Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 00:00

Bazlama pazarlarda yasaklanıyor

DYP Ar-Ge Başkanlığı görevine getirilen Dr. Vedat Uzunlu, AKP’yi kırsal kesime bir darbe daha vurmakla suçladı. Uzunlu, illere gönderdiği genelgeyle "Küçük ölçekli geçimlik ürün üreten çiftçilerin kendi ihtiyaçlarının haricinde kalan işlenmiş ürünlerinin halk pazarlarında satışlarının yasakladığını" belirtti. Uzunlu, şunları kaydetti: "AB gıda mevzuatında bu konuyla ilgili olarak küçük aile işletmelerinin ürettikleri ürünlerinin direk halka pazarlamaları konusunda hükümler bulunuyor. Gıda Kanunu’nda özel beslenme amaçlı gıdalardan, genetik modifiye gıdalara kadar hükümlere yer verilirken köyde kendi ihtiyacı için üretim yapan ihtiyacından fazlasını satarak 1 kg çay, şeker parası kazanmaya çalışan üreticilerimizin halk pazarlarında satılan işlenmiş ürünlerden olan ev yapımı peynirler, salçalar, tereyağı, cevizli sucuklar, pekmezler, hatta bazlamaların satışları yasaklanmış olup bu ürünler için üretim izni isteniyor."

Yedi tarım ürününe prim ödemesi

ÇİFTÇİ Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilere, 2006 yılı ürünü kütlü pamuk için 29 YKr, yağlık ayçiçeği için 20 YKr, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 22 YKr, dane mısır için 6.7 YKr ve zeytinyağı için 11 YKr, kg başına destekleme primi ödenecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, 2006 yılında üretilen 7 tarım ürününe destekleme primi ödenmesine ilişkin esasları düzenleyen tebliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alım satım işlemlerinin belirlenen usul ve esaslara uygun gerçekleşmesi koşuluyla; kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticileri, bu ürünlerin bakanlığa kayıtlı tohum üretici kuruluşları ile sözleşmeli üretim yapan üreticiler prim ödemelerinden yararlanacak. Destekleme primi ödemeleri için, 2007 bütçesine 1.7 milyar YTL ödenek konmuştu.

İnternet mağdurları örgütleniyor

ÖNCELİKLİ olarak bilgi edinmede sağladığı yararlarla gündeme gelen ancak daha sonra çocuk pornosundan, dolandırıcılığa kadar çeşitli olumsuzluklara da zemin olan internetin mağdurları örgütleniyor. www.internetmagdurlari.com sitesini kuran mağdurlar, tespit ettikleri dolandırıcıların kimlikleri deşifre ederken, yakında da "Bilişim Mağdurları Derneği"ni kurmaya hazırlanıyor. İnternetteki çeşitli partner sitelerinde kendilerini Amerika’da bir bankada çalışıyor olarak tanıtan kişiler tarafından dolandırılan vatandaşlar çeşitli çalışmalar yürütüyor. Mağdurlar, bir andan yasal süreçleri başlatmak için girişimlerde bulunurken bir yandan da hazırladıkları www.internetmagdurlari.com adresli sitede dolandırıcıların kimliklerini deşifre ediyor. Sitede sanal dolandırıcılığın yapılış şekli de anlatılıyor.

Hilmi Güler Gökçek’i savundu

EGO’nun BOTAŞ’a olan borçları konusuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Belediye Başkanı Melih Gökçek’i savunurken, "Ancak, medyanın niçin bu kadar bu konuyu gündemde tuttuğunu anlayamıyorum" dedi. AKP Ankara İl Başkanı Nurettin Akman’ın oğlunun düğününe katılan Güler, burada EGO’nun BOTAŞ’a olan borçlarıyla ilgili soruları yanıtladı.

MEDYAYI ANLAMIYORUM İki kurum arasında alacak ve vereceklerin olduğunu bunların uzlaşma ile çözüleceğini kaydeden Güler, "EGO BOTAŞ’a olan borcunu kısa süre içinde ödeyecektir. Ancak, medyanın niçin bu kadar bu konuyu gündemde tuttuğunu anlayamıyorum. Sayın Gökçek, Ankara’ya yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı medya bu konunun üzerinde durdu" dedi.

İlçe ve köylerine 134 milyon YTL’lik yatırım

ANKARA İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, 2007 yılında Ankara ilçelerine ve köylerine yapılacak olan yatırım bütçesini 134 milyon YTL olarak belirledi. Komisyon üyesi Necati Özalp, bunun 17 milyon YTL’lik kısmının Polatlı’ya ayrıldığını belirtti.

YATIRIMATAĞI Necati Özalp, 2007 yılı bütçe görüşmelerinin tamamlandığını belirterek, Polatlı’ya 17 milyon YTL’lik kaynak ayırdıklarını söyledi. Polatlı’nın 93 köyüne toplam 230 km. asfalt, Dua Tepe Devlet Hastanesi ek binası için bir milyon YTL ödenek, merkez sağlık ocağı binasının yapımı, asfalt plent tesisinin kurulması ile bir çok köyde içme suyu, enerji nakil hattı ve tarımsal sulama alanında yatırım yapılacağını söyledi.

POLATLI’YA CİDDİ HİZMET İl Genel Meclisi Üyesi Necati Özalp, planlanan bütçe ile 2007 yılında Polatlı’nın köy yollarında sorun kalmayacağını, diğer alanlarda ise ciddi yatırımların yapılacağını söyledi. Özal, "İl Genel Meclisi olarak ayırdığımız bütçe ve KÖYDES projesi kapsamında yapılacak olan yatırımlarla Polatlı 2007 yılında ciddi bir hizmet alacaktır" dedi.

 Metin ÖZDEMİR/DHA

Şemsi Bayraktar: Primler yetersiz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2006 yılında üretilen 7 tarım ürününe dönük bugün yayımlanan tebliğle açıklanan destekleme primlerinin yetersiz olduğunu, bu primlerle çiftçinin para kazanmasının mümkün olmadığını savundu. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazetede yayımlanan tebliğe göre, 2006 yılı prim miktarlarındaki artışın geçen yıla göre yüzde 8,7 ile yüzde 34 arasında değiştiğini kaydetti.

Bayraktar, geçen yıl kilogram başına 5 YKr olan mısır priminin yüzde 34’lük artışla 6,7 YKr olduğunu, en fazla artışın yüzde 8,7 ile pamuk priminde göründüğünü ifade etti. Nisan ayında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile sekiz üründe uygulanması planlanan primin, uygulama tebliğiyle 7 üründe belirlendiğini hatırlatan Bayraktar, sofralık zeytine prim ödemesinin ise 2 yıldır Bakanlar Kurulu kararında olmasına rağmen uygulamaya konulmadığını belirtti.

Tüketici kötümser

Tüketici Güven endeksi ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.22 oranında artarak 91.56’ya yükseldi. Ancak bu artışa karşın tüketicinin hala güvensizlik sınırında olduğu belirlendi.

Belediyeden park ihalesi

Keçiören Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından, "açık ihale usulü" ile Yayla Mahallesi Emin Karatekin Parkının tadilat işi ihale edilecek. İhale, 6 Aralık 2006 tarihinde saat 14.30’da belediyede yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!