Güncelleme Tarihi:
Yeni Türk Ticaret Kanunu (YTTK) hükümleri doğrultusunda, 1 Ocak 2014’te e-fatura uygulaması yürürlüğe girdi. Ancak Maliye Bakanlığı e-dönüşüm sürecinin önemli bir ayağını oluşturan e-faturaya geçiş zorunluluğunu üç ay süreyle uzattı. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yoğun başvurular nedeniyle mükelleflerin bazı teknik aksaklıklar yaşaması üzerine böyle bir karar alındığı açıklanırken, Güncel-Laviale Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, “421 Seri Numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) tebliğinde yapılan açıklamalara göre, e-fatura verme zorunluluğu olanların düzenledikleri kâğıt faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacak, e-fatura alma zorunluluğuna uymayanlar hakkında VUK’da fatura almayan mükellefler için öngörülen cezalar uygulanacak” dedi.
2014 SONU DAHA UYGUN
Zorunlu olmasına rağmen e-fatura düzenlemeyen mükellefler ile zorunlu olmasına rağmen e-fatura almayan mükelleflere, VUK’un 353/1. Maddesi gereğince fatura tutarının yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesileceğini belirten Sezer şöyle konuştu:
“Bu şekilde yıl içinde kesilecek özel usulsüzlük cezaları toplamı 97 bin TL’yi geçemeyecek. E-fatura uygulaması, KDV ve ÖTV’den sonra Türk Vergi Sistemi’nde yapılan en önemli düzenlemelerden birisi. Yeni getirilen e-fatura, e-defter, e-arşiv uygulamaları topluca değerlendirildiğinde, mükelleflerin bu yeni düzenlemelere sorunsuz olarak geçiş yapabilmeleri bakımından, e-faturaya geçiş tarihinin 2014 yılı sonuna kadar uzatılması uygun olacaktır. Bunun için kanun değişikliği yapılmasına gerek olmayıp, yeni bir tebliğ çıkarılması yeterli bulunmaktadır. Ülkemizde son günlerde yaşanan olaylar ve seçim süreci dikkate alındığında, e-faturaya geçiş süresinin uzatılması mantıklı olacaktır.”