Güncelleme Tarihi:
Hem istatistikler, hem öngörüler hem de iki takımın şu ana kadar ortaya koyduğu performans gelecek adına pek de iç açıcı durmuyor. Beştepe’nin komşuları için işlerin zor olduğu açık. Benzer tablo, 2017-2018 sezonunda da yaşanmış ve lig bitiminde, Gençlerbirliği ile Osmanlıspor birlikte küme düşmüştü.
İki takım, ligin geride kalan döneminde 24 maça çıkıp, 20 puan toplarken, 0.83 puan ortalaması ile oynadı. Daha önceki sezonlarda Süper Lig 18 takımdan oluşurken, can derdine düşen ekipler, her maçta bir puan ortalamasını bir adım öne taşıyıp, lige tutunmayı başardı. 34 haftalık süreçte, 35-36 puan, ligde kalma barajının kırmızı çizgisi olarak belirlenirken, 34 maç sonunda bir puan ortalamasını aşıp, 36-37 puanlara ulaşan ekipler ligde kaldı.
Elbette istisnalar da mevcut ancak lig ortalaması böyle bir istatistiği önümüze koyuyor. Geçen sezon, sonradan alınan kararla ligden düşürülme kaldırılmış olsa bile, ligin bitiminde son 3 sırayı alan; Ankaragücü, Kayserispor ve Yeni Malatyaspor takımları, 32 puanla sıralanmıştı.
6 MAÇ DAHA FAZLA OYNANACAK
Bu sezon, diğer sezonlara göre farklı ve lig 21 takımla oynanıyor. Mayıs ayında 4 takım alt kümeye inecek. Sarı-lacivertliler ve kırmızı-siyahlıların, futbolun süper kulvarında mücadeleye devam etmesi için kalan 16 maçta puan ortalamasını 1.4 civarına çıkarması gerekiyor. Bu sezon her takım 6 maç fazla oynayacağından, sezon bitiminde 40 maça ulaşılacak.
Geride kalan sezonlardaki istatistiği bu sezona uyarladığımızda, her maç bir puan ortalamasının bir adım ötesi demek, lige tutunmak için 40 puanın üzerine çıkılması anlamına geliyor. 24 maçta sadece 5’er kez 3 puanı almayı başaran Başkent temsilcileri, bundan sonraki 16 müsabakada, 20’nin üzerinde puan toplayabilmek için beraberliklerin yanı sıra en az 5 kez galip gelmek zorunda. Ankaragücü, hafta sonunda deplasmanda karşılaşacağı Atakaş Hatayspor, Gençlerbirliği ise kendi evinde cuma günü ağırlayacağı yeni Malatyaspor maçlarında, bu anlamda en kritik sınavlarından birini verecek.
İKİ TAKIMIN ARTI VE EKSİLERİ
Zorlu süreçte ayakta kalmak, hem saha içi hem de saha dışında sağlam, güçlü ve enerjik olmakla mümkün. İki takımın artıları ve eksileri, bu serüvende nasıl yol alıp, yürüyeceklerini gösterecek. Her ne kadar statlara taraftar alınmasa ve bunun sıkıntısını en derinden yaşasa da Ankaragücü cephesinde, Hikmet Karaman’ın takımın başına bir kez daha getirilmiş olması farklı bir hava oluşturdu. Çıkılan 2 maç belki kazanılamadı ancak mücadele, maça asılma hırsı ve azmi, taraftarı heyecanlandırdı. Sarı-lacivertli ekibi, daha önce benzer sıkıntılardan, güneşli günlere çıkaran Karaman’a yeni bir umut gözüyle bakılıyor. Ankaragücü, kadro derinliği açısından Gençlerbirliği’ne göre daha avantajlı. Birbirini tamamlayan iki kalecisi var. Kulusiç’in dönüşüyle birlikte, savunmada alternatifler çoğaldı. Sarı-lacivertli ekipte, her bölgede birden fazla oyuncu mevcut ancak öne çıkıp, sivrilen ve farkını ortaya koyan futbolcu neredeyse yok gibi. Karaman ile birlikte işin savunma yönünde gözle görülür şekilde artan direnç, işin hücum yönünde gelişim göstermezse, ilerisi için sıkıntı büyür. Bu anlamda, yeni transfer Geraldo’dan gelen sinyaller iyi görünüyor. Kritik dönemde, Alper ve Emre gibi isimler tecrübesini yansıtmalı, Badji dinamizmini, Saba, Paintsil ve Endri de verimliliğini arttırmalı.
GENÇLER’İN TABLOSU DAHA KRİTİK
Gençlerbirliği sezona kadro yapılanmasında yaptığı hata ile başlarken, maçların devamında, sakatlık, ceza ve covid vakaları nedeni ile büyük sıkıntılar çekti. Son olarak Sio’dan gelen üzücü haber, takımda moralleri bozdu. Fildişi Sahilli oyuncunun sahalara dönüşünün en erken bir ayı bulacağı belirtiliyor. Stancu’nun da ne zaman sahalara tam anlamıyla döneceğini kimse bilmiyor. Diego ve Johansson’un tekrarlayan sakatlıkları da teknik ekipleri zora sokuyor.
