Eksi 10 derecede grev nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Eksi 10 derecede grev nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2008 00:00

Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TEGA Mühendislik’te greve çıkan işçiler, eksi 10 dereceyi bulan soğukta, açık alanda yaktıkları sobanın etrafında grev nöbeti tutuyor.

İşçilerin DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmalarının ardından yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından 7 Şubat’ta başlatılan grev 13. gününe girdi.

Son günlerde yurt genelinde ve Ankara’da etkili olan soğuk hava, iş yeri önünde grev gözcülüğü yapan işçileri zor durumda bırakıyor.

GECE GÜNDÜZ NÖBET

Grevdeki işçilerden Musa Çakmak, grev nedeniyle iş yeri önünde üçer kişilik gruplar halinde gece gündüz 12’şer saatlik nöbetler tuttuklarını söyledi.

Soğuk havada yanmış yağ ile karıştırdıkları talaşı yaktıkları sobanın başında ısınmaya çalıştıklarını anlatan Çakmak, gece ise otomobil içerisinde beklediklerini, ancak uzun süre çalışmadığı için soğuyan otomobilden de zaman zaman inerek sobanın ateşinde ısındıklarını kaydetti. Çakmak, "Sobanın başında önümüzü ısıtsak arkamız, arkamızı ısıtsak önümüz üşüyor. En azından içine girip korunabileceğimiz bir çadırımız olsa tüpümüzü yakabiliriz. Şu anda yalnızca bulunduğumuz yerin üzerine bir naylon çekebiliyoruz. Etrafımız tamamen açık olduğundan bunun da bir faydası olmuyor" dedi.

Soğuk havada tüplerinin ve sularının donduğunu ifade eden Musa Çakmak, bu nedenle zaman zaman ısınmak için çay bile demleyemediklerini anlattı.

GREV ÇADIRI NOSTALJİ

Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül de iş yerinin Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nin sonradan yapılaşan kısmında olduğunu ve çevresinde geniş açık alanlar bulunduğunu belirterek, greve çıkmalarının ardından Ankara’da eksi 10 dereceyi bulan soğuk havanın, rüzgarın da etkisiyle iş yeri çevresinde 5 derece daha düşük hissedildiğini söyledi. İlgili mevzuatta iş yeri önünde grev çadırı kurulmasına izin verilmediğini ifade eden Gülengül, bu nedenle iş yeri önünde ancak gölgelik olarak nitelenen bir örtü kullanabildiklerini kaydetti.

"O hep konuştuğumuz grev çadırı mevzuattaki engeller nedeniyle bir nostaljiye dönüşmüş durumda" diyen Gülengül, yalnız kışın değil yazın da grev gözcülerinin görevlerini yaparken sığınabilecekleri grev çadırı kurmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Grev kararıyla, işverenin yasalara aykırı bir takım tavırları ile karşılaştıklarını savunan Gülengül, 125 işçi greve çıktığında iş yerinde 12 işçi kaldığını, grev ilanından sonraki süreçte 65-70 işçinin işe alınmasıyla "grev kırıcılığı" yapıldığını öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!