Elimizi taşın altına koyduk

Güncelleme Tarihi:

Elimizi taşın altına koyduk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2022 14:38

Çubuk Belediyesi’nin desteğiyle iki yıl önce kurulan Çubuk Birlik Kadın Girişimi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde kadınlar geleneksel taş değirmende bulgur ve tam buğday unu üretiyor. Kadınlar, “Elimizi taşın altına koyduk. Biz aslında kazanda bulguru değil, bereketi kaynatıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, üreterek kent ekonomisine ve istihdama katkı sunan kadın kooperatiflerini okurlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Altıncı konuğumuz Çubuk Birlik Kadın Girişimi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi oldu. Kooperatifin Başkanı Saliha Demir çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı.

TARLADAN PAKETLEMEYE KADIN ELİ

Kooperatifin çıkış hikâyesi nasıl oldu?

Kooperatifimiz 2020’de hayata geçti. Toplam 16 kurucu üyesi bulunmakta. Temel amacımız üreten kadınları bir pazarla buluşturabilmek ve sesimizi duyurmaktı. Çubuk Kaymakamlığı ve Çubuk Belediyesi’nin destekleri oldukça fazla. Çubuk’ta kadın kooperatifi olarak sadece biz varız. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin desteğini de alıyoruz. Elimizde bir ürün olmadan bu yolda yürüyemezdik. Unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel bir taş değirmenimiz vardı. Elimizi taşın altına koyduk. Bunu kullanmak istedik ve bu yolda doğal ürünler üreterek emin adımlarla ilerliyoruz. Şu anda her ürünümüze tarladan paketlemeye kadar kadın eli değiyor.

Haberin Devamı

Elimizi taşın altına koyduk

Kooperatifte hangi ürünler ortaya çıkıyor?

Çubuk’ta bir değirmenimiz var. Bulgur, yarma, tam buğday unu hepsi doğal olarak üretiliyor. Kırsalda yaşayan kadınlarımız kendi ürününü değirmene getiriyor, öğütüyor ve alıp evine götürüyordu. Bu lezzetlerin her sofraya ulaşmasını istedik. Yaptığımız işle hem sofraya ulaşıyor hem de durmadan üretiyoruz. Değirmende şimdilik sadece bulgur, yarma, un var. Ürün ağımız ve çalışan sayımız daha da genişleyecek. Biz aslında kazanda bulguru değil, bereketi kaynatıyoruz. Ayrıca el sanatlarına ilişkin ürünlerimiz de bulunuyor.

Elimizi taşın altına koyduk

Ürünlerinizin satışını nasıl sağlıyorsunuz?

E-Ticaret sistemimiz şu an için yok fakat en kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ürünlerimizin satışını sosyal medya üzerinden gerçekleştiriyoruz. Sitemiz hayata geçtiğinde bir dikiş sınıfıyla anlaşıp ‘giyilebilir sanat’ da yapmak istiyoruz. Her aşamasında farklı farklı kadınlarımızın eli değmeli, emeği geçmeli. Şu an için bir hayal aşamasında ama gerçek kılmak adına önümüzde herhangi bir engel yok.

Haberin Devamı

Elimizi taşın altına koyduk

‘SEN DE BENİMLE KAZAN’ ALGISI VAR

Kooperatifin kadınların hayatına etkisi nasıl?

En basiti, ‘ben başardım’ diyebiliyor. Anadolu kadını çok istekli ve duyumla ilerliyor. Birbirlerine duyurabiliyorlar. ‘Sadece ben kazanayım, ben yapayım’ algısı yok. ‘Ben yapıyorum gel, sen de benimle kazan’ algısı var. İmece usulü hâkim. Çok yetenekli kadınlarımız var ama evde ürettikleri ürünler ne yazık ki hep evin içinde kalıyor. Çünkü ürettiğini pazarlayabileceği bir alanı yok. Bunun için el sanatlarına yer vermeyi de oldukça önemli buluyorum. Özellikle Çubuk Halk Eğitim Merkezi’nde el emeği göz nuru harika ürünler yer alıyor. Geri dönüşümden, sepete kadar kadınlar her alanda üretiyor.

