Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 00:00
Sel felaketi esnafın herşeyini götürdü
TÜRKİYE Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, sel felaketinden zarar gören esnafa imkanlar ölçüsünde yardım yapılması gerektiğini belirtti. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, sel felaketinin boyutlarının her geçen gün büyüdüğüne işaret ederek, zaten geçim sıkıntısı çeken esnafın dükkanlarını su basması sonucu ciddi sorunlar yaşadığını kaydetti. Yaraların sarılması için devletin imkanları ölçüsünde yardım yapması gerektiğini vurgulayan Palandöken, "Sel felaketi esnafın her şeyini götürdü, acilen hükümetten yardım bekliyoruz. Ekonominin motoru esnaf sanatkarı sel felaketi perişan etti" dedi. Yaşanan sel felaketinin ardından, esnaf ve sanatların zararlarının tespiti için çalışma başlattıklarını bildirdi.
Enerji çalışanları hükümeti eleştirdi
ENERJİ çalışanları, AKP hükümetini göreve geldiği günden beri enerji sorunları üzerinde önce kriz yaratmak sonra da bu krizi ulusla ve uluslararası sermaye kuruluşlarının istekleri doğrultusunda çözümlemekle suçladı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Petrol-İş Sendikası, Enerji-Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Ankara Şubeleri önceki gün, "Doğalgaz ve elektrikte yaşanan sorunlar, Elektrik Piyasasında Dağıtımın Özelleştirilmesi" konulu basın bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ortak açıklamayı bildiren EMO Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, özelleştirmelerin giderek talana döndüğünü belirterek, her hükümetin kamunun yıllar içinde oluşturduğu değerleri sermaye gruplarına peşkeş çekmek için IMF ve Dünya Bankası’na yaranma yarışına girdiğini savundu.
Yabancı yatırımda düşüş beklentisi
Gelecek yıl da 30 milyar doların üzerinde bir cari işlemler açığı vermesi beklenen Türkiye’ye yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının, gelecek yıl 14.2 milyar dolar olacağı öngörüldü. Merkez Bankasının, bu yıla ve gelecek yıla yönelik olarak yaptığı ödemeler dengesi bilançosu tahminlerine göre yabancıların Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırımlar bu yıl 19 milyar dolarla rekor kıracak. Yabancılara gayri menkul satışlarının da dahil olduğu söz konusu tutar 2005 yılında ise 9.8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yıl için öngörülen bu yüksek düzeyden sonra 2007 yılında ise 14.2 milyar dolarlık bir giriş olabileceği tahmin edildi. Böylece Türkiye 2005-2007 yılları arasında toplam 43 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye çekmiş olacak. Bu arada Türkiye’den yurt dışın yapılan ve 2005 yılında 1 milyar dolar olan doğrudan yatırımların ise bu yıl 700 milyon dolarda kalması. Gelecek yıl da 1 milyar dolara kadar yükselmesi bekleniyor. 2007 yılında Türkiye’ye yönelik portföy yatırımlarının ise artarak sürmesi bekleniyor. Türkiye’nin bu yıl 6.5 milyar dolar olarak beklenen portföy yatırımı girişlerinin gelecek yıl 6.6 milyar dolar olması, Türkiye’den yurt dışına portföy yatırımı çıkılarının ise 900 milyon dolardan milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
Hıfzısıhha’da tik ihalesi
Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı tarafından, "açık ihale usulü" ile 5 kalem kit satın alınacak. İhale, 28 Kasım 2006, saat 10.30’da yapılacak. Firmalar, şartnameyi ücreti karşılığı hastaneden temin edebilecekler.
Hububat üretimi düşüyor
Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) Ekim raporunda 2006-2007 dünya hububat üretim tahmini, geçen yıldan 42 milyon ton düşük, 1 milyar 557 milyon ton olarak açıklandı.