Eğitimde yeniden "Kutu kutu pense"

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde yeniden Kutu kutu pense
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2012 18:38

Haberin Devamı

Meltem UZUN (AA)

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında 1-4. sınıflarda uygulanmaya başlanacak “Oyun ve Fiziki Etkinlikler” dersinde uygulanacak oyunlar belli oldu. Ders programında “Yağ Satarım Bal Satarım”dan “Saklambaç”a, “Pandomim”den “Kutu Kutu Pense”ye 81 oyun sıralandı.
 Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim sistemi ile ilgili 4 4 4 kademelerine ayrılan 12 yıllık zorunlu eğitim nedeniyle başlayan yeniden yapılanma kapsamında 1-4. sınıflar için “Oyun ve Fiziki Etkinlikler” dersi eklendi. Bu ders 1-3. sınıflarda her gün 1 saat olmak üzere haftada 5 saat olarak kabul edildi. 4. sınıflarda ise haftada 2 saat olarak belirlendi.
 Söz konusu ders kapsamında Fiziksel Etkinlik Kartları (FEK ) ve “Oyun Oynuyorum” derleme kitapçığı hazırlandı.
 Fiziksel Etkinlik Kartlarında fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini sağlayacak oyunlar ve bununla ilgili açıklamalar ayrıntılı yer aldı.
 Dersin öğretim programı 1-4. sınıflar için hazırlanarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na sunuldu.
 Programda kazanımlar kartların ve “Oyun Oynuyorum” derleme kitapçığının nasıl kullanılacağıyla ilgili açıklamalar da yer alıyor.
 Oyunlar seçilirken ulusal evrensel ve kültürel değeri olmasına dikkat edildi. Oyunların okullarda uygulanması için program kazanımlarında açıklamalara da yer verildi.
 “Oyun ve Fiziki Etkinlikler” dersinin öğretim programı ve materyalleri hazırlanırken; öğrencilerin okulu sevmeleri, yaşları gereği oyun oynamaları, fiziksel gelişiminin desteklenmesi, engelli öğrencilerin oyun ve etkinliklere katılımı, sağlıklı olmaları için bilinçlenmeleri bu amaçla her gün bir saat aktiviteye katılmaları, takım ruhu kazanmaları, düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi gibi hedefler dikkate alındı.
 Derste oynanması öngörülen 81 oyun şöyle sıralandı:
 “Yağ Satarım Bal Satarım, Basit Stafet Oyunları, Ayağını Yerleştir, Yönünü Bul, Değiş ve Dön, Kurbağa Havuzu, Üç Küçük Kuzu, Yükseğe Sıçra, Çemberden Çembere, Sıçra Dokun, Zıp-Zıp-Zıpla, Sincap ve Ceviz, Tünel Gezgini, Kurbağa Sıçrayışı, Ali Kutuda, Ali Baba Saatin Kaç?, Elde Davul Zurna 1-2-3, Vücut Dengesi, İpte Denge, Balon Yere Düşmesin, Büyü Büyü Küçül Küçül, Yattı Kalktı, Kova İle Yakala, Ayağını Savur, Hedefe Yuvarla, Fasulye Torbasını Bulma, Bovling, Yakala, Çizgi Çiziyorum Sırt Sırta Veriyorum, Taş Taş Üstüne, Meyve Sepeti, Su-top taşıma, Mandal Asma, Balık Toplama, Eşini Bul, Kar Topu Partisi, Kümes Oyunu, Leylekler ve Kurbağalar, Balık Yakalama Oyunu, Dedemin Bahçesi, Parmak Oyunu, Say Bak, Topuk Burun, Sen Oyna, Dörtlü Dokunma, Miço, Çevir Salla, Vücudumuz, Mikrop, Kar Taneleri, Çiçek, Çömlek Çömlek Ne Kaynar, Aç Fil ile Şişman Fil, Ambara Vurdum Bir Tekme, Balık Ağı, Kedi Geliyor, Eşini Bul Otur, Stafet Oyunları, Tünel Oyunu, Sağlık Öğütleri, Stafet Yarışları, Minik Fare Kaçsana, Kara Kedi Tutsana, Sağlık Rondu, Sabah Şarkısı, Bir Çocuk, Pazara Gidelim, Erken Yatarım Erken Kalkarım, Kahvaltı, Okula Gidelim mi?, Ellerim Tombik Tombik, Temizlik, Yerden Yüksek, Kutu Kutu Pense, Köşe Kapmaca, Aç Kapıyı Bezirgan Başı, Kulaktan Kulağa, Pandomim, Kısa Mesafeli Çuval Oyunları, Uçurtma uçurma, Saklambaç”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!