Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN önde gelen araştırmacı ilaç ve aşı firmalarından GlaxoSmithKlnine (GSK) ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokent A.Ş. işbirliğiyle kurulan “GSK Aşı Klinik Araştırma Merkezi” hizmete girdi.
Hacettepe Üniversitesi Teknokent Konferans Salonu’nda düzenlenen törene, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener, GSK Türkiye Genel Müdürü Yiğit Gürçay ve GSK Medikal Direktörü Dr. İpek Yürekoğlu başta olmak üzere çok sayıda bilim insanı, Bakanlık yetkilileri ile şirket yöneticileri katıldı.
Teknokent avantajı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ açılışta yaptığı konuşmada, GSK’nın bir Türk firması olan KOÇAK ile birlikte HÜ’nün Teknokent’inde buluştuğunu belirterek, elde edilen bu alt yapının çok önemli olduğunu söyledi.
Teknokent alt yapılarının, devletin üniversitelere ve araştırmacılara sunduğu büyük bir imkan olduğunu ifade eden Akdağ, bu merkezlerin vergi istisnaları, sigorta indirimlerinden faydalandığını anlattı. Akdağ, “Böylece araştırma ve geliştirmeye bir teşvik verilmiş olunuyor” dedi.
Aşılama oranları
Aşı konusunun önemine değinen Akdağ, şunları kaydetti:
“Hizmete başladığımız 2002’de yıllık aşı harcamamız 14 milyon lira civarındaydı. 2009’da 300 milyon liraya çıktı. 2010 yılında da 370 milyon lira civarında bir harcama ile gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Çocuklarımıza ücretsiz uygulanan yedi antijeni 11’e çıkardık. Aşı takvimine yeni aşılar eklendi ve aşılar da daha modern hale getirildi. 5’li aşıyı yapmaya başladık, enjektörlü aşılar kullanmaya başladık.
Ülkemizde aşılama oranı yüzde 96’ya çıktı. Şu anda Avrupa’nın aşılama oranı en yüksek olan birkaç ülkeden birisiyiz. Öte yandan son üç senedir Türkiye’de yerli kızamık vakası görmüyoruz.”
Yılda 14 milyon lira ödüyoruz
BAKAN Akdağ, Türkiye’de aşı üretimiyle ilgili olarak da şunları söyledi:
“Türkiye’de aşı üretmeye başladık. Beşli aşıyı dolum şeklinde bir firma ile birlikte anlaşma yaparak üretmeye başladık. Şimdi önümüzde zatürre aşısı, grip aşısı için dünyada bu işi iyi yapan firmalarla görüşerek, ihaleler yaparak Türkiye’de üretilmesi projeleri var.
Aşıya bugünün parasıyla 14 milyon lira harcadığımız bir ülkede, ne aşı üretebilirdiniz ne de herhangi bir firma araştırma için ülkeye gelirdi. Bugün bunları yapabilmemizin en önemli sebebi, aşı ile ilgilenen firmaların ülkemizi önemli bir merkez olarak görmesinden kaynaklanmaktadır.”