Embriyo transferine şartlı destek geldi

Güncelleme Tarihi:

Embriyo transferine şartlı destek geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 00:00

Uzmanlık derneklerinden bazısı Sağlık Bakanlığınca, riskli doğumların önlenebilmesi kapsamında alınması öngörülen tedbirlerden ’tüp bebek uygulamalarında embriyo transferinin 3’ten 2’ye indirilmesi’ yönündeki çalışmayı desteklerken, kimisi ilgili yönetmelikte bazı değişikliklerin yapılması bazısı da uygulamanın olumsuz olabilecek yönlerine dikkati çekiyor.

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Doç. Dr. Bülent Urman, tüm dünya ülkelerinde çoğul gebeliklere bağlı riskli doğumların önlenebilmesi için embriyo transferinde sınırlama yönünde çalışmalar olduğunu, transfer sayısının, özellikle Avrupa ülkelerinde 1’le sınırlandırıldığını söyledi. Urman, emriyo transferinin 1’le kısıtlanmasının gebelik oranını ciddi ölçüde düşüreceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Transferin, 2’yle kısıtlanması ile 3 transfer yapılması arasında gebelik açısından ciddi bir fark yok. Çoğul gebeliklere bağlı prematüre doğumlar başta olmak üzere çeşitli sorunların önlenebilmesi açısından, tek seferde embriyo transferi sayısının 3’ten 2’ye indirilmesi yönündeki çalışmaları destekliyorum"

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş da, riskli doğumların önlenmesi için embriyo transferine kısıtlama getirilmesi yönündeki çalışmaları da desteklediklerini ifade ederek, "Ancak transfer sınırlaması, hastanın yaşına göre değişiklik göstermeli. Örneğin, 30 yaşa kadar 2 embriyo, 30-35 yaş arasındakiler için 3, 35 yaşın üstündekiler içinse 3’ün üzerinde embriyo transferi yapılmasını uygun buluyoruz" dedi.

Bu arada Tıraş, Üreme Sağlığı ve İnfetilite Derneği, Üreme Tıbbı Derneği ile Özel Tüp Bebek Merkezleri Derneği yetkililerinin, 26 Ağustos salı günü Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile konu hakkında görüşeceklerini bildirdi.

En az 3 olmalı

ÜREME Tıbbı Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu da normal koşullarda ideal embriyo transfer sayısının 2 olduğunu, 2’den fazla transfer yapıldığında gebelik oranının değil, çoğul gebelik oranının artacağını söyledi. Tüp bebek tedavisinin, hiçbir zaman annenin kucağına 2-3 prematüre bebek veren bir uygulama olmadığı görüşünü savunan Pabuçcu, "25-35 yaş grubu altındaki kadınların, ciddi erkek faktörü ve rahim içi yumurtalık kanalları gibi problemleri yoksa, tüp bebek uygulaması en az 7-8 aşılama ve diğer tıbbı tedavilerden sonra yapılmalı" dedi.

Tek uygulamada gebelik elde edilebilmesi için emriyonun kaliteli olması gerektiğini belirten Pabuçcu, uygulamanın 2. ve 3. kalite embriyo ile yapılması halinde 3’ten fazla transfer durumunda dahi gebelik şansının yüzde 20’leri geçmeyeceğini, ancak 1. kalite embriyo ile 2-3 transfer halinde gebelik oranının yüzde 50’lere çıkabileceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!