Güncelleme Tarihi:
KOBİ’ler konuşuyor köşemizin bu haftaki konuğu bir Ankara markası, Bülbüloğlu Vinç. San. A.Ş’nin sahibi, Ankara Sanayi Odası Başkan Vekili Önder Bülbüloğlu. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her yede, dünyanın yükünü kaldırmaya devam edeceklerini belirten Bülbüloğlu, “Krizden çıkışta devlet müdahalesi gerekiyor” dedi.
? VELİ SARITOPRAK : Bülbüloğlu Vinç Sanayi hakkında neler söylersiniz?
? ÖNDER BÜLBÜLOĞLU : 1986’da Anka-ra’da faaliyete geçen, 2006’da 20. kuruluş yılını kutlayan firmamız, müşterilerinden aldığı güç ve güvenle vinç sektörünün en önde gelen firmalarından biri olmuştur ve Türk sanayisinde hakkı olan yeri almıştır.
Makine taleplerine cevap
İmalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren çeşitli müşterilerin ihtiyaç ve taleplerine yönelik monoray, gezer köprülü, portal, pergel, ağır tonajlı, ex-proof, proses vinçleri ve çelik konstrüksiyon yapıların imalatını gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimiz, kullanım alanları ve müşterilerimizin amaçları doğrultusunda bir ton hafif tonajlı yüklerden 120 ton ağır tonajlı yüklere kadar çeşitlilik gösteriyor.
Ayrıca 120 ton ve üzeri kapasitelerde proses vinçleri olarak tabir edilen özel amaçlı vinçler de üretiyoruz. Bu imalatlarımızın yanı sıra, İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinden kaliteli vinç ekipmanları ithal ederek sektörlerin tüm kaldırma taşıma makineleri taleplerine cevap verebiliyoruz.
? VELİ SARITOPRAK : Türkiye vinç üreticileri arasındaki yeriniz nedir?
? ÖNDER BÜLBÜLOĞLU :: Bülbüloğlu Vinç. San. A.Ş gerek fiziki olarak, gerekse satış kapasitesi olarak Türkiye’nin en büyük firmasıdır. Bugün 200’e yakın vinç üreten firma varken bunların sadece 8-10 adeti gerçek manada vinç üretimi yapabiliyor ve aynı zamanda bunları ihraç edebiliyor.
Merdiven altı üreticiler var
Bülbüloğlu ‘Piyasada, merdiven altı diye tabir edilen, herhangi bir standart ve kalite yönetimi uygulamayan vinç üreticileri mevcut’ dedi.
? V. SARITOPRAK : Üretiminiz ne kadar?
33 ülkede hizmet veriyoruz
? ÖNDER BÜLBÜLOĞLU : 2009 yılında toplamda yaklaşık olarak 600 adet vinç üretimi gerçekleştirilmiş olup, yurt içi üretimimiz, satışlarımızın yüzde 65‘ini oluşturmaktadır. 2009 yılında Türkiye’nin bir çok bölgesinde yer alan hidroelektrik santral vinç projelerine imza attık. Toplam satışlarımız ile de rakiplerimizi geride bıraktık. Türkiye’nin her noktasında çalışmakta olan makinelerimizle değil, Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Cezayir, Sudan, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Irak, İran, Suriye, Ürdün, Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Romanya, Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, Arnavutluk, Tunus, Portekiz, Romanya, İsrail’e makine ihraç etmenin gururunu yaşıyoruz. Ayrıca ABD pazarına giren ilk Türk firması olan BVS, halen 33 ülkede hizmet veren makinelerimiz üstün kalite ve hizmet anlayışı prensibi ile çalışmaya devam edecektir.
Krİzİ lehİmİze çevİrİyoruz
? VELİ SARITOPRAK : 2009 nasıl geçti? 2010’dan beklentileriniz neler?
? ÖNDER BÜLBÜLOĞLU : Ekonomik krizin etkisini gösterdiği ve sanayi sektörü üretiminin daraldığı 2009 yılında, asgari olarak mevcut durumuzu korumak ve bununla birlikte ekonomik krizin yarattığı etkileri lehimize çevirerek bu kriz ortamından kazançlı çıkabilmek başlıca amacımızdı. İhracata önem vererek yurt dışı pazar payımızı arttırmak için çok ciddi çalışmalar yaptık. 2009 ihracat rakamlarımızın, 2008‘in aynı dönemine göre yüzde 120 artmış olması doğru yolda olduğumuzun kanıtı olmuştur. Diğer taraftan üretim kapasitemizi ve kalitemizi arttırmak için yaptığımız çalışmaların meyvelerini de 2010 yılında almayı hedefliyoruz. 2009 yılını hedeflerinin çok üzerinde bir ciro ile kapatan firmamız için, ekonomik krizin etkisini gösterdiği 2010 yılında, asgari olarak mevcut durumun korunması ve bununla birlikte ekonomik krizin yarattığı etkileri lehimize çevirerek bu kriz ortamında daha iyi işler alabilmek başlıca amacımızdır.
Olumlu beklenti içindeyiz
BUGÜNE kadar olduğu gibi, bundan sonra da dünyanın her yerinde, dünyanın yükünü kaldırmaya devam edeceğiz.
? VELİ SARITOPRAK : Global ekonomik kriz sektörü ve sizi ne kadar etkiledi? Krizi aşmak için hangi tedbirleri aldınız ?
? ÖNDER BÜLBÜLOĞLU : Dünya çapında etkili olana krizden çıkışta devlet müdahalesi gerekiyor. Özellikle istihdam ve yatırımların özendirilmesi, ihracatın gerekliliği üzerinde durulması, firmaların finansman sıkıntılarının giderilmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla hükümetin 2009 yılında açıklamış olduğu ekonomik önlemler ile piyasalarda var olan dalgalanmaların azalacağı, yeni yatırımlar konusunda sağlanan teşviklerle de yatırımların artacağı ve istihdamda meydana gelen daralma hızının 2010 yılı başından itibaren yavaşlayacağını ümit etmekteyiz.
Hükümetin açıkladığı kriz paketinde yer alan teşviklerle iç piyasanın canlanması ve nakit akışının hızlanması yönünde olumlu beklentilerimiz var.