Elektrikli otobüsler deneme seferlerinde

Güncelleme Tarihi:

Elektrikli otobüsler deneme seferlerinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2021 22:52

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) Avrupa Birliği(AB) hibesiyle alacağı yerli elektrikli üç otobüsün imalat süreci devam ediyor.

Haberin Devamı

Yeni araçlar teslim edilene kadar üretici firma Bozankaya ile yapılan anlaşma kapsamında test amaçlı elektrikli üç otobüs, geçici olarak EGO Genel Müdürlüğü’nün araç filosuna dahil edildi. Yüzde 100 elektrikli ve yerli üretim otobüsler, 309 Karapürçek-Yeniyol-Ulus-Gar-Beşevler-AŞTİ-Ankara Şehir Hastanesi ile 504 Yenikent-Sıhhiye hatlarında hizmet vermeye başladı.

Elektrikli otobüsler deneme seferlerinde


TRAMBÜS HATTI İÇİN DE TEST

Deneme seferlerine başlayan 10, 18 ve 25 metre uzunluğundaki yerli üretim Sileo marka elektrikli otobüsler, 1 Eylül’e kadar hizmet vermeye devam edecek. Test için kullanılan otobüslerin ardından ABB’ye yeni otobüsler teslim edilecek. ABB yetkilileri, elektrikli otobüslerin test sürüşlerinin aynı zamanda proje hazırlığı devam eden trambüs hattı için de deneme özelliği taşıdığı bilgisini verdi.

YOLCULAR İLK ÖNCE ŞAŞIRIYOR

Hava kirliliğinin önüne geçen ve gürültüsüz çalışan çevre dostu otobüsler sayesinde ses kirliliği de engelleniyor. Elektrikli otobüsler, yakıt tasarrufundan bakım maliyetlerinin az olmasına, konfordan hıza kadar birçok özelliği ile son dönemde toplu taşımada tercih edilir hale geliyor. Test sürüşleri başlayan otobüsler duraklara yanaştığında Ankaralılar da renkleri farklı olduğu için araçları gördüklerinde genelde şaşırıyor.

SESSİZ VE SARSMADAN YOLCULUK

Sessiz çalışan otobüslerden memnun olduklarını belirten yolculardan Türkan Kılıç, “Otobüsler çok eskimişti, oturup kalkarken zorluk çekiyorduk. Çok fazla yolcu taşındığı için zarar görmüş durumdalar. Yeni otobüslerin gelmesine çok sevindik” derken Gül Sefa Hava da “Gayet rahat bir şekilde seyahat ediyorum, hiç sarsmadan konforlu bir şekilde yolculuğumuzu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

BELKA DA SERİ ÜRETİME BAŞLIYOR

Haberin Devamı

Öte yandan ABB, 25 Şubat’ta kamuoyuna tanıttığı eski dizel araçlardan dönüştürülerek üretilen ‘Türkiye’nin ilk dönüştürülmüş yüzde 100 elektrikli otobüsü’ için de yakında seri üretime geçecek. Belediyenin iştiraki BELKA AŞ. ilk etapta 22 EGO otobüsünde başlatılacak seri imalat için hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar için ilerleyen günlerde bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.
BELKA tarafından sıfır elektrikli otobüs maliyetinin 3’te 1 maliyetine dönüştürülen yüzde 100 elektrikli otobüs, yakıt farkı ile 3.5 yılda kendini amorti etme özelliğine sahip olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!