Mehmet Şah YILMAZ/İbrahim Hakkı ÇETİNKAYA/AA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2021 23:41
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın ‘Türkiye Bursları’ programı kapsamında Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenciler, ülkelerinin ramazan geleneklerini anlattı.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere Türkiye'de yüksek öğrenim imkânı sunduğu ‘Türkiye Bursları’ programı kapsamındaki uluslararası öğrenciler, ülkelerindeki ramazan geleneklerini anlattı:
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölümü doktora öğrencisi Iraklı Zehra el-Gazi: Irak'ta ramazan başlamadan önce süslemeler yapılır. Ramazana özel dolma ve biryani gibi yemekler vardır. Tatlılarımız ise tulumba, baklava ve calibedir. Sahurda davulla uyandırma geleneği vardır. İftardan önce komşular birbirine
yemek gönderir. En güzel kısmı ise iftardan sonra oynanan oyunlardır.
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü doktora öğrencisi Sudanlı Mevahib Hasan: Ülkemde kadınlar ramazandan bir ay önce mutfaklarına yeni eşyalar alır ve ramazana özel yemekler hazırlar. Ramazan için özel ‘Hulu-Murr’ adında bir içecek hazırlanır. Türkiye’de ramazanda dikkatimi çeken şeylerden biri, günün çok uzun olması. Ramazan pidesini çok sevdim. Türkiye’de sofralar çok zengin, insanlar birbirlerine çok yardım ediyor.
Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Bosna Hersekli Dajana Barusic: Bir Hristiyan olarak bile çocukluğumda hatırladığım kadarıyla ramazanın geldiği havadan hissediliyordu. Hepimiz Müslümanların sevincini paylaşıyorduk. Bosna’da da iftarda top atma geleneği devam ediyor.
Bosna’da iftarlara özellikle Müslüman olmayanlar da davet ediliyor. Bosna’da da iftarlara davet edildim ama Türkiye’de daha çok iftara katıldım.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Arnavutluklu Rovena Deliu: 500 yıllık ortak bir tarihe sahibiz. Farklılıklarımızdan daha çok benzerliklerimiz var. Çocukluğumda ramazan geldiğinde sokaklarda ramazanın mutluluğu yaşanıyordu ve sahurda davul çalınıyordu. Türkiye’ye geldiğimde de kültürel açıdan hiçbir farklılık görmedim.
Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Bulgaristanlı Fatime İslam: Ülkemde Müslümanlar azınlık olduğu için ramazan ayında Türkiye’deki gibi bir hava bulunmuyor. Ramazanı Türkiye’de geçirmeyi çok seviyorum. Hatta muhtemelen mezun olduktan sonra sırf ramazanı Türkiye’de geçirmek için buraya döneceğim. Türkiye’de ramazan pidesi ve bunun gibi pek çok şey ramazanın geldiğini vurguluyor, bu çok hoşuma gidiyor.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Afganistanlı Harun Hasanzoy: Ülkemde çocuklar babalarıyla camiye gidiyor. Ramazana özel tatlılar, limon şerbeti gibi şerbetler, Afgan pilavı ve mantısı gibi ana yemekler yapıyoruz. İftara özel gözlemeye benzer 'bolani' adını verdiğimiz yiyecek hazırlanıyor. Kültürümüzde 'ramazani' diye bir oyun var. Mahalledeki çocuklar hep birlikte ramazan şarkıları söyleyerek dolaşıyor ve oradakiler çocuklara para veriyor.
Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Etiyopyalı Osama Kamil: Ülkemin ramazan kültürü Türkiye'dekine benzer.