Güncelleme Tarihi:
Nursima KESKİN/ ANKARA,(DHA) - CHP'li Dursun Çiçek, Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) askeri okulları kapatan ve emir-komuta sistemini değiştiren hükümlerle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın görüşünün alınmadığını öğrendiğini belirterek "Bu kararnameler hazırlanırken ne karargahın ne komutanın görüşü sorulmamış bunların hepsine itiraz ediyorlar. Ancak sesleri gür çıkmıyor. Biz onların sesleri olmaya devam edeceğiz" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek TBMM'de kapatılan askeri okulların öğrencileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Dursun Çiçek "Yaklaşık 25 bine askeri öğrenci bir kalemde başka yerler sivil kadrolara yönlendirileceği ifadesiyle bu kadar gencin umutları karartıldı. Ortaokulu bitirmiş subay olmak için askeri okullara girmiş, çoğunun ailesinin maddi imkanları yok veya vatan sevgisi var. Şimdi devleti yönetenler 'sizi subay, asker yapmayacağız. Sizi puanınıza göre uygun yerler yerleştireceğiz.' diyor. E puanı olmayanlarda var. Askeri liseden harbiyeye geçiş puansız bunlara ne yapacaksınız belli değil. 25 bin gencimiz mağdur. Bunları aileleriyle beraber 100 bine yakın insan bu konuda sıkıntılı" diye konuştu.
"SURÄ°YE VE IRAK OLMAKTAN KURTULAMAYIZ"Â
Dursun Çiçek, askeri okulların kapatılmasının FETÖ ile mücadele kapsamında olmadığını savunarak şunları söyledi: "Hukuki olarak böyle bir karar alamaz hükümet çünkü OHAL kapsamında, FETÖ ile mücadele konusunda bir karar değil bu. Emir komuta bağlantılarını değiştirdiler. GATA'yı, askeri hastaneleri Sağlık Bakanlığına bağladılar. Bunların ne ilgisi var FETÖ ile mücadele konusunda. Askeri liseler yüz yıllardır geliyor bir gecede her şeyi değiştiriyorlar. Dün Milli Savunma Komisyonu olarak Genelkurmay'ı, Emniyet Genel Müdürünü ziyaret ettik. Bize söylenen varsa eksiklerimiz tamamlarız. Ne acele ediyorsunuz getirin Meclis'e. Komisyonlarda tartışalım. Sonra ülkemiz için darbe anlayışını tarihe gömmek için en doğruyu hep birlikte yapalım. BU konuda samimiyiz. Bu süreci olumluya çeviremezsek, bu mağduriyetleri gidermezsek CHP olarak Anayasa Mahkemesine gitmek dahi komisyonlarda, Meclis'te bu kararnameler tartışılacak. Her türlü hukuki hakkımız kullanılacak. Bu gençler bizim gençlerimiz. Silahlı kuvvetlerin geçmişi ve geleceği huzurunuzda . Kamuoyundan dileğimiz şu: Bu gençlere sahip çıksınlar aksi halde Suriye ve Irak olmaktan kurtulamayız. Yargı, silahlı kuvvetler, polis bu ülkenin kurumlarıdır. Asla iktidarın kurumları olmayacaktır olmamalıdır. Bu mücadele tüm kamuoyunu yanımızda görmek istiyoruz."
Dursun Çiçek, OHAL kapsamında emir-komuta bağlarının değiştirilmesi ve asker okulların kapatılmasına ilişkin çıkarılan KHK'larda Genelkurmay BAşkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ne dediğine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Çok acı. Yüzyılların birikimi Genelkurmay Karargahı. Bu kararnameler hazırlanırken ne karargahın ne komutanın görüşü sorulmamış. Bunların Hepsine itiraz ediyorlar. Ancak sesleri gür çıkmıyor. Biz onların sesleri olmaya devam edeceğiz." Dursun Çiçek, "Sayın Akar görüşümüz sorulmadı mı diyor" cümlesine şu cevabı verdi: "Evet aynen öyle. Düzeltmeye çalıyorlar yeni bir kararnameyle.Genelkurmay harekat bakımından bazı bakımlardan muhabere bakımından kuvvetler genel kurmaya diğer bakımlardan Milli Savunmaya bağlı olacakmış. Böyle çift başlı, üç. başlı emir komuta birliğini ihlal eden bir yapılanma. Yapılan hataları kabule diyorlar düzeltelim diyorlar. Bunları komisyonda yapardık tartışırdık ama niye acele ediyorlar. Herkesin kafasında kuşku var. Acaba iktidar kendi kurumlarını mı yaratıyor? Temel sorun burada."