Ekmek zammı için farklı açıklamalar kafa karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Ekmek zammı için farklı açıklamalar kafa karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2008 00:00

İstanbul’da fırıncılar ekmeğe yüzde 10 zam yapmaya hazırlanırken, ATO Başkanı Sinan Aygün ve Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar’ın açıklamaları kafaları karıştırdı. İlkbahar, "Fırıncılar zamma hazırlanıyor. Biz de zam yapacağız" dedi. Aygün ise, "Vatandaşlarımız rahat olsun, mayıs sonuna kadar zam yapmama sözü vermiştik. Sözümüzün arkasındayız" açıklamasıyla İlkbahar’ı yalanlamış oldu.

İSTANBUL’da fırıncıların ekmeğe yüzde 10 zam yapma hazırlığı Ankara’yı karıştırdı. Başkent’te de ekmeğe zam geliyor mu söylentileri dolaşmaya başlarken, ilk açıklama Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar’dan geldi.

İlkbahar, buğday fiyatlarının yüksekliği ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle Ankara Fırıncılar Odası’nın yeni bir fiyat düzenlemesi hazırlığında olduğunu söyledi. İlkbahar, kendilerinin de İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerdeki Halk Ekmek Fabrikası yetkilileri ile görüşerek maliyet çıkarılacağını ve bu doğrultuda karar alacaklarını söyledi.

HAZİRANA KADAR ZAM YOK : Ancak, İlkbahar’ın bu sözler ardından sabah saatlerinde Ankara Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada, ATO’ya kayıtlı fırıncıların Haziran ayına kadar ekmeğe zam yapmayacağı bildirildi. ATO Başkanı Sinan Aygün, ekmek zammı haberlerinin tüketicide endişe yarattığını belirtirken, "Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Yaklaşık iki ay önce kamuoyuna, Mayıs sonuna kadar ekmeğe zam yapmama sözü vermiştik. Sözümüzün arkasındayız. Mayıs sonuna kadar zam yok" dedi. ATO Başkanı Aygün konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, girdi fiyatlarındaki artışın ekmek zammına zorladığını, ancak bu konuda bir süre daha direnmeye kararlı olduklarını kaydetti.

REKOLTE BU YILDA DÜŞECEK: Un ve doğal gaza yapılan zamlar ile toplu sözleşme gereği fırın işçilerinin maaşlarına yapılan zamların ekmek maliyetlerini artırdığını belirten Aygün, Mayıs sonuna kadar zam yapmayacaklarını açıkladıkları tarihte, yani iki ay önce bir çuval ekmeklik unun fiyatının 40 YTL iken, bugün fiyatın 48 YTL’ye çıktığını bildirdi. Aygün "Ama biz maliyetler artmasına rağmen bunu Mayıs sonuna kadar tüketicimize yansıtmayacağız" dedi. Kuraklık nedeniyle un fiyatlarının daha da artabileceğine dikkati çeken Aygün, bu yıl buğday rekoltesinin geçen yıla göre daha da düşeceğinin tahmin edildiğini, rekolte düşerse unun çuval fiyatının 60 YTL’yi bulacağını, bunun da unlu mamuller sektöründe büyük sıkıntı yaratacağını kaydetti.

ZAM KAÇINILMAZ OLUR: Aygün bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığından, lüks tüketim haricinde fırıncılara sadece ekmek yapımında kullanılmak kaydıyla un tahsisi yapılmasını istedi. Geçmiş dönemlerde belediyelerin ekmek üretimi yapan fırıncılara un tahsisi yaptıklarını hatırlatan Aygün, yeniden un tahsisi uygulamasına geçilmesi halinde fırıncıların ekmeğe zam yapmak zorunda kalmayacaklarını, böylece vatandaşların da mağdur olmayacağını bildirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 5 Martta Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde değişiklik yaparak, halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartını getirdiğini hatırlatan Aygün, TOBB, ticaret odaları ve esnaf kuruluşlarının görüşü alınmadan yapılan bu değişikliğin fırıncıları ve tüketiciyi güç durumda bırakacağını ve ekmek israfını artıracağını söyledi.

TEBLİG GÖZDEN GEÇRİLSİN : Tebliğin, ilgili kesimlerin görüşleri alınarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aygün, tebliğle ilgili geri adım atılmazsa ’dava açacaklarını’ belirtirken, şunları kaydetti: "Eski tebliğe göre, ekmeğin gramajı 50 gram ve katları olabiliyordu. Fırıncı üyelerimiz, Meclis lokantası da dahil olmak üzere tüm lokantalara talep ettikleri gramajda ekmek veriyordu. Vatandaşlarımız da daha çok 150 gramlık ekmeğe rağbet ediyor. Fırıncımız, bu taleplere uygun ekmek üretiyor. Buğday rekoltesinin düşük olduğu bir ülkede ekmek israfının artması, maliyetlerin de artması ve halkımızın daha pahalıya ekmek yemesi demektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!