Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın açık yeşil alan sisteminin yapılaşmadan korunabilmiş en önemli parçalarından bir olan İmrahor Vadisi, hafriyattan korunamadı.
Bölge sakinleri ve doğasever vatandaşlar, yıllar içinde önüne geçilemeyen hafriyat atıklarının, yeşil doğaya zarar verdiğini belirterek tepki gösteriyor. İmrahor Vadisi’nin içinde akan dere ile yeşil doğanın tahrip edildiğini dile getiren İmrahorlular ise, “Yetkililer bu katliama seyirci kalıyor” dedi.
BÜYÜK TEPELER OLUŞTU
Çevre sakinleri vadinin içinde inşaat ve yıkıntı atıkları, otomobil lastikleri, ambalaj atıkları, evsel katı atıklar, asfalt atıkları olduğunu belirterek, “Artık olay hafriyat atığı olmaktan çıktı. Burada bildiğiniz koca koca tepeler oluştu. Burayı tarif ederken bile, ‘Hafriyat Dağı’nın’ oradan dön diyebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Vatandaşlar, 2002 yılında Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ, Gazi Üniversitesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası’ndan gelen uzman ve akademisyenlerin yaptıkları çalışmalarla bölgeye dikkat çektiğini ancak o yıldan bu yana değişen bir şey değişmediğini söyledi.
TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ OLUR
Koruma altında olması ve el üstünde tutulması gereken bir bölgenin, kişisel çıkarlar uğruna görmezden gelinmesine isyan eden çevreciler, “Doğru planlama ile Ankara’nın değil Türkiye’nin en güzel yeşil alanına sahip olabiliriz. Herkes çıkarlarını bir kenara bıraksın ve bu bölgeyi yeniden kazanarak, insanların kullanıma sunalım” diye konuştu.
TABANI BOŞALTILIYOR
İmrahor Vadisi’nde bulunan tuğla fabrikaları, tuğla üretiminde kullanmak için ham madde elde etmek amacıyla göllerin suyunu boşaltıyor. Kurutulan göllerin dibinden alınan killi toprak ise tuğla yapımında kullanılmak üzere vadide yığınlar halinde bekletiliyor. Bu boşalan alanlar ise hafriyat atıklarıyla dolduruluyor.
***
Yesevi’nin ‘yol’ kabusu
Akpınar Mahallesi Ahmet Yesevi Caddesi sakinlerinin bu yılın ocak ayından beri yaşadıkları yol kabusu bir türlü bitmedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından onarım amacıyla ocak ayında kazı çalışması yapılan fakat daha sonra kötü durumda bırakılan sokak, 15 gün önce asfalt çalışması için tamamen kazıldı. O günden beri bitirilemeyen yolun kendileri için eziyete dönüştüğünü ifade eden Zeynep Cebeci, şöyle konuştu:
ESNAF KAPATTI
“Her yer toz, toprak içinde kaldı. Aylardır mahallemizde rahat oturamıyoruz. Yolu kazdıktan sonra bırakıp gitmeleri yetmezmiş gibi bir de kanalizasyon kapaklarını da açık bırakıp gittiler. Mavi Masa’ya ve Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca şikayet etmemize rağmen hala asfalt dökülmedi. Mahalle esnafı dün toplanarak açık bırakılan çukurlara ve kanalizasyon giderlerinin üstüne kapak kapattı. Artık bıktık, bir an önce bitirsinler.”
KARTERLERİ DELİNDİ
Mahalle sakinleri kazılan yol yüzünden yukarıda kalan kanalizasyon kapaklarının araçlara zarar verdiğini söyleyerek, “Yaklaşık 5 tane araç yüksekte kalan kanalizasyon kapakları yüzünden arabalarının karterini deldi” diye konuştu.
KABLOLAR AÇIKTA BIRAKILDI
Kazı çalışmasından sonra elektrik kablolarının da ortada kaldığını dile getiren Akpınar sakinleri, “Büyükşehir Belediyesi’nin iş makineleri gelip yarım saat çalışıp gidiyorlar. Daha önce elektrik kablolarının kopması nedeniyle bir çok vatandaşın evindeki elektrikli aletler yandı” dedi.
***
VATANDAŞIN OBJEKTİFİNDEN
PLAKADA CD KURNAZLIĞI
Aracımla ilerlerken çektiğim bu fotoğrafı sizin aracılığınızla herkesin görmesini istedim. Duyarlı ve kurallara uyan vatandaşlardan birisi, kavşaklarda kırmızı ışık ihlaline ceza yazan kameralardan kurtulmak için aracın plakalığına CD yerleştirmiş.
Seyfi AKCAN
ŞAHİN KANATLANDI
Şaşmaz Sanayi Sitesi’nde ilerleyen siyah bir Şahin, bagajında taşıdığı tamponla sanki havalanacakmış gibi duruyor. En çok dikkat çeken ise bagajında taşıdığı o tamponun da başka bir Şahin’e ait olması.
İlhan KUYUCUOĞLU
BAKLAVACILAR KONAK İŞİNE GİRDİ
Beypazarı’na gittiğimde gördüğüm ayrıntı beni benden aldı. ‘Gatlı ev baklavası’ yapanlar artık işi büyütüp ‘gatlı’ konak yapmaya başladı.
Zeynep ÖZSEL
ŞEHRİN 4 ATLISI
Şehrin 4 atlısı sokak sokak, cadde cadde Ankara’nın bütün köşelerini dolaşmaya devam ediyor. Hafta boyunca Başkentlilerden gelen ihbarları değerlendiren muhabirlerimiz, vatandaşların bütün dertlerini yetkililerin duymasını sağlıyor. Siz de, “Kaldırımlarımız yıllardır bozuk ve bakımsız”, “Trafik ışıklarımız yanmıyor”, ”Mahallemizin çöpleri kaldırılmıyor”, “Sesimizi kimse duymuyor” diyorsanız, sorunlarınızı 207 02 00 şehir hattına şikayet edin, sesiniz olalım.
SİZ ÇEKİN BİZ YAYINLAYALIM
Ankara Hürriyet, Başkentlilerin sorunlarını gündeme getirmek amacıyla yeni bir uygulamaya daha başladı. Siz de kente dair sorunlarınızı anlatarak ve fotoğraflayarak, 4atli@hurriyet.com.tr adresine gönderin, yayınlayalım.