Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı tarafından 28 Mart’ta Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’te gerçekleştirilen değişiklikle, yıllık 80 bin reçete sayısını veya 3 milyon lira ciroyu aşan eczanelere, ikinci eczacı çalıştırma şartı getirildi. Yönetmeliğe göre, eczaneler tarafından ikinci eczacılar 30 gün içinde işe başlatılacak ve bu kişiler il sağlık müdürlüklerine bildirilecek. İkinci eczacının işe başlatılmaması durumunda il sağlık müdürlükleri eczacıyı uyararak, 30 gün süre verecek. Buna rağmen istihdamı sağlamayan eczacının ruhsatı önce 30 gün askıya alınacak, bu durumun devam etmesi halinde 30 günün sonunda ruhsatı süresiz askıya alınacak. Bu duruma tepki gösteren Tüm eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczacıların istihdam sorununun çözümü eczacılara yüklenemez dedi. “Sendika olarak Danıştay’da bu konu ile ilgili dava açtık” diyen Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:
MANTIĞI SON DERECE YANLIŞ
“Eczanelerimizde başka bir eczacı çalıştırmamız için reçete sayısının fazla olması durumunda ihtiyaç duyulacaktır. Çünkü reçete tutarları çok farklı olabilmektedir. Örneğin 3 liralık reçete olabildiği gibi 300 bin liralık reçete de olabilmektedir. Reçete tutarı yüksek tek reçete için ikinci bir eczacı çalıştırtması mantığı son derece yanlıştır. Sadece artan işsiz eczacı sayısını eczanelerimizde istihdam ettirmek için zorlamadır.
BİR REÇETEYİ ÜÇ ECZACI MI TUTACAK
300 bin liralık reçete eczaneye geldiğinde 3 eczacı 3 köşesinden tutarak mı vatandaşa ilaç verecek? Bu durumun mantıklı bir izahı yok. Ama günde 300 reçete veren bir eczanede zaten 2. eczacıya ihtiyaç duyulacaktır ve çoğu üye meslektaşım tarafından bu yöntem kullanılmaktadır. Örneğin, 300 bin liralık 10 reçete veren üye meslektaşımızın 10 reçete için ikinci eczacı çalıştırmaya zorlanması mantıksız ve hakkaniyetsiz bir tutumdur. Ve bu durumda meslektaşlarımız cezalandırılmaktadır. Eczacı eczacıya istihdam ettirilmektedir.
İSTİHTAM SORUNU ECZANELERE YÜKLENEMEZ
TEİS olarak Danıştay’da bu konu ile ilgili dava açılmıştır. Eğer bir eczane 3 milyon yıllık ciro yapıyorsa, bunun kaç reçete ile yapıldığına bakılması gerekir. Eğer 80 bin reçete ile yapılmışsa bu eczanede 2’inci eczacıya ihtiyaç bulunur. Ama reçete sayısı düşük, reçete tutarı çok yüksek eczanelerde 2’inci bir eczacıya gerek bulunmamaktadır. Eczacıların istihdam sorunu eczane eczacılarına yüklenemez. İstihdamı çözmek devletin işidir. Meslek mensuplarının işi değildir. Personele eczacı veya teknisyene ihtiyacı olan eczane sahibi zaten tedbirini alır, bunun için zorlayıcı yasal düzenleme çıkarmaya gerek yoktur.”