Güncelleme Tarihi:
KİRLENME ARTTI KÂBUS BİTMEDİ
MAVİDEN SİYAHA( 1 TEMMUZ)
Kirlilik ve balık ölümleriyle can çekişen Mogan Gölü’ndeki felaketin bir benzeri de Mavi Göl’de yaşanıyor. Taş ocaklarından gelen atıklar göle zarar verirken, suyun rengi maviden siyaha dönüyor.
KİRLİLİK PROTOKOL DİNLEMEDİ (22 TEMMUZ)
Üç bakanlık ve iki belediyenin imzaladığı ‘kurtarma protokolü’yle ilgili bürokratik işlemlerin tamamlanması beklenen Mogan Gölü’nde kirlilik her geçen gün daha da artıyor.
GÖL CAN ÇEKİŞİYOR (27 AĞUSTOS)
Mogan Gölü’ndeki kirlilik her geçen gün artarken, bakanlıklar ve belediyeler arasında imzalanan ‘kurtarma protokolü’ de işe yaramadı. Protokol için halen Kalkınma Bakanlığı’ndan ödenek beklenirken, gölde yeni balık ölümleri yaşandı.
GÖRÜN ARTIK (28 EYLÜL)
Ankara Hürriyet’in defalarca gündeme getirdiği ancak halen çözüm üretilmeyen Mogan Gölü’ndeki çevre felaketi tüm hızıyla devam ediyor. Göldeki kirlilik nedeniyle yüzlerce balık yine kıyaya vurdu.
NİHAYET ADIM ATILDI (21 EKİM)
Mogan Gölü’nü kurtaracak projeyle ilgili ödenek nihayet Kalkınma Bakanlığı’nın yatırım programına alındı.
SKANDAL BİTMİYOR (31 EKİM)
Mogan Gölü’ndeki çevre felaketlerine bir yenisi daha eklendi. İnşaatına başlanan köprülü kavşağın ayakları için göl kenarındaki sazlıkları kesen Karayollar ekipleri, sulak alanı da moloz yığınıyla doldurdu.
KÂBUS YİNE ÇÖKTÜ(21 KASIM)
Ankara’da hava kirliliği, kış aylarıyla birlikte yine yüzünü göstermeye başladı. Kentte uzun süredir birçok noktadan gözle görülebilen hava kirliliği, istatistiklere de yansıdı.
HAYVAN KATLİ BİTMEK BİLMEDİ
ZEHİRLİ ZİHNİYET (27 OCAK)
Ümitköy’de, sokak köpekleri sucuk ve sosislerle zehirlenerek öldürüldü.
YAŞAM ZEHİR OLDU (16 EKİM)
Kimliği belirsiz kişilerce Yaşamkent’e bırakılan zehirli yiyecekler, bölgedeki sekiz köpek ve bir kirpinin ölümüne neden oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, çevredeki güvenlik kameralarını inceleme altına aldı.
KENTİN TARİHİ AYIPLARI
SONUNDA ÇÖKERTTİK (10 MART)
2 bin yıldan fazla tarihi boyunca nice medeniyetlere ev sahipliği yapan ve yüzlerce savaş görmesine rağmen ayakta kalan Ankara Kalesi’nin Hacı Bayram Camii tarafına bakan surlarında çökme yaşandı.
BÖYLE GİDERSE YOK OLACAK(19 NİSAN)
Tarihi Ulus bölgesindeki binalarda yenileme çalışmaları hızla devam ederken, bazı tarihi eserler ise ilgisizlikten yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
BOYNUZU KIRILDI (24 NİSAN)
Ankara’nın yıllarca ‘kent amblemi’ olarak kullandığı Sıhhiye’deki Hitit Güneşi Kursu tahrip oldu. Heykelde yer alan geyiklerden birinin boynuzu kırıldı. İki boynuzun koli bantlarıyla sarılı olması da dikkat çekti.
GÜVENLİK ŞART (4 MAYIS)
Büyükşehir’in, 3 ay önce temizlediği Ankara Kalesi, duyarsız vatandaşların tarihi surlarda yaktığı ateş, duvarlara yazılan yazılar ve gözetleme kulelerinin tuvalet gibi kullanılması sonucu zarar gördü. Manzara yine yüz kızartıyor.
MİRAS İLGİSİZ KALDI (20 MAYIS)
Ankara Çayı üzerinde 1222 tarihinde yapılan Selçuklu mirası Akköprü, kaderine terk edildi. Çevresi çöplüğe dönen tarihi köprünün yıkılan istinat duvarları da bakım bekliyor.
KENDİ GİTTİ İZİ KALDI (19 TEMMUZ)
Ulus Bentderesi’nde tartışmalı bir şekilde yıkılan genelevden geriye kalan moloz yığını 2 yıldır kaldırılmadı. Harabeyi andıran Ankara Kalesi’nin tarihi surlarının dibi çöplüğe döndü.
BUNUN ADI VANDALLIK (28 ARALIK)
Vandallar, kentin yaşayan tarihi Ankara Kalesi’nin surlarında ateş yakıp, duvarları sprey boyalarla yap-boz tahtasına çeviriyor. Başkan Gökçek, “Bunu yapan uyuşturucu kullananlar. Güvenlik hayati tehlike yaşıyor” diyor.
40 GÜNLÜKTÜ ÇÖPE ATTILAR (25 OCAK)
Etimesgut’ta çöplerin arasında bulunan ve donarak öldüğü anlaşılan 40 günlük bebek, vicdanları sızlattı. Polis, bebeğin anne ve babasını arıyor.
ANA VAHŞETİ (10 ŞUBAT)
Gazi Hastanesi’nde önceki gece anne vahşeti yaşandı. Bir ‘anne’, otolaps (kepçe kulak) ameliyatı için hastaneye yatırdığı 10 yaşındaki oğlunu, elinden tutup götürdüğü tuvalette boğarak öldürdü.
YARIN: SARAÇOĞLU’NDA YAŞANANLAR, MELİH GÖKÇEK İLE MESLEK ODALARI ARASINDAKİ TARTIŞMALAR, ANKAPARK VE DİNOZORLAR.