Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sosyal ve kültürel alanda Büyükşehir’in 164 proje uyguladığını belirterek, “Bu alanda dünyada bir numarayız. Bizim kadar çeşitli proje geliştiren ikinci bir belediye yok” dedi.
Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, sosyal sorumluklarını yerine getirdiğini, dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardımların 1997 yılından beri sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Bugüne kadar 4 milyon 339 bin paket gıda ve temizlik malzemesi yardımı yaptık. Bu yardımlar, her yıl belirli periyotlarda, 100-150 bin civarı aileye ulaştı. Ayrıca 142 bin aileye, toplam 250 milyon ekmek dağıttık. 2015 yılında da 166 bin aileye gıda ve temizlik malzemesi yardımı yaptık. Her yıl yaklaşık 80 bin aileye kömür yardımı yapıyoruz. 850 bin öğrenciye kaban ve bot, 750 bin öğrenciye de çanta ve kırtasiye yardımında bulunduk. Engellilere yapılan hizmetler de hiç tartışmasız Türkiye’de bir numaradır. Bu alanlarda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eşi benzeri yok. Allah’ın izniyle bu yardımlarımızı devam ettireceğiz ve 1 numara olmaya devam edeceğiz.”
“YARDIMLAR, EVLERE TESLİM EDİLİYOR”
Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin, 7’den 70’e herkesin yardımına koştuğunu belirterek, “Ankara’nın tüm ilçelerine yardımlarımızı
ulaştırıyoruz. Oradaki ihtiyaç sahibi ailelerin yüzünü güldürüyoruz. Yardımlar özenle ihtiyaç sahibinin evine kadar ulaştırılarak kapıda teslim ediliyor. Böylece yardım alanların rahatsız olmasının önüne geçiliyor. Yardımlar, temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanıyor” dedi.
“HER KIŞ, AİLELERİN YUVASINI ISITIYORUZ”
Sosyal yardım başvurularının titizlikle değerlendirildiğini belirten Başkan Gökçek, “Yardım alacak evler, üniversite mezunu, deneyimli ve özel görevlendirilmiş personel tarafından yerinde inceleme yapılarak belirleniyor” dedi.
1997 yılından itibaren bugüne kadar ihtiyaç sahiplerine toplam 1 milyon 251 bin 500 ton kömür yardımı yapıldığını belirten Başkan Gökçek, “Ailelerin her kış yuvasını ısıtıyoruz, her aileye 1 ton kömür yardımı yapılıyor. Uzmanlar kömür yardımı almak isteyenlerin evlerine gidip inceleme yapıyor. Evin ısınma biçimine, ısınmak için kömüre gereksinim duyulup duyulmadığına da bakıyor. Eğer evde kömür ihtiyacı yoksa bu evlere yardım gönderilmiyor. Kesinlikle kükürt oranı düşük,
kalori oranı yüksek ithal kömür dağıtımı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLERİN HER ZAMAN YANINDAYIZ"
Özellikle engelli çocuklara eğitim veren 44 okulda yaklaşık 5 bin öğrenciye her gün ücretsiz
yemek verildiğini ifade eden Başkan Gökçek, “Bu sayede ailelerin, engelli çocuklarını okula göndermelerini teşvik ediyoruz” dedi.
Başkan Gökçek, Beşevler Ankaray İstasyonu’ndaki Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nin, dünyanın dört bir tarafında örnek gösterildiğini belirterek, “Ödüller alan Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nde de görme engelli öğrencilerimizin Braille alfabeli kitaplardan çıktılara, sesli internetten yarışmalara kadar pek çok ayrıcalıklı hizmetten faydalanmasını sağlıyoruz” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin, ilkokul, ortaokul ve üniversitede okuyan öğrencilerin eğitimlerine de destek olduğunu ifade eden Gökçek, şunları söyledi:
“Öğrencilerin her zaman yanındayız. Ankara’nın 25 ilçesinde ihtiyaç sahibi öğrencilere bot kaban yardımı yaparak, kışın üşümemelerini sağlıyoruz. Kırtasiye yardımlarının yanı sıra başarılı öğrencileri her yıl tatil kamplarımıza tatile gönderiyoruz. Üniversiteyi yeni kazanıp Ankara’ya gelen öğrencilere AŞTİ’de, Tren Garı’nda ‘hoş geldiniz’ deyip, onlara rehber olup yol gösteriyoruz. Çamaşır yıkama merkezlerimizde üniversite öğrencilerinin giysilerini ücretsiz yıkayıp, ütülüyoruz.”
YAŞLILARA VE ENGELLİLERE HER TÜRLÜ SOSYAL DESTEK
Yaşlılara ve engellilere ev temizliğinden kültürel hizmetlere, ulaşımdan fiziksel rehabilitasyona kadar pek çok konuda 365 gün hizmet verdiklerini belirten Başkan Gökçek,şu bilgileri verdi:
“Yaşlılar ve engellilerin sağlık durumları takip ediliyor, psikolojileriyle ilgileniliyor. Günlük yaşamlarında yüklerini azaltmak için evlerinde temizlik, boya, badana, yemek gibi hizmetler veriliyor. Kentin dört bir yanına yaşlılar ve engellilerin faydalanabileceği merkezler açtık. Buralarda kimi resim yapıyor, kimi internet üzerinden sohbet etmeyi öğreniyor, kimi korolarda sesinin güzelliğini sergiliyor. Daha pek çok kültür etkinliği ve sanat kursunda vakit geçiriyor, hayattan kopmamış oluyorlar.
