EGO: ‘Ücretsiz aktarma eşitlik için kaldırıldı’

Güncelleme Tarihi:

EGO: ‘Ücretsiz aktarma eşitlik için kaldırıldı’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2022 17:25

Batıkent metrosuna entegre 46 ring otobüs hattında aktarma ücreti alındığına, diğer metrolara entegre 82 hatta ise aktarma ücreti alınmadığına dikkat çeken EGO, ücretsiz aktarmanın ‘eşitliğin sağlanması açısından’ kaldırıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ankara’da 5 Ocak’ta bazı metro ring otobüslerinde ücretsiz aktarmanın kaldırılarak ücret alınmaya başlamasının ardından bu hatları kullanan yolcular, ‘Ring otobüslerinde aktarma neden kaldırıldı’ sorusunu sormaya başladı. Birçok yolcu, karar nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) ve EGO Genel Müdürlüğü’ne hem Başkent 153 hem de sosyal medya üzerinden tepkilerini iletti. EGO Genel Müdürlüğü de aktarmanın neden kaldırıldığını bir duyuruyla açıkladı. Batıkent metrosuna aktarma yapan 46 ring hattındaki otobüsler için ücret alındığını diğer metrolara aktarma yapan 82 ring hattındaki otobüslerden ise ücret alınmadığına dikkat çeken EGO, ücretsiz aktarmanın eşitliği sağlamak için kaldırıldığını duyurdu. EGO’dan yapılan açıklamada, istisnai hatlarda uygulamaya başlanılan aktarma ücretine ilişkin şu bilgiler yer aldı: “Ankara’da metro işletmesinin açılmasıyla birlikte, toplu taşımacılık hizmetinde metro kullanımını cazip kılmak amacıyla, istisnai hat uygulaması başlatılmıştır. 28 Aralık 1997’de hizmete giren Batıkent-Kızılay (M1) metro hattına entegre 46 ring hattımızda, 2001’e kadar ücretsiz aktarma istisnası sağlanmış ve bu tarihten sonra aktarma ücreti alınmaya başlanılmıştır.

EGO: ‘Ücretsiz aktarma eşitlik için kaldırıldı’


82 HATTA ALINMIYORDU

2014’te Kızılay-Çayyolu (M2) ve Törekent-Batıkent (M3) metro hatlarının, 2017’de de Şehitler-AKM (M4) metro hattının hizmete girmesiyle birlikte; bu metro hatları ve ANKARAY’a entegre 82 ring hattında, 75 dakikalık süre içerisinde binen yolcuların ilk binişlerinden aktarma ücreti alınmamıştır.

5 OCAK’TA KALDIRILDI

Batıkent (M1) metro hattına aktarma yapmakta olan 46 ring hattında, ücretli aktarma verilmesi nedeniyle, yürütülen kamu hizmetlerinde yeknesaklık(tekdüzelik) ve eşitliğin sağlanması açısından, M2, M3, M4 metro ve ANKARAY hatlarına aktarma yapan 82 ücretsiz ring hattı uygulamasına da 5 Ocak 2022 tarihi itibarıyla son verilmiştir.”

‘HATLARI UZATIN’ TALEBİ

EGO’nun açıklamasının ardından toplu taşımayı kullanan yolculardan bazıları sosyal medyadan EGO’ya ilettikleri paylaşımlarda mevcut ring otobüs hatlarının eskiden olduğu gibi merkeze kadar uzatılmasını talep etti. Yolcular, bu otobüs hatlarında tek bilet ücreti ödeyerek kent merkezine direkt gidip gelmek istediklerini belirtti.

İLK HÜRRİYET ANKARA DUYURDU

Ankara’da metro bağlantılı bazı istisnai otobüs hatlarında 75 dakika içerisindeki binişlerdeki ‘ücretsiz aktarma’ uygulamasının sona ereceğini ilk kez Hürriyet Ankara ‘ÜCRETSİZ AKTARMA ARTIK YOK’ manşetiyle duyurmuştu. Başkent’te sadece 550 hat numarasıyla Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü ile Beytepe Metro İstasyonu arasında hizmet veren üniversite ring hattında ücretsiz aktarma uygulaması devam ederken 82 adet ring hattını kullanan tüm yolcular yaptıkları aktarmalarda tam veya indirimli olarak transfer ücreti ödemeye başladı.

Haberin Devamı

BATIKENTLİLER ‘BİZİM SUÇUMUZ’ NE DEMİŞTİ

Hürriyet Ankara okurları, Burada Okur Yazar Köşesi’ne gönderdikleri iletilerinde, ‘2014 sonrası açılan metro ring seferlerinde metroya aktarmasının ücretsiz olduğuna, 2014 öncesinde açılan metro ringlerinden ise aktarma ücreti alındığına’ dikkat çekmiş, “Metro ringleri için aktarma ücreti tümüyle kaldırılmalı” talebinde bulunmuştu. Hürriyet Ankara da bu talebi ‘BATIKENT’İN SUÇU NE’ haberiyle gündeme taşımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!