Camia üzerine yayılan bir umutsuzluk havası söz konusu ve en kötü olan da bu. Sanki 2 sezon önce geçirilen travmanın etkileri yeniden yaşanıyor gibi. Ankaragücü’nde, işler kötü giderken, alınan bir galibiyetle, bir bütünlük sağlanabilirken, Gençlerbirliği cephesinde böyle bir birliktelik zor gibi görünüyor. Kaleci Nordfeld, takım çok gol yese de en az eleştirilen isim. Yeni gelenlerin ne verebileceği konusunda henüz kimse fikir sahibi olamadığından, sorumluluk takımın abileri pozisyonundaki, Toure, Candeias, Polamat, Ayite, Sefa, Murat Yıldırım ve Motta gibi isimlerine kalıyor. Ancak onlarında verebileceklerinin sınırlı olduğu unutulmamalı. Teknik Direktör Mehmet Altıparmak, zor bir taşın altına elini soktuğunun mutlaka farkındadır. Kaybedilen iki maç sonunda, takımı motive etmeye yönelim açıklamaları, futbolcular nezdinde karşılık bulur ve sonraki süreçte mücadele, sonuca yansır.
Kalan maçları:
Ankaragücü (20)
Hatayspor (d)
Galatasaray (i)
Karagümrük (d)
Göztepe (i)
Trabzonspor (d)
Antalyaspor (i)
Konyaspor (d)
Gençlerbirliği
Beşiktaş (d)
Denizlispor (i)
Malatyaspor (d)
Gazianteh FK (i)
Başakşehir (d)
Fenerbahçe (i)
Kasımpaşa (d)
Alanyaspor (i)
Gençlerbirliği (20)
Y.Malatya (i)
Gaziantep FK (d)
Başakşehir (i)
Fenerbahçe (d)
Kasımpaşa (i)
Alanyaspor (d)
Erzurumspor (i)
Ankaragücü
Sivasspor (i)
Kayserispor (d)
Ç.Rizespor (i)
Hatayspor (d)
Galatasaray (i)
Karagümrük (d)
Göztepe (i)
Trabzonspor (d)
Ankaragücü yönetimi, korona virüs salgını nedeniyle ertelenen olağan genel kurulun Mart ayı içinde toplanacağını açıkladı.
Kulübün açıklamasında, olağan genel kurul ilk toplantısının, 11 Mart 2021 Perşembe günü saat 14.00’te, Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde, çoğunluğun sağlanamaması halinde ise ikinci toplantının 18 Mart 2021 Perşembe aynı saatte ve aynı yerde yapılacağı belirtildi.
FIFA’DAN CEZA GELEBİLİR
Ankaragücü’nün eski futbolcusu Klukowski ile VfL Bochum kulübüne ödemediği taksitler nedeniyle FIFA’dan ceza gelebileceği iddia edildi.
Mehmet Yiğiner döneminde FIFA dosyaları ile ilgilenen Avukat Erdal Kesebir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankaragücü’nü bekleyen tehlikeyi açıkladı.
Kesebir, “Ankaragücü sevenlerine duyurumdur. 31 Ekim 2019’da seçilen Ankaragücü yönetimi, Klukowski’ye son taksidi, VfL Bochum Kulübü’ne de kalan taksitleri, defalarca yapılan uyarılara rağmen ödememiştir. Bu dosyalar için FIFA’ya şikayet halinde kulübe ceza gelebilir” ifadelerini paylaştı.
TÜRKSOY GÖREVDEN AYRILDI
Ankaragücü’nde altyapı ve A takım kaleci antrenörlüğü görevlerini yürüten Murat Türksoy, görevinden ayrıldı.
1990’lı yıllarda Ankaragücü forması giyen ve 16 yıldır altyapıda ve A takımda kaleci antrenörlüğü yapan Murat Türksoy, görevinden istifa etti.
Türksoy, görev yaptığı dönemlerde, Altay Bayındır ve Gökhan Akkan gibi kalecilerin gelişiminde önemli rol oynadı.
Türksoy’un Samet Aybaba’nın anlaştığı Adana Demirspor’da kaleci antrenörü olacağı öğrenildi. Teknik Direktör Hikmet Karaman göreve geldikten sonra, kaleci antrenörü olarak ekibinde İlker Avcıbay’ı getirmişti.
SİO’NUN DÖNÜŞÜ BİR AYI BULACAK
Gençlerbirliği ile Konyaspor arasında oynanan maçta rahatsızlanan ve sonrasında hastanede yapılan tetkiklerinde kan değerlerinde normal olmayan bulgulara rastlanan Giovanni Sio’nun sağlık durumu ile ilgili açıklama oyuncunun kendisinden geldi. 31 yaşındaki forvet oyuncusu, küçük yaşlardan bu yana astım rahatsızlığı yaşadığını ve bu sıkıntının daha önce forma giydiği takımlarda tekrarladığını belirtip, tetkiklerinin ayrıntılı inceleneceğini, farklı bir bulguya rastlanmazsa, 1 ay dinlendikten sonra takıma katılacağını ifade etti.
AİLEM ÇOK ETKİLENDİ
Evinde istirahat ettiğini belirten Sio, “Benim bir ailem var ve yazılıp çizilen yanlış haberlerden çok etkilendiler. Bir ay dinlendikten sonra takımla çalışmalara başlayacağım” dedi.
Sahalardan uzun süre ayrı kalacak Fildişili futbolcunun sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili olarak kulüpten de bilgilendirme yapıldı.
Kulüp yetkilileri, “Kural olarak da bu mümkün değil. Sağlık problemlerinde sürenin 6 ay gibi daha uzun olması durumunda bu yola karşılıklı konuşarak başvurulabilir. Kaldı ki biz şu anda futbolcumuzun bir an önce sağlığına kavuşmasından başka bir düşünceye sahip değiliz” açıklamasında bulundu.