Yaşlı ve engellilerimiz, Belediyemizin tatil kamplarında birer haftalık sürelerle gönüllerince eğlenip dinleniyor. Bu kamplardan, 2015 yılında 4 bin 500’e yakın yaşlı veya engelli vatandaşımız yararlandı. EGO’dan aldıkları serbest kartla da Başkent’te doya doya gezmenin tadını çıkarıyorlar.”
HASTALARA ŞEFKAT ELİ, KİMSESİZLERE SICAK YUVA...
Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Şefkat Evleri’nin de Türkiye’ye örnek olduğunu kaydederek, “Şefkat evlerinden, sadece 2015 yılında, Türkiye’nin dört bir tarafından Ankara’ya şifa aramaya gelen 10 bin hasta veya hasta yakını faydalandı” dedi.
Büyükşehir’e ait Barınma Evi’nde de sokakta kalmış kişilerin sürekli yararlandığını anlatan Başkan Gökçek, “Özellikle kış mevsiminin dondurucu soğuğunda, sokakta kalan evsizlere yardımlarımız aralıksız sürüyor. 7/24 sıcak suyun olduğu Barınma Evi’nde evsiz vatandaşlara yeni kıyafetler veriliyor, karınları doyuruluyor” diye konuştu.
“SURİYELİ SIĞINMACILARA YARDIM, İNSANLIK VAZİFESİ”
Başkent’teki yoksul ve dar gelirli vatandaşlara yapılan yardımların yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında, doğal afetlere uğrayan insanların da yardımına koşulduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacılara da yardım elini uzattık. Bu insanlara yapılan yardım, bir insanlık vazifesidir. Yurt içinde yaşanan doğal afetlerde yardım elimizi insanlara ulaştırıyoruz. Felaket yaşayan ailelere, esnafa destek sağlayarak, ailelerin yüzünü güldürüyoruz. Belediyenin bütçesi ve imkanları ölçüsünde yardım yapılmasına gayret ediyoruz ve edeceğiz” diye konuştu.
TOPLU SÜNNETLER, TOPLU NİKAH TÖRENLERİ
Büyükşehir Belediyesi’nin, dünyaya örnek olan sosyal faaliyetleri arasında toplu sünnet ve nikah törenlerinin de önemli yer tuttuğunu belirten Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Geleneksel hale gelen sünnet şölenlerinde binlerce dar gelirli ailenin çocuğunu sünnet ettiriyor, çeşitli hediyeler vererek onları sevindiriyoruz. Dar gelirli çiftlere evlilik yardımları yapıyor, her yıl binlerce gencimize toplu nikah törenleri düzenliyor, ramazanlarda onbinlerce kişilik iftar çadırları kuruyoruz.”
400 BİN KİŞİYE MESLEK EĞİTİMİ
Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin BELMEK ve BELTEK kurslarında Ankaralıların meslek sahibi olduğunu da belirterek, şu bilgileri verdi:
“Bir yandan vatandaşları meslek sahibi yaparken, diğer yandan da ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Hanımlara mahsus BELMEK kursları, 1994 yılından bu yana; Gazi Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen BELTEK kursları da 1999 yılından bu yana kesintisiz devam ediyor. Her iki kurslarda bugüne kadar 400 bin kişiye eğitim verildi. Kurslarda 2015 yılında yaklaşık 25 bin kişi eğitim aldı. 8 aile yaşam merkezinden 74 bin üye faydalandı. Kentin dört bir yanında bulunan 22 hanım lokalinden on binlerce üyemiz yararlandı.”
“2015’DE ÇOCUK KULÜPLERİNDEN 147 BİN 720 ÇOCUK FAYDALANDI”
Başkan Gökçek, çocuklara ve gençlere ilişkin çalışmalara da değinerek, 2015 yılında 150 bin gencin, gençlik merkezi üyesi olduğunu, 22 çocuk kulübünden de 147 bin 720 çocuğun faydalandığını anlattı.
Türkiye’de ilk olan Çocuk Meclisi’nin çalışmalarına değinen, Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’nin de çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirten Başkan Gökçek, göreve geldiğinde bu merkeze üye olan çocuk sayısının 5 bin civarında olduğunu, Merkez’in çalışmaları sayesinde çocukların topluma kazandırılması sonucu bu rakamın 875’e düştüğünü dile getirdi.
GELENEKSEL HALE GELEN KÜLTÜREL VE SOSYAL ETKİNLİKLER
Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel faaliyetlerinin de aralıksız devam ettiğini belirten Başkan Gökçek, Başkent Tiyatrosu’nun sahnelediği oyunlar, Kent Orkestrası’nın ve birçok sanatçının konserleri, BELMEK sergileri, yayınlar, çeşitli gün ve hafta kutlama etkinlikleri, ’mahallede şenlik var’ panayırları ve FOMGED’in halk oyunları gösterilerini örnek gösterdi.