Güncelleme Tarihi:
ANKARA, (DHA)- YENİMAHALLE Belediyesi tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen Mahalle Festivali başladı. Yön Sanat Atölyesi, Türkiye Tiyatrolar Birliği ve Ankara Klasik Otomobilciler Kulübü'nün katkılarıyla düzenlenen festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. İlk gününden yoğun bir programla Yenimahallelileri sanata doyuran festival, Belediye Hizmet binası önünden start aldı. Festival, klasik araba ve motorlarla oluşturulan coşkulu kortejle başladı.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın ev sahipliğinde düzenlenen festival kapsamında kendini sanata adayan duayen sanat adamları da düzenlenen törenle Emek Ödülleri'nin sahibi oldu. 4 gün sürecek festivalin ilk gününde; Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda Tiyatro Aydede oyuncuları Nasrettin Hoca ve Sürmeli Eşeği adlı oyunu Yenimahalleli çocuklar için sahnelerken Fatih Paşalı'nın “Sahnede Gerçeklikö adlı atölye çalışması da yoğun ilgi gördü. Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi Hikmet Çetinkaya Sergi Salonu'nda ise Ünsal Pekel Pandomim gösterisi ile alkış alırken, Yıldız Kenter Tiyatro Salonu'nda Yön Sanat Atölyesi oyuncuları “Duvarö adlı oyun ile seyirci karşısına çıktı. Muhteşem müzik dinletisi eşliğinde sahnelenen oyunu Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe, Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Belediye Başkan Yardımcıları Başar Bal, Erhan Aras usta sanatçılar Rüştü Asyalı, Erol Demiröz, Turgay Tanülkü Yenimahallelilerle birlikte seyretti.
Ayakta alkışlanan oyunun ardından Başkan Yaşar festivale katkı sunanlara plaketlerini teslim etti. Gecede Emek Ödülleri de sahiplerini buldu. Başkan Fethi Yaşar ömrünü sanata adayan oyuncu ve yönetmen Rüştü Asyalı, Erol Demiröz ve rahatsızlığı nedeniyle geceye katılamayan Erhan Gökgücü'nün ödüllerini verdi.
İNSANLIK TARİHİ ASLINDA SANATIN BİRİKİMİDİR
Gecede konuşan Başkan Yaşar, "İnsanı doğadaki diğer canlı türlerinden ayıran en önemli özellik sanat eseri üretmesidir. İnsanlık tarihi aslında sanatın birikimidir. Sanat ve sanatçıya verilen değer ve önem ne kadar yüksek ise o toplumdaki gelişmişlik ve ilerleme de o oranda yüksektir. İnsanı insana insanla anlatma sanatı ya da insanoğluna ayna tutma sanatı olan tiyatro ise sanatın olmazsa olmazıdır ya da sanatın temelidir diyebiliriz. Tiyatronun geçmişinin milattan önceye dayandığını düşünürsek, tiyatro oyunlarının yasaklandığı, tiyatro salonlarının kapatıldığı, sansürün uygulandığı bir dönem medeniyetimizin seviyesini göstermesi açısından son derece üzüntü vericidir. Her şeye rağmen bu tür baskılara karşı sanatsal duruşları ile tüm topluma örnek olan tiyatro sanatçılarımız, bu tür baskıcı rejimlerin ve diktatörlerin de en büyük korkusu olmaya devam edecektir" dedi.
TİYATRO BİR İNSANLIK OKULUDUR
Yenimahalleli sanatseverlere seslenen Erol Demiröz ise, "Emek sömürüsüne karşı inadına emekten yana tavır koyan Yenimahalle halkına, Yenimahalle Belediyesi'ne ve sayın başkana çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. 1950-1957 yılları arasında Yenimahalle 8'inci durakta ailesiyle birlikte yaşadığını anlatan Usta oyuncu Rüştü Asyalı da Yenimahalleli ruhunu koruyarak Ankara'nın çeşitli yerlerinde yaşamını sürdürdüğünü anlattı. Asyalı, "Kalemize yıllar sonra döndüğümüzde tiyatroyla yeniden buluştuk. Bu akşam çok anlamlı ve mutluluk verici bir akşamdır. Muhsin Ertuğrul'un tanımıyla tiyatro bir insanlık okuludur. Çok benimsediğim bir tanımdır. Örneğini engelli kardeşlerimizin Duvar oyununda birlikte izledik. Ne mutlu bize. Başkanımıza da emeği geçen herkese de çok teşekkür ederim" dedi.
FOTOĞRAFLI