Doğahan GİRİTLİOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2021 23:18
Son bir ayda vaka sayılarını 16 kata kadar arttıran Ankara’da, tam kapanma sürecinin başlamasıyla vaka sayıları da düşüşe geçti ve 100 binde 361’e geriledi. Uzmanlar, düşüşe rağmen riskin halen ‘çok yüksek’ olduğuna dikkat çekerek gevşememek gerektiğini belirtti.
Tam kapanma sürecinde, “Hastanelere başvurular yarı yarıya düştü” bilgisini veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam ise illere göre her 100 bin kişide görülen COVID-19 vaka sayılarının yer aldığı haritayı paylaşarak tüm şehirlerde düşüş yaşandığını açıkladı. Bakan Koca’nın paylaştığı verilere göre, Başkent’te 2 hafta önce vaka sayısı 100 binde 53’ken, geçen hafta (24-30 Nisan) vaka sayısı 100 binde 361’e gerilemiş durumda. Bu veriler, nüfusu 5 milyon 663 bin 322 olan Ankara için, test yaptırmaya gitmeyen veya asemptomatik olarak hastalığı geçirenler haricinde haftalık vaka sayısının yaklaşık olarak 20 bin 400 olduğuna işaret ediyor. Sayılardaki düşüşün yeterli olmadığının altını çizen uzmanlar ise riskin devam ettiğine dikkat çekerek kurallı yaşamın büyük bir ciddiyetle devam etmesi gerektiğini söyledi ve “Normalleşeme sürecinde adımların kademeli olarak atılması gerekiyor” uyarısında bulundu.
BU VERİLER BELİRTİLİ HASTALARA AİTHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Salgının seyriyle ilgili fikir yürütmek için erken. Bu düşüş sadece bizim aldığımız önlemlere bağlı değil, birçok faktöre bağlı. Hiçbir önlem almasanız ve aşılama uygulamasanız bile vaka sayıları dalgalar şeklinde seyreder.
Virüs yayılımı en üst noktaya ulaşır, duraksar ve aşağıya doğru iner. Bir başka faktör ise mutant virüsle beraber vakalar daha çok genç ve çocukluk yaş grubuna indi. Bu yaş grubundaki hastalarımızın koronavirüsü semptom vermeden geçirme durumları var. Belirti veren hasta, yaş indikçe azalıyor. Biz sadece belirti verenlere test yaptırdığımız için de bu düşüş yaşanmış olabilir. Ne kadar az test yapılırsa vaka sayısı o kadar az çıkar.
4’ÜNCÜ DALGA AŞI VE TEDBİRLERE BAĞLIBu kısıtlamaların esas etkisini önümüzdeki hafta göreceğiz. Daha sonra ise bizi bekleyen ve 18 Mayıs’ta olmasını düşündüğümüz normalleşme süreci var. Bu süreçte normalleşmeyi çok hızlı yaparsak yeniden artış dönemi yaşarız. Daha yavaş ve kademeli olarak tedbirleri kaldırırsak, kontrol o kadar bizim olur. Açılmanın 6-8 haftalık bir sürece yayılması daha sağlıklı olur. 18 Mayıs’a kadar toplumun yüzde 70-75’inin aşılanması mümkün görünmüyor. Bu yüzden toplu taşıma ve işyerlerinde kalabalıklaşma da risk devam edecektir. Türkiye’nin 4’üncü dalgayı yaşaması kaçınılmaz görünüyor. Ancak bu dalganın ne derece büyük olacağı bizim aşılama hızımız ve tedbirlerimize bağlı. Bu yüzden bir süre daha tedbirlere bağlı kalmaya devam etmek zorundayız.”
HEDEFE ULAŞAMAZSAK KAPANMA UZATILABİLİRAnkara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık: “Önümüzdeki hafta tam kapanmanın etkisiyle daha fazla düşüş görmüş olacağız. Hedefimiz bu vakaların çok daha düşmesi. Eğer bu hedefi yakalayamazsak tam kapanma uzatılabilir. Uzatmanın yanında kapanma istisnası olan alanlar daha da daraltılabilir. Özgürlüğümüzün kısıtlanmasını iş yerlerimizin kapalı kalmasını istemiyorsak hükümetin aldığı tedbirlere ilave olarak bireysel tam kapanmamızın da uygulanması gerekiyor. Kapanma sürecinin şifresi şu; ‘çekirdek ailen dışında kimseyle görüşmeyeceksin.’ Eğer normalleşme 18 Mayıs’ta başlayacaksa, sürecinin kademeli ilerlemesi gerekiyor. Aşılama yüzde 60-70’i geçene kadar kurallı yaşama devam etmeli ve riskin devam ettiği unutulmamalı.
17 MAYIS’TA HER ŞEY BİTMİŞ OLMAYACAKBir düşüş gördüğümüzde hemen gevşemeyelim, gevşeme sonucunda ne noktaya geldiğimizi tecrübe ettik. Bizim 17 Mayıs’tan sonra ‘yaz da geldi’ diye rehavet girmememiz gerekiyor. 17 Mayıs sabahı her şey bitmiş olmayacak. Bir anda maske kullandığımız alanlar azalmamalı. Restoran, kafe ve açık alanlar açılacaksa, mutlaka açık alanlar kullanılmalı. Otobüs ve kalabalık işletmelerde seyreltme devam etmeli. Uzaktan yapılacak işler için kalabalık ofis ortamlarına girilmemeli. Düğün, cenaze gibi kalabalıklar halen riskli. Aşılama oranı toplum genelinin yüzde 60-70’ine ulaşmadan kalabalık etkinlikler ve toplu aktiviteler yasak olmaya devam etmeli.”
782 BİN 342 KİŞİYE İKİNCİ DOZ AŞILAMAVaka sayıları düşerken bir yandan aşılama da kent genelinde devam ediyor. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre, 5 Mayıs itibarıyla Ankara’da 1 milyon 154 bin 39 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 782 bin 342 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı. Toplam aşılama, 1 milyon 943 bin 838 doza ulaştı.