ankaraekonomi@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2006 21:05
Destek primine tepkiler büyüyor
YALOVA Berberler ve Kuaförler Odası’nın, Sosyal Güvenlik Destek Primine karşı topladığı 19 bini aşkın imza, TBMM Başkanlığına iletilmek üzere Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karataş ve CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’ye teslim edildi. Karataş, federasyon genel merkezinde yaptığı açıklamada, halen yüzde 10 olarak uygulanan Sosyal Güvenlik Destek Priminin düşürülmesini beklerken, dükkan sahibi emeklilerden yüzde 33.5 oranında prim alınmak istenmesiyle şaşkınlığa uğradıklarını söyledi. Bu kapsamda yer alan esnaftan kesilecek miktarın aylık 188 YTL’yi bulduğuna işaret eden Karataş, federasyona bağlı 120 oda ve 180 bin üye ile bu düzenlemenin geri çekilmesi için her türlü gayreti ortaya koyacaklarını bildirdi.
ESDER: Tahsilat mesai saatiyle sınırlı olmasın
ESNAF ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, elektrik, su ve doğal gaz tahsilat sürelerinin ’mesai saatleriyle’ sınırlı tutulmamasını istedi. Çelikus, mevcut durumun, bazı kişilerce esnafın dolandırılmasında fırsat olarak kullanıldığını söyledi ve bu durumun düzeltilmesi talebinde bulundu. Çelikus, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de elektrik, su, doğal gaz gibi zorunlu ödeme yapılan tüketimler için faaliyet gösteren tahsilat şubelerinin mesai zamanıyla sınırlı tutulduğuna işaret etti.
ADD’den yerli malı kampanyasına destek
ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Şener Eruygur, Kamu-Sen’in başlattığı "Yerli Malı Tüketimi" kampanyasını desteklediklerini belirterek, vatandaşların Türk malı ürünleri tüketmesinin, "yabancı güçlerin Türkiye’yi sömürmesini engellemek açısından yaşamsal önem taşıdığını" ifade etti. Bu amaçla, Kamu-Sen’in başlattığı Yerli Malı Tüketim Kampanya’sını yürekten desteklediklerini belirten Eruygur, "Tüm Atatürkçüleri bu kampanyaya katılmaya ve yerli malı tüketimine davet ediyoruz" dedi.
74 yeni araç alındı
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’ne 74 yeni araç ve iş makinesi alındı. Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, alınan araç ve iş makinesi arasında 30 kamyon, 3 lastikli kanal kazıcı kepçe, 5 asfalt yama silindiri bulunuyor.
Yapı-Yol Sen’den eylem
YAPI-Yol Sen üyeleri, maaşlarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebini içeren dilekçeleri Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderdiler. Sendika üyeleri, "Eşit işe eşit ücret", "Ücrette adalet istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.
YOYAV gecesine üst düzey katılım
YOKSULLARA Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV), bir gece düzenledi. Dedeman Oteli’ndeki geceye YOYAV Başkanı İbrahim Ateş Yoksullarla Dayanışma Haftası’nda 23 ayrı hizmet ve 80 etkinlik gerçekleştirildiğini, 34 ayrı kuruluşun da katılımıyla, bir haftada birçok yoksula yardım edildiğini söyledi. Geceye katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yaptığı konuşmada "Biz vakfı biliriz, vakıf uygulamalarını biliriz, ancak vakıf kelimesinin anlamı üzerinde durmamışızdır" diyerek, şunları kaydetti: "Bizim inancımıza göre, bizim medeniyetimize göre bütün sahip olduklarımız, bedenimiz dahil fanidir, geçicidir, ölümlüdür. Eğer siz sahip olduklarınızı, malınızı, servetinizi insanların hayrına ve emrine tahsis ederseniz, o kalıcı hale gelir ve bakileşir. Bundan ötürü de ’vakıf’ kelimesinin anlamı, ’durdurmak’tır".
Aygün: Türkiye hormonlu büyüyor
ANKARA Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, açıklanan yüzde 3’lük büyüme rakamının sanal olduğunu belirterek, "Türkiye hormonlu büyüyor. Büyüme piyasalara etki etmiyor" dedi. TİM Akademi toplantısına katılan Aygün, büyüme rakamları açıklandığında ilk defa bir değerlendirme yapmadıklarını, ancak büyümenin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Aygün, Türkiye’de satmadan, ihracat yapmadan büyümenin mümkün olmayacağına, ihracata değinildiği kadar ithalata değinilmediğine dikkat çekerek, "Türkiye’nin ithalatıyla ilgili hiçbirşey yok. İthalatçılar başkanı yok. Sırf sattığını gösteriyorsunuz. Aldığını niye göstermiyorsunuz" dedi.
ÜRETİM KALİTESİZ Türkiye’de üretimin kalitesizliğine de değinen Aygün, "Türkiye ne ürettiğini bilmiyor. 234 bin sanayi şirketi var bunun 60 bin tanesinin üretimi belli. Hala şu kadar seramik üretiyoruz, şu kadar plastik üretiyoruz diyemiyoruz" dedi. Türkiye’de ihracat potansiyelinin zorlamalara çabalara rağmen geliştirilmediğini de belirten Aygün, ihracatın kalitesiz olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: "Türkiye tekstil, otomobil ve gıda ihracatı yapıyor. Otomobil sattığımızı farz edelim otomobilin bir tonunu 10 bin 782 dolara satıyoruz. Çamaşır makinesinin tonunu 12, 13 bin dolara satıyoruz. Arpanın bir tonunu 320 dolara, fındığın bir tonunu 5 bin dolara, tütünün bir tonunu 4 bin dolara satıyoruz. Ancak bir tomografi cihazını 3 bin 4 bin dolara, cep telefonunu 5 milyon 462 dolara alıyoruz."
Aygün, Merkez Bankası’ndan önce "dolarlarla borçlanmayın, dolar borcunuzu ödeyin" açıklamalarında bulunduklarını ancak "felaket tellalı" olarak gösterildiklerini söyledi. Aygün, "Biz deyince felaket tellalı oluyoruz. Merkez Bankası deyince bir şey olmuyor" dedi.