Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 00:00
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, kaynak sıkıntısı nedeniyle doğalgaza yapılan yüzde 5.8 oranındaki zammı eleştirdi. Çakar, "EGO’nun ve diğer kamu kuruluşlarının ödemediği doğal gaz borçları tüketicilerin sırtına mı yükleniyor?" diye sordu.
TÜKETİCİ Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, doğal gaza yapılan 5,8 oranındaki zammı eleştirirken, "EGO’nun ve diğer kamu kuruluşlarının ödemediği doğal gaz borçları tüketicilerin sırtına mı yükleniyor?" dedi. Çakar, yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilerin alım gücü dikkate alındığında dünyanın en pahalı doğal gazının Türkiye’de tüketildiğini savundu. "5,8 oranındaki zam, bu kış tüketicileri hem yakacak hem donduracak" diyen Çakar, doğalgaz giderlerinin, yoksul ve dar gelirli tüketicilerin aylık ve yıllık gelirleri içinde gıdadan sonra ikinci sırada geldiğini vurguladı.
AYLIK GİDER 77 YTL Dernek olarak yaptıkları araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin bir yılda tükettiği ortalama doğal gaz miktarının bin 500 metreküp olduğunu belirten Çakar, şunları kaydetti: "Zamdan sonra Ankara’da 1 metreküp doğal gazın fiyatı KDV dahil 61,542 YKr olmuştur. İstanbul’da ise bu rakam 61,796 YKr’dir. Ankara’da tüketicilerin 1 yıllık ortalama doğal gaz gideri 923 YTL, 1 aylık ortalama doğal gaz gideri ise 77 YTL olmuştur. İstanbul’daki tüketicilerin 1 yıllık ortalama doğal gaz gideri ise 927 YTL, 1 aylık gideri de 77,25 YTL olmuştur."
Fiyatlar indirilmeli
Ankara’da 1 aylık ortalama doğal gaz giderinin asgari ücretli işçinin aylık gelirinin yüzde 20,24’ünü oluşturduğuna işaret eden Çakar, İstanbul’da ise bu rakamın yüzde 20,30 olarak ortaya çıktığını ifade etti. Tüketicilerin yanlış ve dışa bağımlı enerji politikalarına kurban edildiğini savunan Çakar, "EGO’nun ve diğer kamu kuruluşlarının ödemediği doğal gaz borçları biz tüketicilerin sırtına mı yükleniyor? Hükümetin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ve BOTAŞ’ın uyguladığı bu yanlış doğal gaz politikalarından dönmesini, doğal gaz fiyatlarını indirmesini bekliyoruz" dedi.