Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2009 00:00
Doğal yaşama dönüş ve ekolojik trendin, 2010 yılında da popülaritesini devam ettireceğini düşünen İç Mimar Neşet Güne, yeni yılın dekorasyon trendlerini anlattı.
İÇ Mimar Neşet Güne, ekolojik trendin asıl nedeninin, teknolojinin önlenemez gelişimine karşı, insanoğlunun daha ilkel, daha doğal ve daha insancıl olan özüne, geçmişine karşı duyduğu özlemden kaynaklandığını söyledi. Neşet Güne, “Her ne kadar teknolojiyi biz yaratmış ve hükmediyormuş gibi gözüksek de, aslında süreç tamamen tersine işliyor. Teknoloji her alanda bizleri kontrol ediyor. Günlük yaşantımızda bu karmaşık elektronik dünyanın tutsağı durumundayız” dedi.
Zararın neresinden dönülürse
“Cep telefonlarımız, bilgisayarlarımız, otomatik vitesli arabalarımız, otomasyonlu evlerimiz, ofislerimiz olmadan yaşayamayacak gibi hissediyoruz kendimizi” diyen Neşet Güne, bu durumun 2008 yılından itibaren değişmeye başladığını dile getirdi. Moda alanında, her türlü sanat eserinde, endüstriyel tasarımda ve dolayısıyla yaşadığımız mekanların atmosferlerin yaratılmasında, bu monoton ve mekanik yaşantıya başkaldırı başladığının altını çizen Güne, “Geçmişin Barok, Rokoko, Art Deco, Art Nuveo, Memphis ve pop-art gibi daha insana yakın mimari tarzları tekrar yaşamımıza, mekanlarımıza girdi. Zararın neresinden dönülürse kardır” dedi.
Bu yıl dekorasyonun odak noktaları neler
BU yıl dekorasyon dört ana tema üzerine odaklandı; Doğanın renkleri ve efektleri, kültürel seyahatler, 80’lerin sokak stili ve küçük Japon kız. Bunları da biraz açmak gerekirse şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz:
Doğa aşkı
Doğadan esinlenen sade ve elegan görüntü, temizlik efekti. Su ve kum renklerinin renk paleti. Tabiatın özünde yer alan minerallerin kesitlerinden esinlenen desenler. -Endişe uyandıran ekolojik kaygıların pozitif çözümler: Organik pamuklu ve buruşuk ipekler, botanik desenler. -Otantik beyaz ve klasik inci tonları aşınmış yüzeylere eşlik ediyor. -Stilize çim ve yaprak motifli tekstiller. Doğal taş parlaklığı, derin deniz tonları. -Şık ve modernize edilmiş sof bir marin tarzı. -Ham yün ve yıkanmış keten, terracotta, doğal yontulmamış taşlar, hasır ve bakır tonlarının uyumlu birlikteliği. -Pastel tonlarda mat seramikler.
Çakıl taşları yeniden moda
2010’da mekanlarımızı tasarlarken kullanılacak küçük detaylar ve önümüzdeki senenin ana trendleri nasıl?
BU sene bolca görebileceğiniz en büyük akım büyük desenler. Duvarlarda, koltuk kumaşlarında veya aklınıza gelebilecek her yerde büyük desenler göreceğiz. Modern ve büyük cam objeler kullanılacak. Mumların yaratacağı teatral etkiyi ise unutmamak lazım. Doğadan ilham alarak, huzur ve rahatlık sağlayın. Çakıl taşları ve kuru çiçek dalları yeniden moda. Bahar renkleri kışa taşınıyor. Esnek ahşaplar ve kolay şekillendirilebilen malzemeler, insan vücudunun yuvarlak formları ve ten dokunuşunun duyumsallığını yansıtan iç çamaşırı renkleri, ferahlık ve genişlik yaratıyor. Geometrik kontrast renk kullanılan desenler ile retro hava yaratılıyor.
Bu yıl moda
Geçmiş zamanların geleneksel el sanatları, motifleri, el yapımı dekoratif süslemeler, nakışlar, etaminler, eski seramik fincanlar üzerindeki desen ve renkler, retro yer karoları, özellikle iri siyah-beyaz kare yer döşemeleri, floral ve işlemeli desenler, jakarlı dokular, koton örme kumaşlar bu yıl oldukça moda.
Sokak seyyahları
Sokak posterlerinin renk paleti, toprak renkleri, soluk ve kirli görünüm ama salaşlığa kaçmayan bir şıklıkla. -Teknolojik kumaşlar, metalik konstrüksiyon teması, romantik high-tech. -Fantezi ve masalsı bir iç mekan, teatral bir ambians, masif, gösterişli heykelsi formlar. -Global kültür karmaşasını vurgulayan parlak renkler, sexy sokak grafikleri, grafiti tekstil desenleri ( Louis Vuitton bile bu yıl çantalarında kullanıyor), retro hertür aksesuar. Özellikle de pop-art detaylar. -80’li yılların New York tarzı. Maskülen, sokak çetesi çağrışımı yapan malzemeler, renkler ve Michael Jackson efektleri.
Sık seyyah
KÜltürlerin çeşitliliği ve seyahat teması taşıyan her şey; sandıklar, aksesuar olarak kullanılan teleskoplar, bavuldan sehpalar. -Bitki renklerinin çamurlu ve tozlu tonları, sonbahar yapraklarının kızılı ve kahvesi, avokado ve karamel renkleri, menekşe, gökyüzü mavisine eşlik eden solgun pembeler. - Koyu renk kot kumaşları, pamuklu-ipek kombinli etnik desenler . -Tropikal rölyefler. -Doğunun geleneksel zenginliği ile batının modern malzemesini şık bir potada harmanlama. Oryantal barok, dijital folk veya plastik antik yeni türeyen akımlar. -Hindistan, Vietnam ve Laos’un parlak sokak tonları. Alışılmışın dışında cesur renk kombinleri. -Tarih, harita, nostaljik taşıtların yer aldığı desenler.
Japon Gençliği
Japon gençlerinin sokak stilinden esinlenen oyuncak bebek renkleri. -Amber, bej, uçuk şeker pembesi tonları, siyahla birlikte kullanılıyor. - Yumuşak marshmallow tonları ile fuşya kombin edilerek tekno bir ruh katıyor. -Teknik görünüme sahip naif kumaşlar, naif Japon çiçeklerinin desenleri ile süslü. Hafif bir parlaklığa sahipler. Mesela tafta yada saten. -Japon origami sanatının efektleri, oyuncak bebeklerin pilili elbiselerinden esinlenilen döşemede pili kullanmak. -Kimono etkisinde duvar süslemeleri ve aksesuarlar.