Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2022 17:01
Gölbaşı Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ni haziran ayında hizmete açacaklarını belirten Başkan Ramazan Şimşek sokak hayvanlarıyla ilgili, “Herkes elini taşın altına koysun, Ankara’da hepimiz yaşıyoruz el birliğiyle bu sorunu çözmeliyiz” dedi. Şimşek, başka ilçelerden hayvanların getirilip Gölbaşı’na bırakıldığını da söyledi.
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, Gölbek Mahallesi’nde 50 bin metrekare alanda inşa ettikleri Gölbaşı Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ni haziran ayında hizmete açacaklarını kaydetti. Başka ilçelerden köpeklerin getirilip Gölbaşı’na bırakıldığını belirten Başkan Şimşek, “Bizim ilçemize köpek getirip bırakmak bir çözüm değil” dedi. Gazetecilere Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gezdiren Ramazan Şimşek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni(ABB) de eleştirerek özetle şunları söyledi:
BİZ BİTİRİYORUZ ABB BİTİREMEDİ“Yasa gereği normalde bu işlerin Büyükşehir Belediyesi’nde olması gerekiyor. Gölbaşı Belediyesi olarak Cumhurbaşkanı’mızın açıklamasından hemen sonra harekete geçtik. Alan araştırması yapıp burayı belirledik. Bu alan kendi arsamız, tamamen kendi imkânlarımızla burayı yaptık. Buradaki amacımız Gölbaşı’nda insanlarımızın huzurlu olması, hayvanlarımızın sağlıklı bir ortama kavuşması. Gölbaşı’nın bütçesi belli, Büyükşehir’in bütçesi belli. Büyükşehir Belediyesi üç yılda 36 milyarlık bir bütçeye sahip. Ama 50 milyon TL’lik bir barınak projesini hayata geçirmedi. Büyükşehir’in elini taşın altına koyması gerekiyor. Büyükşehir’in yaptığı yer 90 bin metrekarelik biz Gölbaşı Belediyesi olarak 50 bin metrekarelik alana yaptık. Biz üç ay önce başladık, 45 gündi inşa ettik, 15 gün sonra bitiriyoruz, Büyükşehir bitiremedi.
KİMSENİN HUZURU KAÇIRMA HAKKI YOKBiliyorsunuz Gölbaşı’nda Büyükşehir’in barınağı var. Kimsenin Gölbaşı’nın huzurunu kaçırmaya hakkı yok. Buradaki insanların aklıyla oynamasınlar. Oraya biz kamera koyduk, oradaki hayvanları zaman zaman sokağa bırakıyorlar, bırakmasınlar. Zaman zaman kapıyı açıyorlar azaltıyorlar. Onlar hem hayvanlara hem de insanlara zulüm ediyor. Bunların yapılması doğru bir şey değil. Bu ne siyasete, ne ahlaka, ne de insanlığa sığar. Çözüm yapılacaksa el ele verip, omuz omuza verip yapılmalı. Bütün Ankara’nın sorunu bu. Ankara’nın problemi olduğu için, birbirimize yardımcı olmamız gerekiyor. Birbirimizin işini zorlaştırmamamız gerekiyor. Bizim bu soruna köklü bir çözüm bulmamız gerekiyor.
HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUNBiz burada başka belediye çalışanlarını köpekleri Gölbaşı’na bırakırken yakaladık. Köpekleri getirip otobana attılar, hayvanlar karşıdan karşıya geçerken kazalar oldu hayvanlar öldü, insanlar öldü. Bütün belediye başkanlarına buradan sesleniyorum. Bizim ilçemize köpek getirip bırakmak bir çözüm değil. Toplayıp götürüp başka yere bırakmak çözüm değil. Tam tersine bunlar günah işliyor. Hem de insanların kul hakkına giriyorlar. Bu devam ediyor, biliyoruz. Bunlar bir şeyi çözmüyor tamamen işleri zorlaştırıyor. Herkes elini taşın altına koysun, Ankara’da hepimiz yaşıyoruz el birliğiyle bu sorunu çözmeliyiz. İnsanlarımızı nasıl rahat yaşatabiliriz, hayvanlarımıza nasıl rahat bir ortam oluşturabiliriz bunlara bakmak gerekiyor. Biz Gölbaşı Belediyesi olarak güzel bir alanda güzel bir mekân oluşturduk bu herkese örnek olmalı. Öncelikle Büyükşehir olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalı.”
AYDA BİNE YAKIN KISIRLAŞTIRMAGölbek Mahallesi’nde 50 bin metrekarelik alana inşa edilen Gölbaşı Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 milyon TL’ye mal oldu. 250 padoğun yer aldığı 2 bin hayvan kapasiteli merkezde can dostlar için 5’er bin metrekarelik alanlara sahip dört tane serbest dolaşma alanı bulunuyor. Açık ve kapalı alanlara sahip merkezde tüm aşılama, kısırlaştırma ve ameliyat operasyonları gerçekleştirilebilecek. Yavru, hasta, agresif ve tehlikeli türler ayrı ayrı bölümlerde olacak. Merkeze gelen hayvanlar ilk önce iki temizleme havuzuna girerek solüsyonlu sulardan geçip arınacaklar daha sonra karantinaya girecekler. Karantinadan sonra ameliyathanede kısırlaştırılacaklar. Bekleme sürelerinin ardından yasa gereği alındıkları yere geri bırakılacaklar. Profesyonel olarak yürütülecek süreçle ilçede hayvan popülasyonunun kontrol altında tutulması amaçlanıyor. Merkezde dört veteriner ve 10 personel görev alacak. Dört tane de tam donanımlı ‘Patili hayvan nakil aracı’ hizmet verecek. Merkezde 150 tane de üç bölmeli belediyenin kendi yaptığı renkli tahta kulübeler var. Gölbaşı’nın sokak ve caddelerindeki sokak hayvanları toplanarak burada kısırlaştırılacak. Sokak hayvanları sorununun kısırlaştırma ile çözülebileceğine dikkat çeken Başkan Ramazan Şimşek, “Biz burada minimum günlük 20 hayvanımızı kısırlaştıracağız. Aylık bine yakın hayvanı kısırlaştırmış olacağız” dedi. Hayvanseverlere de çağrı yapan Başkan Şimşek “Onlar da duyarlı, Gölbaşı Belediyesi olarak onlara destek olduk, olmaya da gayret gösteriyoruz. Tonlarca mama aldık, kendilerine verdik. Buraya gelsinler, yeri görsünler, baksınlar, hayvanları beslesinler. Türkiye’de ilçe belediyeleri bazında böyle bir yer yok. Örnek bir proje” diye konuştu. Gölbaşı Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi hayvan sahiplerine otel hizmeti de verecek.
Ramazan Şimşek, Gölbaşı Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ni de Hürriyet Ankara muhabiri Murat Yılmaz’a anlattı.