiyaçtan yüksek olan klimalar da elektrik tüketimini gereksiz yere artırmaktadır. Bu klimaların kullanımı gereksiz yere enerji tüketimine ve yüksek elektrik faturalarına neden olmaktadır. Gelişi güzel taktırılan klimalarda enerji maliyeti artışı yüzde 300’lere kadar ulaşmaktadır. Klima seçiminde öncelikle kullanım amacının belirlenmesi önemlidir. Kullanılacak odanın hacmi, estetiği, yerleşim ve hava hareketinin uygunluğu büyük önem taşır.
Klima taktırılırken de odanın hacmi ve rengi, odadaki pencere ve kişi sayısı, odanın aydınlatılması, odanın güneş görme oranı, odanın içerisinde bulunan ve ısı yayan elektrikli aletler gibi çok sayıda ayrıntının dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle, herhangi bir mekan için ihtiyaç duyulan soğutma ve ısıtma kapasitelerinin uzmanlar tarafından belirlenmesi önem taşımaktadır. Ancak bu belirlemelere göre alınacak klimalarla verimli enerji kullanımı sağlanabilir.