EGO davasında beraati misafir hakim vermiş

Güncelleme Tarihi:

EGO davasında beraati misafir hakim vermiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2007 00:00

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 32 bürokratının görevi kötüye kullanma suçundan yargılandığı davada, beraati davada bir günlüğüne görevlendirilen hakimin verdiği ortaya çıktı.

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 32 bürokratına, İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin düzenlediği rapora dayalı yapılan suç duyurusu üzerine yolsuzluk ve usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla açılan davada verilen beraat kararını bir günlüğüne görevlendirilen hakimin verdiği ortaya çıktı.

MİSAFİR HAKİMİN JET KARARI Mülkiye müfettişlerinin suç duyurusu üzerine, Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden’in, 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açtığı davadan sonra çok ilginç bir gelişme yaşandı. Dava dosyası, mahkeme hakimi Fevzi Şingar’ın yerine bir günlüğüne görevlendirilen Hakim Güntaç Değer, "Kamu zararı yok, hizmetin devamı esastır" gerekçesiyle, tek celsede beraat kararı verdi.

TEMYİZ GEREKİYOR

Bu ilginç beraat kararının Savcılıkça bugüne kadar temyiz edilmemesine "dikkat" çekildi. Temyiz süresi 10 Nisan 2007 Salı günü (yarın) doluyor. Yarın akşama kadar temyiz edilmezse, dava düşecek ve raporla ortaya konulan iddialar takipsiz kalacak.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun onayıyla, Mülkiye Başmüfettişliğince yürütülen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı EGO Genel Müdürlüğü’nün 2002, 2003 ve 2004 yıllarına ait iddia, tespit ve suçlamalar özetle şöyle:

İHALESİZ MAL ALINDI EGO’nun otobüs yedek parçalarının alım satımları Alım Satım Yönetmeliği ile Kamu İhale Kanuna’na göre yapılması gerekirken, yasal dayanağı olmayan bir usule göre yapıldı. Kuruma ihalesiz mal alındı. Derby V kayışı ile ilgili olarak EGO’nun Alım Satım Yönetmeliğine aykırı olarak protokol yapıldı. Protokol, İkmal İnşaat Daire Başkanı M. Nazım Eroğlu’nun teklifi, Genel Müdür Yardımcısı Kazım Usta’nın uygun görüşü, Genel Müdür İhsan Fincan’ın onayı ile uygulandı. İdare Encümeni üyelerinin imzasıyla bu protokol 2003-2004’te iki kez uzatıldı.

YÜKLENİCİYE USULSÜZ KAZANÇ Uçar Doğalgaz Müh. San. Ltd. Şti. ve Güriş İnş. Müh. A.Ş. ortaklığının yüklenimindeki EGO Genel Müdürlüğünce yürütülen "Ankara Doğalgaz Yenileme ve Yaygınlaştırma 4. Aşama Projesi" işinde mevzuata aykırı olarak yüklenici firmaya yüzde 30 üzeri iş yaptırıldı ve ek işlerin bedeli ödenerek firmaya haksız gelir sağlandı.

6.2 MİLYON DOLAR FAZLADAN 38 bin 500 USD sözleşme bedelli inşaat işinde, Alım Satım Yönetmeliğine göre en fazla yüzde 30’u oranında keşif artışı yapılabileceği, bu oran aşan kısmı için yeniden eksiltmeye konulması zorunlu olduğu halde, yeniden ihale (eksiltme) yapılmadan yüzde 46.1 oranında iş artırımı ile yüzde 30 üzeri yüzde 16.1 oranında 6 milyon 209 bin 114.11 USD’lik iş artışı onayı verilerek bedeli yükleniciye ödendi.

SÜRE UZATIMI İLE YASAYA AYKIRI İŞLEM Alım Satım Yönetmeliği çerçevesinde yapılan sözleşmeler, Kamu İhale Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2003’ten sonra da, "Süre Uzatımı" suretiyle çok sayıda usulsüz işlem yapıldı.

Bu işler arasında, EGO’nun Gümrük Hizmetlerinin Yürütülmesi, Metro İstasyonları ve Araç Temizliği işleri bulunuyor. Bütün bu hizmetler, ihalelerle karşılanması gerekirken, muhtelif tarihlerdeki İdare Encümen Kararları ile yasa ve sözleşme hükümlerine aykırı olarak süre uzatımı ile gerçekleştirildi.

BEŞ YILLIK KİRADA SAYDAMLIK YOK İdari şartname ve sözleşme ile Gün-Gürel İleri Teknoloji firmasına 5 yıllığına kiraya verilmesi işleminde açıklık, saydamlık, gelir getirici kaynakların verimli kullanılması engellendi. Bahse konu şirket haksız şekilde kayırıldı, ayrıcalık tanınarak çıkar sağlanması suretiyle görev kötüye kullanıldı.

LCD ekran ve plazma yolsuzluğu

EGO’ca Ankaray ve Metro işletmelerine ait yolucu istasyonları ve tren vagonlarının belirli bölümlerine LCD ekran ve plazma monitör reklam platformları takılması suretiyle kullanılmak üzere reklam platform alanlarının kiraya verilmesi işinde de usulsüzlük yapıldı. Kiraya verme işlemi, Alım Satım Yönetmeliğine göre yapılması gerekirken, sanki ilgili firmanın faydalı model belgesine sahip olduğu bir ürün, "ücret ödenerek satın alınıyormuş gibi davranılarak" kiraya vermeyi kapsamayan, Kamu İhale Yasası’nın 22. maddesine göre işlem yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!