Emniyet görevde ya diğerleri

Güncelleme Tarihi:

Emniyet görevde ya diğerleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2007 00:00

Başkent’teki okul servisleri konusunda yazılarımızın ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri yaptığı çalışmalarını Eğitim Başkenti köşesiyle paylaştı.

Servis rantını kapabilmek için öğrenciler önünde öldüresiye kavga eden, veliyi tersleyen, balık istifi gibi araçlarla öğrencileri taşıyan servisçilere karşı Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü özverili bir çalışma içinde. Ancak 2006’da değişen yasayla maalesef her isteyen servis şoförlüğü yapabiliyor, bu yüzden de Trafik Denetleme Müdürlüğü yetkililerinin kestiği cezalar büyük rantın döndüğü servis taşımacılığında bir anlamda "caydırıcılığını" yitiriyor. Buna rağmen Trafik Denetleme Müdürlüğü Yetkilileri yılmadan kural dışı çalışan servis şoförlerine ceza kesmeye devam ediyor. İşte 2007 yılının ilk dokuz ayındaki servis şoförlerine yönelik ceza bilançosu:

9 BİN 86 ARACA CEZA

Başkent’te 6 bin 179 okul servis aracı bulunuyor. Eğitim ve öğretimin başladığı eylül ayında 2 bin 232 servis aracı kontrol edilerek bin 141 araca, ekim ayında 3 bin 352 araç kontrol edilerek 678 araç sürücüsü olmak üzere bin 819 araca cezai işlem uygulanmış. 2007 yılının ilk dokuz ayında ise toplam 9 bin 86 okul servisine ceza kesildi."

İstatistiklere göre ilk dokuz ayda (üç aydan fazla yaz tatili olduğunu göz önünde bulundurmak lazım) kentteki servis aracı sayısının neredeyse bir buçuk katından fazla ceza kesilmiş. Yani aynı araçlara, şoförlere defalarca cezai işlem uygulanmış. Yeni yönetmelikle tüm yetki Ulaştırma Bakanlığı’na verilmiş. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün yanı sıra denetimlerin, Servis Aracı İşletmecileri Odası’nca, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü’nce, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, okul müdürlerince yapılması ve okul aile birliklerince takip edilmesi gerekiyor. Görünen köy kılavuz istemez. Trafik Denetleme Müdürlüğü görevini yapıyor. Peki ya diğerleri...

ASIL SORUN

PLAKA TAHDİDİ Mİ?


Servis taşımacılığında hizmet kalitesinin günden güne düştüğünü belirten Yüce Okulları Genel Müdürü Kağan Kalınyazgan kalitedeki bu düşüşü tahditli ticari plaka uygulamasına bağlıyor. Kalınyazgan’ın konuyla ilgili görüşleri şöyle:

"Bilindiği gibi 02.04.1986 tarih ve 86/10553 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde tahditli ticari plaka uygulaması Ankara ilinde uzun bir zamandır yürütülüyor. Bu uygulama ile trafikteki yeni ve bakımlı araçlar azalmış, plaka kara borsasının oluşması nedeniyle araç sahiplerine ek maliyet yüklenmiştir. Bu maliyetlerin karşılanabilmesi için sektördeki hizmet kalitesi düşmüş araç sahipleri yatırımlarını ödeyebilmek için üst üste servise çıkarak trafik kurallarını ihlal etmeye başlamıştır. Modeli ve hizmet standardı yüksek araç bulunamaması nedeniyle okullarımızın taşımacılık hizmeti son derece sıkıntı içerisine girmiş ve öğrencilerimizin hayati tehlikesi dahi oluşmuştur. Nitekim, servis araçlarının yaptığı bazı trafik kazaları ölümle sonuçlanmış ve hepimizi derinden üzmüştür.

İSTANBUL ÖRNEĞİ

Plaka tahdidi(sınırlama) uygulamasının amacı nedir? Eğer amaç servis işletmeciliğine standart getirmekse neden plaka tahdidi olmayan İstanbul’da okulların servis hizmeti Ankara’ya göre çok daha güvenli ve yüksek standartta yürümektedir? Şu andaki sistem yatırım maliyetini yükseltmekte servisleri birden fazla iş almaya zorlamakta, böylelikle işten işe yetişmeye çalışan servis hız yaparak öğrencilerin hayatını tehlikeye atmakta ya da okul giriş çıkış saatleri dışında hizmet vererek öğretime zarar vermektedir. Böylesine zararlı ve hatta öğrencilerimizin hayatını tehlikeye atan bu uygulamada ısrar edilmemeli."

Eğitim Başkenti yazdı sınıfa öğretmen geldi

KEÇİÖREN’deki Hacı Mustafa Tarman İlköğretim Okulu 4-D sınıfındaki öğretmen sıkıntısının geçtiğimiz hafta Eğitim Başkenti köşesinde yer almasının üzerinden 24 saat geçmeden sorun çözüldü ve sene başından beri sınıf öğretmeni olmayan öğrenciler öğretmenlerine kavuştu.

Geçtiğimiz hafta "ankarakampus@hurriyet.com.tr" e-posta adresine kızının okulundaki öğretmen sıkıntısını yazan öğrenci velisinin "Boşta hiç mi öğretmen yok" isyanına yetkililer kulak verdi. Konunun Ankara Hürriyet’te yer bulmasının ardından Hacı Mustafa Tarman İlköğretim Okulu 4-D sınıfı için yeni bir öğretmen görevlendirildi. Bir okul yetkilisi ,"Haberin çıktığı gün öğretmen geldi" diyerek olayı doğruladı. Okuldaki öğretmen sıkıntısını Ankara Hürriyet’e bildiren öğrenci velisi ise "Sınıfımızdaki öğretmen yokluğunu köşenizde yayınladığınız günün ertesi sınıfımıza yeni öğretmen geldi. Bu konuya köşenizde yer verdiğiniz ve ilgilendiğiniz için size binlerce teşekkür ederim. Hürriyet’e de böyle bir köşe açıp sorunlarımıza sizi vesile kıldığı için teşekkür ederim" sözleriyle sevincini dile getiriyor. Biz de yetkililere bu sıkıntıyı vakit kaybetmeden giderdikleri için teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki seslerini basın yoluyla duyurmadığı için öğretmen sıkıntısı çeken başka okullar yoktur.

Çankaya Üniversitesi’nde Toptan’lı açılış bugün

ÇANKAYA Üniversitesi, kuruluşunun 10’uncu yılında yeni kampüsünün temelini bugün saat 10:00’da düzenlenecek bir törenle atacak. Temel atma törenine TBMM Başkanı Köksal Toptan katılarak bu özel günde Çankaya Üniversitesi’nin yanında olacak.

Yeni kampüs, Eskişehir Yolu 29’uncu kilometrede 156 bin 332 metrekaresi Çankaya Üniversitesi tarafından kamulaştırılarak satın alınan, 286 bin 577 metrekaresi Hazine’den 30 yıllığına kiralanan toplam 442 bin 909 metrekare alan üzerine inşa edilecek. Yaklaşık 60 bin metrekare kapalı alanı olacak yeni kampüs inşaatının iki-üç yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. Üniversitenin yeni kampüsüne taşınmasıyla birlikte fakülte ve yüksekokul sayısının ona, öğrenci sayısının da ilk etapta on bine çıkarılması hedefleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!