Düşük zamla çalışamayız

Güncelleme Tarihi:

Düşük zamla çalışamayız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2021 21:30

EGO’nun toplu taşımaya zam sinyalinin ardından açıklama yapan TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, “Bilet ücretlerine düşük bir zam gelmesi halinde gelir desteği olmadan ya da kiralama yapılmadan araçları çalıştırma imkânımız kalmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın dün ‘KAÇINILMAZ ZAM SİNYALİ’ manşetiyle duyurduğu EGO Genel Müdürlüğü’nün toplu taşımaya zam açıklamasının ardından bir açıklama da Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği’nden (TÖHOB) geldi. Güncel olarak uygulanması gereken tam bilet ücretinin 7 TL, indirimli bilet ücretinin ise 5 TL olması gerektiğini savunan TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, EGO tarafından yapılacak zammın tam bilet ücreti için 4 TL, indirimli bilet için 2 TL’yi geçmeyeceğini söyledi. Esnafın zor durumda olduğunu ve Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Başkanı Mansur Yavaş’tan destek beklediklerini belirten Kara, özetle şunları kaydetti:

Düşük zamla çalışamayız


AKARYAKIT ALAMAYACAK DURUMDA

“Ankara içinde faaliyet gösteren özel halk otobüsleri olarak, halen 2016’da belirlenen 1.75 TL indirimli, 2019’da çok az bir artışla belirlenen 3.25 TL tam bilet ücreti ile hizmet vermeye devam etmekteyiz. Bugün itibarıyla temel giderimiz olan motorinin birim fiyatı Ankara için 9.85 TL olmuş ve ilerleyen süreçte ne olacağı belli değildir. Gerek merkezde gerekse çevre ilçelerde hizmet veren özel halk otobüslerimiz işletme maliyetlerini karşılamak bir yana, akaryakıt alabilecek durumda dahi değildir.

GÜNLÜK YÜZDE 24 ÜCRETSİZ YOLCU

Günlük hizmet verdiğimiz yolcuların yüzde 24’ü ücretsiz, yüzde 28’i indirimli olarak ulaşım hizmetinden faydalanmaktadır. Sadece günlük hizmet verdiğimiz yolcuların yüzde 48’i tam bilet ücreti ödemektedir. Plansız ve maliyet analizi yapılmadan, 19 ayrı yolcu tipine ücretsiz ulaşım imkânı sağlanmıştır. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza gelir düzeyi dikkate alınmadan, zaman ve biniş kısıtlaması yapılmadan ücretsiz ulaşım imkânı sağlanmaktadır. Tam bilet ücreti ödeyen azınlıkta kalmış olan yolcularımıza keyfi uygulamalar ile tüm taşıma maliyetlerini yüklemek, insani ve vicdani olarak kabul edilmemelidir.

DESTEKLER MALİYETİ KARŞILAMALI

Son yapılan ABB Meclisi toplantısında, Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş açıkça beyan ederek, bilet ücretlerine zam yapmayacağını, sosyal sorumluluk olarak hizmeti kamu bütçesinden destekleyerek devam ettireceğini net olarak ifade etmiştir. Kamu adına yolcu taşıma hizmeti yapan EGO Genel Müdürlüğü, bağış kalemi altında, ürettiği hizmetlerin zararını ABB’den almaktadır. ABB Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş’tan aynı hassasiyeti özel halk otobüsleri için de göstermesini istiyoruz. Gelir desteği ödemeleri işletme maliyetlerimizi karşılayacak kadar olmalı.

KONTAK KAPATMAK ZORUNDA KALIRIZ

Güncel olarak uygulanması gereken tam bilet ücreti 7 TL, indirimli bilet ücreti ise 5 TL olmak zorundadır. Son ekonomik gelişmeleri dahi dikkate alsak, yapılacak zammın tam bilet ücreti için 4 TL, indirimli bilet için 2 TL’yi geçmeyeceği aşikârdır. Bilet ücretlerinin tam bilet 7 TL, indirimli biletin 5 TL olmasını istiyoruz. Bu fiyatlar haricinde yapılacak olan zamda ise açığın gelir desteği ile tamamlanması veya araçlarımızın kiralanmasını talep etmekteyiz. Bilet ücretlerine düşük bir zam gelmesi halinde gelir desteği olmadan ya da kiralama yapılmadan araçları çalıştırma imkânımız kalmamıştır. Kesin ve hızlı olarak çözüm bulunmaması halinde, kaçınılmaz sonuç nettir. Bu şekilde giderse yakıt alamaz, personel giderini ödeyemez, kontak kapatmak zorunda kalır ve ulaşım hizmetlerini veremeyiz.”

Haberin Devamı

EGO ZAM SİNYALİ VERMİŞTİ

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Zam yapmayacağız, ulaşım esnafına gerekirse destek vereceğiz” açıklamasına rağmen EGO Genel Müdürlüğü, “Gelinen noktada zam kaçınılmaz hale gelmiştir” açıklaması yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!