Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 00:00
Esnaf mutlaka dışa açılmalı
Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı, TESK Genel Başkanı Vekili Bendevi Palandöken, esnafın mutlaka dışa açılması gerektiğini belirtti. Yazılı açıklama yapan Palandöken, esnafın, haksız rekabet, vergi yükü ve vize sorunuyla uğraştığını, AB ülkelerinde serbest dolaşım için vize sorununun acilen çözülmesi gerektiğini kaydetti. Palandöken, istihdamın yüzde 45.6’sının, yatırımın yüzde 26.5’inin ve üretimin yüzde 37.7’sinin küçük esnaf ve sanatkara ait olduğunu söyledi. Palandöken, buna karşılık bu vatandaşların kredilerden aldığı payın yüzde 4, ihracattan aldığı payın ise sadece yüzde 8 olduğuna dikkat çekti. AB ülkelerinde kalkınma modellerinin tamamının küçük girişimciye ait olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti: "En son yapılan sanayi ve işyeri sayım sonuçlarına göre ülkemizde, 1 ila 9 işçi çalıştıran mikro ölçekli işletmeler, toplam işletmelerin yüzde 94.4’ünü oluşturmakta. "
Petrol yok ama sizler varsınız
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bugün Avrupa’da satılan her 3 televizyondan biri ve her 3 beyaz eşyadan bir tanesi Türk malıdır" dedi. "Hakkari İli Müşterek Oda Toplantısı"nda konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin son 4.5 buçuk yılda kümülatif olarak yüzde 36 büyüdüğüne dikkat çekti. Türkiye’deki kayıtlı şirket sayısının 1980’de 26 bin olduğunu, bugün sayının 625 bine ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, Gayri Safi Milli Hasılanın da 25 yılda 70 milyar dolardan, 360 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Kişi başına düşen milli gelirin 25 yıl önce bin 500 dolar iken, bugün 4 bin 500 dolar olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: " İyi ki petrolümüz yok. Ama çok şükür müteşebislerimiz var. Sizler varsınız. Bu müteşebislerle dünyanın gelişmiş zengin ilk 10 ülkesi haline geliriz. "
Savunma Sanayi KOBİ işbirliği
Savunma Sanayii Müşteşarlığı, TOBB ve KOSGEB tarafından, TOBB-ETÜ Üniversitesi’nde "Savunma Sanayii-KOBİ İşbirliği Konferansı" düzenlendi. TOBB yönetim Kurulu Üyesi Tamer Taşkın konferansta yaptığı konuşmada, çağımızda askeri yönden etkili olabilmenin yolunun, teknolojinin yerli KOBİ’ler tarafından üretilmesinden geçtiğine işaret etti. Yüksek teknolojiye sahip harp araç ve gereçlerinin yurt içinde üretilebilmesi gerektiğini belirten Taşkın, ne yazık ki Türkiye’de savunma sanayinin ihtiyaçları konusunda dışa bağımlılığın mevcut olduğunu bildirdi. Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında, savunma bütçesi açından ilk 10 ülke arasında bulunduğunu belirten Taşkın, gelişmiş ülkelerin savunma sanayinde yüksek bir noktada olduklarına vurgu yaptı.
Alkollü içki üretimi düştü
TÜRKİYE’NİN alkollü içki üretimi yılın ilk on aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 oranında gerileyerek 795.3 milyon litreye düşerken, azalmanın bira ve rakı üretiminden kaynaklandığı belirlendi.
Dayanıklı eşya üretimi arttı
Yılın ilk 10 aylık döneminde aralarında televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi ve videonun da bulunduğu dayanıklı eşya üretimi yüzde 5.1 oranında artarak 28.9 milyon adede ulaştı.