Güncelleme Tarihi:
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son 2 aydır ekmeğin temel girdisi un fiyatlarında, bugüne kadar görülmemiş bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Bundan 2 ay önce 62 liraya alınan unun 79-85 liraya yükseldiğine dikkat çeken Balcı, “Un fiyatlarındaki yüzde 25-30’luk artışı, kesinlikle spekülatif bir artış olarak değerlendiriyoruz. 2015 yılının aralık ayına baktığımızda, aynı olayla karşı karşı kaldığımızı görüyoruz. 2016 yılı kasım ve aralık ayında ülkemizin içinde bulunduğu hassas dönemde, yüzde 25-30 civarında gerçekleşmiş olmasını, kesinlikle kabul etmek mümkün değil” diye konuştu.
BAKANLIK MÜDAHALE ETMELİ
Balcı, 2015 yılı aralık ayındaki fiyat artışının, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) gerçekleştirdiği çalışmayla gerilediğini hatırlatarak, konuyu Bakanlık yetkililerine ilettiklerini ve aynı çalışmanın tekrar yapılmasını beklediklerini dile getirdi. Ankara’da 2014 yılı ocak ayından bugüne kadar 250 gram ekmeğin 1 liradan satıldığını, bütün girdilerinde fiyat artışı yaşanmasına rağmen, yıllık enflasyonu ekmek fiyatlarına yansıtmadıklarını anlatan Balcı, fırıncı esnafının gerekli özveriyi gösterdiğini söyledi.
EN AZ 10 KURUŞ ARTACAK
Balcı, Bakanlığın sürede, 15-20 gün içinde müdahale ederek bu suni artışın önüne geçmesini beklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Fırıncı esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. Eğer un fiyatları bu şekilde devam ederse bunun ekmeğe yansıması yüzde 15-20’den aşağı olmaz. Ankara’da 1 liraya satılan 250 gram ekmeğin fiyatı, eğer un fiyatlarında iyileşme olursa yüzde 10 artar, bu da aynı ekmeğin fiyatının 1,10 lira olması anlamına gelir. Un fiyatları böyle devam ederse Ankara’da 250 gram ekmeğin fiyatı 1,25 liradan aşağı olmaz” dedi.