Güncelleme Tarihi:
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 1998’de oluşturulan motosikletli polis ekiplerinden şahinler, emniyet personeli arasında gönüllü olanlardan seçiliyor. Özellikle yoğun trafik nedeniyle olaylara hızlı müdahale ve trafik yönetiminde daha etkin hizmet vereceği düşünülerek oluşturulan bu ekiplerde gönüllü olarak görev alan emniyet personeli, motosiklet sürüş teknikleri eğitimi aldıktan sonra göreve başlıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı 31 kişilik şahin ekibinde de gönüllü olarak görev alan 3 kadın polis buluyor.
ANKARA’NIN İLK KADIN ŞAHİNİ
Mesleğe 1995’te başlayan 38 yaşındaki Emniyet Amiri Sema Ersoy, Ankara’nın ilk kadın şahini olurken, daha sonra ekibe gönüllü olarak kadın polis memurlarından Muhterem Ayça İnal ile Azize Göktaş da katıldı. Trafik denetimi ve yönetiminde görev alan, aynı zamanda normal polislik görevlerinde de bulunan kadın şahinler, hem teşkilat içerisinde meslektaşlarının hem de halkın büyük ilgisini çekiyor. Emniyet Amiri Sema Ersoy, meslekte 18 yılını geride bıraktığını, 10 yıldır motor üzerinde görev yaptığını söyledi. Normal yaşamında da motosiklete merakı olduğunu ve iyi bir motosiklet sürücüsü olduğunu belirten Ersoy, 1998’de motorize şahin ekipleri oluşturulduğunda kendisinin bu ekipte gönüllü görev aldığını söyledi.
BİZE BAĞIRAN SÜRÜCÜ VAR
Ankara’da şahin ekiplerinin ilk kadın polisi olduğuna dikkati çeken Ersoy, “10 yıldır motor üzerinde görevimi yapıyorum ve bu işten büyük zevk alıyorum” dedi. Trafikte kadın polis olarak görev yapmanın hem zor yanları hem de avantajları bulunduğunu ifade eden Ersoy, “Trafik denetiminde kural ihlalinden dolayı ceza yazdığımız sürücülerden bazıları kadın olduğumuz için bizimle tartışmaya girmezken, bazıları da bize ceza yazmamamız için bağırabiliyor, sesini yükseltebiliyor. Hatta bizim duygusal olduğumuzu düşünerek zaman zaman ceza yazmamız için ikna çabalarıyla da çok sık karşılaşıyoruz. Ancak gerçek şu ki, kadınlar daha kuralcı olduğu için, biz de kadın olarak kuralları birebir uygulamaya çalışıyoruz. Görev yaptığımız bölgede kendimizi de kabullendirdik” şeklinde konuştu. Aynı zamanda Araç Bakım Büro Amirliği motosiklet kısmının sorumlusu olduğunu anlatan Ersoy, görevli olduğu kısımda motor ustası bulunduğunu, ancak kendisinin de lastik ve akü değiştirme gibi basit arızaları giderebildiğini söyledi.
ÖNCE ÖĞRETMEN SONRA POLİS
Kadın şahinlerden polis memuru Muhterem Ayça İnal da Türkiye’de birçok kişiye göre kadınlar için en uygun mesleğin öğretmenlik olduğunu, kendi ailesinin de ailesi ve çevresindekilere göre kadınlar için en uygun mesleğin öğretmenlik olduğunu, ailesinin kendisini öğretmenlik mesleğine yönlendiğini ifade ederek, “Ben de çocukluğumdan beri polis olmayı hayal ediyorum. Önce ailemin isteğini yerine getirmek istedim ve biyoloji öğretmeni oldum. Sonra hayali gerçekleştirmek için polis oldum. Bu mesleğe başlayalı 1.5 yıl oldu ve gönüllü olarak da şahin oldum” diye konuştu.
GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI
Ailesinin ve çevresindekilerin polis olmasına daha sonra olumlu tepki verdiğini anlatan İnal, “Emniyet teşkilatı içerisinde ise kadınların şahin olarak bu işi yapması biraz ilginç bulunuyor. Bu yüzden bize yaklaşımları da farklı oluyor” dedi. Kadın polislerin şahin olarak bu işi yapamayacağını düşünenlerin olduğunu dile getiren İnal, “Şahin olmak gönülülük esasına dayalı. Birçok erkek meslektaşımız motor üzerinde görev yapmaktan korkarken ben gönüllü olarak şahin ekiplerde görev aldım. Kadın şahin sayısı az olduğu için sokakta bizi görenler şaşırabiliyor, film çekimi gibi bir iş mi yaptığımızı soranlar oluyor” diye konuştu.