Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2006 00:00
Küçük işletmeler krediyle ayaktaKÜÇÜK işletmelere verilen kredilerin toplam kredilere oranı Fransa’da yüzde 48, ABD’de yüzde 42.7, Almanya’da yüzde 35 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 3-4 civarında olduğu bildirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan’ın soru önergesini yanıtladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, kendi hükümetleri döneminde esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredilerde önemli bir artış görüldüğünü belirtti.
12 bin ev hanımına kursBÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin 13 yıldır sürdürdüğü Belediye El Beceri ve Meslek Edindirme Kursları’nın yeni dönemi başlıyor. Altı bölgede 114 kurs merkezinde 23 branşta verilen eğitime 12 bin ev hanımının katılması bekleniyor. Ekim ayında başlayan ve tüm bayanların ücretsiz olarak yararlandığı BELMEK kurslarına dönem kayıtları, yıl boyunca altı kurs merkezinde devam edecek. Her yıl 12 bin kursiyerin yararlandığı kurslara, bu kurs döneminde de aynı sayıda kursiyerin katılması bekleniyor. Haziran ayının sonuna kadar devam edecek olan ve Ankaralı hanımların yoğun ilgi gösterdiği kurslarda makine nakışı, şiş dantel, el nakış, İğne Oyası, giyim, resim, mefruşat, tezhip, kırk yam (patchwork), çini, el sanatları, minyatür, rolyef, trikotaj, ipek pentür, kilim, çiçek, ev ekonomisi-
yemek, ahşap boyama, ebru, folklorik ? taş bebek, yorganlama, takı tasarım gibi branşlar bulunuyor.
Beklenen hareketlilik olmadı
BAYRAM tatilinin birleştirilmemesine küçük esnaf olarak sevindiklerini belirten Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı ve TESK Genel Başkan Vekili Bendevi Palandöken, "Ancak, bayram öncesinde beklenen hareketlilik yaşanmadı" dedi. Piyasadaki işsizliğin çözülmesi gerektiğini kaydeden Palandöken, "Bizde olmamasına karşın, taksitli alışveriş yapan yerlerde kredi kartıyla 8-10 taksitle borçlanmak kaydı ile hareketlilik yaşandı" diye konuştu. Bayram tatili öncesinde yazılı bir açıklama yapan Palandöken, "Tatil sevincimiz yarım kalmasın" diyerek, şunları kaydetti:"Büyükşehirlerin her bayram öncesi boşaldığına dikkat çeken Palandöken, şunları söyledi: "Ankara gibi bütün büyükşehirlerimiz her bayramda boşalıyordu. Bu yıl tatilin uzamaması nedeniyle Başkent’te ve diğer büyükşehirlerde geleneksel bayram havası yaşanacak. Ancak, insanların alım gücünde bir iyileştirme yapılmadığı için millet harcama yapamıyor. İşçi ve memur ücretlerinde yapılacak artışla problem çözülecektir."
Öğretmene paso harcı kalksınBAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Ankara’da, öğretmenlere kent içi toplu ulaşımda uygulanan paso harcının kaldırılmasını istediklerini belirtti. Gürkan Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, paso kartının maliyetinin yalnızca bir YTL olduğunu, buna rağmen öğretmenlerden 24 YTL paso harcı talep edildiğini ifade etti.
Avcı, şöyle dedi: "Ankara’da geçen yıl uygulamaya konulan ulaşım zammının geri alınması için dava açmıştık, fakat dava aleyhimize sonuçlandı. Bayramdan sonra belediye başkanlığına dilekçe vererek, uygulamanın kaldırılmasını isteyeceğiz. Öğretmenlere ulaşım hizmetinin ücretsiz verilmesini beklerken paso harcı uygulamasına devam edilmesini şaşkınlıkla karşılıyoruz."
Ruhsat devri sürüyor
ATIL vaziyette duran maden sahalarının özel sektör eliyle işletilerek ekonomiye kazandırılmasına yönelik ruhsat devri işlemleri sürdürülüyor. Erzurum İspir maden kömür sahasının ruhsat devrini ihaleye çıkardı.
Yönetmelik değişikliğiMAKİNA ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) genel müdürlük merkez ve taşra teşkilatı personeli görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandı.
Mühendislerden sürgün iddiası
TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, "Kadrolaşmanın yolunu açmak için mevcut kadroların sürgüne gönderildiğini" iddia etti. İnşaat Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, hükümetin işbaşına geldiği günden bu yana kamu kesiminde kadrolaşmaya çalıştığı öne sürüldü. Kadrolaşmanın yolunu açmak için de mevcut kadroların sürgüne gönderildiği ifade edilen açıklamada, "Bunun son örneği Devlet Su İşlerinde (DSİ) yaşandı. DSİ’de görevli bir grup mühendis, Ankara dışına sürgüne gönderildi" denildi. Açıklamada, 2003 yılından bu yana özellikle idari ve teknik personelin sürgün yoluyla mağdur edildiği savunulurken, personelin yüzde 60’ının görevli olduğu birimin değiştirildiği, il dışı görevlendirmenin yoğun olduğu kaydedildi. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç de açıklamada, DSİ’de üyelerinin mağdur edildiğini kaydetti.
Fındıkta yaşanan yağda yaşanmasınTÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, fındıkta yaşanan gelişmelerin, zeytinyağında da yaşanmamasını istedi. Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, büyük bir darboğaza sokulan ve dünya devleriyle desteksiz mücadele etmesi istenen tarım sektöründe, bu mücadeleyi başarıyla yürüten ürünlerin adeta cezalandırılmak istendiğini vurguladı. Bu tür bir gelişmenin yılda iki milyar dolar ihracat gerçekleştirilen fındıkta yaşandığını kaydeden Yetkin, aynı oyunun zeytinyağında da oynanmaya çalışıldığını savundu. Türkiye’de yıllık 750 bin ton likit, 450 bin ton margarin, 150 bin ton diğer kullanım olmak üzere bir milyon 350 bin ton bitkisel yağ tüketildiğine işaret eden Yetkin, buna karşılık bitkisel yağ üretiminin 415 bin ton olduğuna dikkat çekti. Bitkisel yağ alanında zeytinyağı ile önemli bir avantaja sahip olduğumuzu belirten Yetkin, ancak Türkiye’nin bu avantajı değerlendiremediğini ifade etti.
Çankaya’da acı günÇANKAYA Belediye Meclisi Üyesi Fazıl Reyhan, Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. Önceki gün yaşamını yitiren Reyhan için ilk olarak Çankaya Belediyesi binası önünde tören düzenledi. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, törende yaptığı konuşmada, Reyhan’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Reyhan’ın cenazesi daha Hacı Bayram Camisine götürüldü. Fazıl Reyhan’ın cenazesi, öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. Reyhan’ın cenaze törenine, ailesi ve sevenlerinin yanı sıra SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Seyfi Saltoğlu da katıldı.