Haberin Devamı

Elimizi taşın altına koyduk

İleriye dönük bir proje hedefiniz var mı?

Kadınlara eğitim alanında da desteğimiz olacak. Aslında biz bitki ekstraksiyonu(bir çözelti ya da süspansiyon içindeki inorganik veya organik bir maddeyi bir başka çözücü yardımıyla ayırma) işlemini de hayata geçirmeyi çok istiyoruz. Aslan pençesi, lavanta gibi bitkileri arazide yetiştirip aynı zamanda kadınlarımıza bitki eğitimi vermek istiyoruz. Örneğin, domatesin kabuğundan da bir ekstre yapalım, yeni şeyler öğrenelim. Yine Halk Eğitim’le ortaklaşa bir yabancı dil kursu açmayı çok isteriz. Halk Eğitim Merkezi’mizden bunun talebinde bulunacağız. Aynı şekilde e-ticaretle ilgili bir kurs açılabilir. Eğitimlerimizdeki temel amaç kadınları daha da iyi bir noktaya taşıyabilmek. Bizim kooperatifimize üye olmasa bile kendi kanatlarıyla uçabilsin, kendi e-ticaret sitesini tasarlayabilsin istiyoruz. Kadınlar hayal etsinler. Ürettikleri ürünler illa el sanatları ve gıda olmak zorunda değil. Araştırsınlar, içlerinin sesini dinlesinler. Her zaman için ilk adımı atsınlar zaten sonrasında devamı geliyor.

Haberin Devamı

Elimizi taşın altına koyduk

DAYANIŞMA İÇİNDE ÇALIŞMAK MUAZZAM

Fatma Yıldız: “Ziraat Mühendisi’yim. Şu an için değirmende görev alıyorum ve üretim aşamasındayım. Kadınlarla dayanışma içinde çalışmak muazzam bir duygu. Öncelikle kazanlarda bulgurlar kaynıyor, daha sonra dama seriliyor, gerekli işlemler yapılıp elekten geçiyor ve satışa hazır hale geliyor. Kadının elinin değdiği her yer güzelleşiyor.”

Elimizi taşın altına koyduk

EVDE DURMADIM EĞİTMEN OLDUM

Aynur Taşkesti: “Çubuk Halk Eğitim Merkezi el sanatları hocasıyım. Kadın kooperatifine destekte bulunuyoruz. Kadınlar ilk başta evden çıksınlar. Ben de bu işe kurslara giderek başladım sonrasında da eğitmen oldum. Kadın dayanışması olduğu müddetçe her zorluğun üstesinden geliriz.”

Haberin Devamı

Elimizi taşın altına koyduk

HAYALİM ÜNİVERSİTE OKUMAK

Halime Öztürk: “Dekoratif el sanatları hocasıyım. Kooperatife üretim yapıyoruz. Ev hanımıydım 2 tane çocuğum var. Evde ek kazanç düşüncesiyle takı yapıp internette sayfamda satışını gerçekleştiriyordum. Daha sonra bu işin eğitimini alarak hoca oldum. Anadolu kadını herhangi bir şeye el attıktan sonra hep en iyisini yapıyor. Hiç kimse ‘ben yapamam gözüyle’ bakmasın. Ben şu anda evimde liseyi açıktan bitirerek sınavlara girdim, hem de evden takı satarak kendime gelir elde ettim. Ve şu anda üniversite sınavına hazırlanıyorum. Türk kadınının başaramayacağı hiçbir şey yok yeter ki evden çıkıp kendilerini geliştirsinler.”

HAFTAYA: GÖLBAŞI SEVGİ ÇİÇEĞİ KADIN KOOPERATİFİ

BAKMADAN GEÇME!