Güncelleme Tarihi:
Dünyada ve Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü için Ankara’da da pek çok kurum ve kuruluş çevrenin temizliğine vurgu yapan organizasyonlar düzenliyor. Doğa ve çevre konulu açıklamalarda bulunuluyor. Bugün için yapılan tüm etkinliklerin yanında Başkent’in çeşitli noktalarındaki manzaralar ise insan eliyle kentin ne hale getirildiğini gözler önüne seriyor. Hürriyet Ankara, kentin dört bir yanındaki kaçak dökümleri, çöp vadilerini, hafriyat ve atıkların oluşturduğu kirlilik ile pis suların karıştığı dere ve çayları görüntüledi.
MEZAR TAŞI DA VAR MR CİHAZI DA
İvedik Organize Sanayi Bölgesi ile İvedik Hurdacılar Sitesi’nin arasında kalan ve çok fazla kullanılmayan stabilize yoldaki çöp ve hafriyat manzarası ise görenleri şaşkına çeviriyor. Elektronik alet, cam gibi geri dönüşüme gitmesi gereken bütün atıklar çöp dağlarının yanında duruyor. Yolun sağ ve solunda yığınla duran atıkların arasında mezar taşından MR cihazının dış kaplamasına kadar çok farklı malzeme dikkat çekiyor.
OVA ÇAYI’NDA BALIK KALMADI
Sincan’da tarihi ve doğal güzelliği ile bilinen Zir Vadisi’nin içinden geçen Ova Çayı, kaynağı belli olmayan atıklar nedeniyle gün geçtikçe kirli akıyor. Geçen yıl balık avlanan çayda şimdilerde canlı kalmadığını belirten Yenikent Mahallesi sakinleri, kirliliğe taş ocaklarının ve hayvan pazarının neden olduğunu öne sürüyor. İlgili kurumlara şikayette bulunduklarını belirten vatandaşlar adım atılmasını istiyor. Zir Vadisi’nde çayın kenarındaki çeşitli noktalara bırakılan hafriyat atıkları da açıkça görülüyor.
ANKARA ÇAYI’NDA MANZARA DEĞİŞMİYOR
Ankara’da doğan ve Sakarya Nehri’ne kadar uzanan Ankara Çayı’nın kent içinden geçen üç bölümünü de gezdik. Ankara Çayı’nda değişmeyen manzara görenleri üzüyor. Özellikle Varlık Mahallesi Akköprü kısmındaki pis koku ve görüntü uzun süredir Başkentlileri rahatsız ediyor. Tarihi Akköprü’nün ayaklarında araba lastiğinden pet şişelere kadar birçok atık malzeme bulunuyor. Günde binlerce vatandaşın üzerinden geçtiği Ankara Çayı’nın Sincan bölümünde de pis su bağlantısı kirliliği gözler önüne seriyor. Etimesgut’ta okulların yanı başından akıp giden çayın kirliliği de göze çarpıyor.
DİKMEN VADİSİ’NDE ÇÖP TEPELERİ
Atık toplayıcılarının ‘karargâh’ haline getirdiği Dikmen Vadisi 4. Etap’ta çöp tepelerinin oluşturduğu mezbelelik görüntü dikkat çekiyor. Milyonlarca lira değerindeki konut ve iş merkezi projelerinin yükseldiği bölgede, bir yandan çöp dağları büyüyor. Hürriyet Ankara’nın defalarca gündeme getirdiği tahribatı ve çevre kirliliğinin her geçen yıl artarak devam ettiğine dikkat çeken semt sakinleri, atık toplayıcılarının bölgeden çıkarılmasını istiyor.
ÇALDAĞI HAFRİYAT ALANINA DÖNDÜ
Dikmen Çaldağı, yasal döküm alanlarına hafriyat ve moloz dökmekten kaçan kamyonların meskeni haline dönüşmüş durumda. Başkent’in Çankaya’daki en yüksek yerleşim yerleri arasından yer alan Çaldağı mevkiinde yol kenarlarının büyük bölümü moloz ve atıklarla dolu. Çöplüğe dönüşen bölge, havanın karardığı saatlerde de madde ve alkol bağımlılarının meskeni oluyor.
UYARILARA ALDIRIŞ ETMİYORLAR
Kentin en büyük yeşil alanlarından İmrahor Vadisi’nde de kaçak moloz ve hafriyat dökümü, doğayı tahrip etmeye devam ediyor. “Çöp, moloz ve inşaat atığı dökmek yasaktır” yazılı uyarı levhalarına aldırış etmeyen kişiler, vadideki yeşil alanları kaçak döküm alanı olarak kullanıyor. İmrahor Vadisi’ndeki dere yatağının yanı başında kamyonlarla taşınan hafriyat ve moloz atıkları dikkat çekiyor.