Elektrikte tesisat tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte tesisat tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2022 16:16

Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzeri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu (TETESFED) Başkanı Yusuf Aslantürk, elektrik kaynaklı yangınların nedeninin eskiyen enerji panoları olduğuna dikkat çekti. Aslantürk, elektrik kaynaklı olası bir yangının önüne geçmek için uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı verilerine göre; Ankara’da 2018 yılında elektrik kaynaklı 40, 2019’da 152, 2020’de 132, 2021’de 113 yangın meydana geldi. Bu yılın ilk altı ayında ise elektrik kaynaklı yaşanan yangınların sayısı 66 oldu.
Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzeri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Yusuf Aslantürk, yangınların önlenmesinde elektrik tesisatlarının düzenli kontrol edilmesi ve eskiyen tesisatların yenilenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Elektrikte tesisat tehlikesi

TOPRAKLAMA YOK, PANOLAR YIPRANMIŞ

Aslantürk, Ankara’da elektrik kaynaklı yaşanan yangınların nedenini şöyle açıkladı: “1998 yılından önce yapılan binalardaki elektrik iç tesisatlarının mutlaka gözden geçirilmesi lazım. Başkentte bulunan eski binaların çoğunda topraklama (kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan sistem) yok. Oysa topraklama sistemi can ve mal güvenliği açısından çok önemli. Ayrıca biz tadilata gittiğimiz birçok binada, 1970’li yıllardan kalma enerji panolarıyla karşılaşıyoruz.”

Haberin Devamı

Elektrikte tesisat tehlikesi

KAÇAK AKIM ROLESİ ŞART!

Aslantürk, elektrik kaynaklı olası bir yangının önüne geçmek için yapılması gerekenleri ise şu sözlerle anlattı: “Binalardaki topraklama sistemi dört dörtlük yaptırılmalı. Kaçak akım rolesinin mutlaka taktırılması gerekiyor. Tesisatların yeniletilmesi, ‘külfet’ olarak görülmemeli. Yenilenen tesisatlar hem enerji kaybını önler hem de can ve mal güvenliği sağlar. Tesisatlar da mutlaka ‘yetkili elektrikçi’ tarafından bakımdan geçirilmelidir çünkü kayıt dışı çalışan elektrikçiler gerekli kriterlere dikkat etmediği için tehlikeyi de beraberinde getirir. Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği çerçevesinde yapılan, teknik kriterlere uygun, kaçak akım rolesi olan, otomatik sigortaları bulunan bir tesisat, her zaman için güvenlidir. Aynı zamanda topraklama ölçümünün de yaptırılması önem taşır.”

Haberin Devamı

BELEDİYELERE BİLDİRİM ÇAĞRISI

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin 11. maddesine göre, belediyelerin yetkili elektrikçilerin sicillerini meslek odalarına bildirmesi gerektiğini söyleyen Aslantürk, “Biz ihtisas gerektiren bir mesleği icra ediyoruz. Yönetmeliğe göre, belediyeler yetkili elektrikçilerin sicillerini tutar. Mesleki faaliyet belgesini her ruhsatta ister ve iş bitimine kadar kontrol eder. Elektrikçilerin sicillerini aynı zamanda meslek odalarına bildirir. Odalar da çalışan insanların ehil olup olmadığını, kayıt dışı çalışıp çalışmadığını kontrol etmekle yükümlüdür. Şu an Türkiye’de; Konya, Eskişehir, Kastamonu ve Balıkesir’de belediyeler, yönetmeliğin gereğini yerine getiriyor. Ankara’da da ya büyükşehir belediyesinin ya da ilçe belediyelerinin, meslek odalarına elektrikçilerin sicillerini bildirmesi lazım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!