Güncelleme Tarihi:
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde felaketi yaşatan acı depremin ardından Ankara’nın yardım seferberliği sürüyor. Başkentlilerden bu kez yine duygulandıran yardım adımları geldi. Kentin farklı ilçelerindeki kadınlar, belediyelerin destekleriyle ihtiyaç duyulan polar battaniye, polar eşofman, atkı, bere, şapka gibi ürünleri örgü ve dikiş yaparak üretmeye başladı. Bazı ilçelerde de kadınlar depremzedelere göndermek için bazlama, köy ekmeği ve poğaça pişirmeye başladı. Üretilen ürünler depremzedeler için bölgeye gönderilecek. İşte kentin dört bir yanındaki o yardım çabalarından detaylar.
EL BİRLİĞİ İLE ELİMİZDEN GELEN ÖRGÜ OLDU
Mamak Belediyesi Aile Merkezleri depremzedeler için harekete geçti. 19 aile merkezinde Mamaklı kadınlar, el emeğiyle bere, atkı ve eldiven için örgü örüyor, polar kumaşları kesip dikiş makinesinin başına da geçerek polardan eşofman ve battaniye dikiyor. Mamaklı kadınların el emeğinden çıkan ürünler, deprem bölgesine gönderilecek ve depremzedelerin soğuktan kendilerini koruyabilmelerine imkân sağlayacak. Bu anlamlı çalışmanın içinde olmaktan mutluluk duyan Mamaklı kadınlar, çalışmalarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Ahmet Yesevi Aile Merkezi kursiyerlerinden Nurgül Atlıhan, “Üzüntümüzü anlatamayız, el birliği ile elimizden gelen örgü oldu. Soğuktan üşümüş çocuklarımıza şapka, atkı örme çabasındayız. Umarım faydamız olur” derken, Zarif Tekeli ise “2 bebek yeleği ördüm, şimdi de şapka örüyorum. Allah’ım yaralarına merhem versin, sürsün” diye konuştu. Akdere Aile, Bilim ve Sanat Merkezi kursiyeri Ümüş Kırıcı da “Çocuklar olsun gençler, yaşlılar olsun onlara pijama, battaniye dikip gönderiyoruz. Allah yardımcıları olsun, devletimizin hepimizin başı sağ olsun. Rabbim tekrarını nasip etmesin inşallah, hepimizi korusun” dedi. Paketlerin üzerine kadınlar şu notu da yapıştırıyor: “Yüreğimiz sizinle aynı ateşte yandı. Her ilmekte dua ettik sizin için. İçiniz ısınsın, bedeniniz ısınsın. Acınız dinsin tez zamanda. Rabbim yardımcınız olsun.”
İP VE ŞİŞ BELEDİYEDEN ÖRMEK KADINLARDAN
Beypazarı’ndaki kadınlar da soğuk hava nedeniyle zor günler geçiren depremzedeleri unutmadı. Beypazarı Belediyesi, kadınlar için örgü şişi ve ip temin etti onlarca kadın da atkı, bere ve şapka örmeye başladı. Kadınlar, Beypazarı Hanımlar Lokali ve Gençlik Merkezi’nde örgü yapmaya devam ediyor. Kadınlar adına konuşan Özlem Köse, “Depremzede kardeşlerimiz için atkı ve bere örüyoruz. Belediye Başkanı’mız Tuncer Kaplan’a bu imkânı ve katkıyı bize sunduğu için teşekkür ediyoruz. Katkı sağlayan tüm kadınlara da teşekkür ediyoruz. İnşallah yaptığımız ürünler yerine ulaşır ve ihtiyaç sahipleri soğuk günlerde kullanırlar. Rabbim yar ve yardımcıları olsun” dedi. Beypazarı Belediyesi, örgü çalışmasına katılmak isteyen kadınların Hanımlar Lokali ile Gençlik Merkezi’ne başvurabileceğini de duyurdu.
POĞAÇA PİŞİRDİLER ERİŞTE HAZIRLADILAR
Sincan Belediyesi Gastro Akademi’nin kadın kursiyerleri de depremzedeler için ekmek, poğaça ve erişte yapıyor. Gençlik merkezlerinde ise eğitmen ve kursiyerler depremzedeler için makinelerin başına geçti. Kursiyerler afetin yanı sıra hava şartlarının da olumsuz etkilediği deprem bölgesindeki vatandaşlara gönderilmesi için battaniye, atkı, bere, eldiven gibi ürünler dikiyor. İlk parti ürünler, yardım TIR’larına yüklenerek depremzedelere ulaştırılmak üzere yola çıktı.
GÜDÜLLÜ KADINLARDAN BAZLAMA
Güdül’de de kadınlar Güdül Belediyesi’nin desteğiyle deprem bölgesine gönderilmesi için fırınlarda bazlama yapmaya başladı. Mahallelerde imece usulüyle pişirilen bazlamalar, Güdül Belediyesi ve Güdül Kaymakamlığı tarafından deprem bölgesine ulaştırılacak.
RAF ÖMRÜ UZUN EKMEK PİŞİRİYORLAR
Kalecik’te de deprem bölgesi için yöresel ekmek üretimine başlandı. Kalecikli kadınlar, afet bölgesine gönderilmek üzere mahalle fırınlarında raf ömrü uzun olan yöresel Kalecik ekmeği pişiriyor. Kalecik Belediyesi personeli de fırınlarda yakacak olarak kullanılmak üzere odun teminini ve kesimlerini yapıyor.
50 BİN EKMEK HAZIRLANIYOR
Nallıhanlı kadınlar da deprem bölgesindeki ekmek ihtiyacını karşılamak için Nallıhan Belediyesi öncülüğünde mahalle fırınlarında yöresel ekmek pişirmeye başladı. Belediye, ilçe halkının destekleriyle ilk etapta 50 bin ekmek üretip bölgeye yollayacak.