Güncelleme Tarihi:
Ay ile dünya arasındaki mesafe 356 bin kilometre ile 407 bin kilometre arasında değişiyor. İki gezegen arasındaki ortalama mesafe düşünüldüğünde, EGO otobüslerinin hergün kat ettiği yol, dünya-ay arasındaki mesafeye yaklaşıyor. Başkentliler en uzun 70 kilometrelik 409 numaralı Ulus-Kalecik hattında yolculuk ederken, en kısa hattı ise 3.35 kilometrelik mesafe ile Akköprü Metro İstasyonu-Varlık Mahallesi güzergahı oluşturuyor. Günlük ortalama 600-650 bin yolcu taşıyan EGO otobüslerinin her biri ortalama 8 sefer yapıyor.
GÜNDE ORTALAMA 8 SEFER
Başkentliler’in kullandığı EGO otobüslerinin günlük seferleri çarpıcı rakamlar ortaya koyuyor. Ankara’nın cadde ve bulvarlarında alıştığımız otobüsler, toplam 360 hatta yüz binlerce kilometre yol kat ediyor. EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde bin 289 tanesi doğalgazlı bin 847 otobüs bulunuyor. Bu otobüslerden bin 242’sinin her biri günde ortalama 8 sefere çıkıyor. Günde ortalama 367 bin kilometre yol kat eden, otobüs filosu, bu performansıyla her gün dünyanın merkezinden aya gitmiş kadar mesafe kat ediyor.
EN UZUN YOLCULUK KALECİK’E
EGO bünyesinde yaş ortalaması 6.53 olan bin 847 araç bulunuyor. Bunların bin 289’u doğalgaz, 558’i dizel yakıtla çalışırken, toplam bin 264 otobüste de klima bulunuyor. Araçların 840’ı engelli erişimine uygun olma özelliği taşıyor. EGO’nun toplam hat uzunluğu 13 bin 892 kilometre iken bu uzun yolculuğun en uzun hattını Ulus-Kalecik güzergahı oluşturuyor. Ulus’tan otobüse binip Kalecik’e gitmek isteyen yolcular 1,5 saatte 70 kilometre yol kat ediyor. Başkent’in en kısa hattı ise Akköprü Metro İstasyonu ile Varlık Mahallesi arasındaki güzergahtan oluşuyor. Yaklaşık 3.35 kilometrelik hatta, ilk durak ve son durak arası 20 dakika sürüyor. Günlük ortalama 600-650 bin yolcu taşıyan EGO otobüsleri, 7 bin 254 duraktan yolcu alıyor. En çok yolcu taşınan hat ortalama 233 bin 921 kişi ile 413 numaralı otobüslerin çalıştığı Altınpark-Çankaya oluyor.
YENİ HATLARA TEKNİK HEYET
EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, “Yeni hatları belirlerken vatandaşlardan gelen müracaatların yanı sıra yeni açılan yerleşim bölgeleri ve yolcu sayılarını göz önünde bulundurarak karar veriyoruz. Yeni bir hat belirlenecekse teknik bir heyet tarafından bölgeye gidilerek, yerinde inceleme yapılıyor. Öncelikle talep gelen ya da yeni açılan bölgede yaşayan nüfus sayısı ile toplu taşım kullanan kişi sayısını belirliyoruz. Sonra diğer toplu taşıma araçlarının durumunu inceliyoruz. Buna göre de hat açılıp açılmayacağına ya da servis sayısının artırılıp artırılmayacağına karar veriyoruz” diye konuştu.