TÜRKİYE, sosyal bilimler alanında dünyanın sayılı organizasyonları arasında yer alan bir kongreye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 67 ülkeden 800 bilim adamının katılacağı "Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi-ICANAS 382, 10-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Kongrenin hazırlıklarını yürüten
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Best Otel’de düzenlediği basın toplantısında kongreye ilişkin bilgi verdi.
Organizasyonun tarihinin 1800’lere dayandığını, 1970’lerden bu yana da "ICANAS" ismi altında düzenlendiğini aktaran Tural, toplantıya Türkiye’nin ev sahipliği yapmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Etkinliğe, 67 ülkeden 800 bilim adamının katılacağını, Türk bilim adamlarının da yabancı meslektaşlarıyla beraber 13 ayrı konudaki toplantılarda görüşlerini aktaracaklarını ifade eden Tural, "Bu toplantıda esas aldığımız felsefe, barıştır. Bazı ülkeler barışı sadece kendileri için istiyor. Ancak, barış sadece masalarda kalmamalıdır" dedi.
ÜLKEMİZİ DOĞRU TANITMAK İSTİYORUZ Kongrenin, Türkiye’nin doğru tanıtımına da katkı sağlamasını hedeflediklerini belirten Tural, bu kapsamda Türk halkını doğru tanımak isteyen fikir adamlarına açık olduklarını söyledi.
Tural, kongrenin organizatörlerinin, ülkelerin kendi sorunlarının tartışılmamasını esas aldıklarını ifade ederek, "Ancak, Türkiye’nin doğru tanıtılmasını, bizim sıkıntı saydığımız, bizim çözümlenmesini gerekli gördüğümüz, bizim yanlış anlaşıldığımıza inandığımız alanlara ait paneller oluşturduk. Bu panelleri bütün yabancılar aynı anda dinleyecek olsalar problemlerimizi çözeriz" dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başta "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" olmak üzere barışla ilgili sözlerinin çok iyi anlaşılmasını istediklerini kaydeden Tural, şöyle konuştu:
"Buradaki toplantılardan birini herkes izleyecek. Türkçe, İngilizce, Rusça aynı anda yapılacak Atatürk panelini herkes izleyecek. Atatürk’ü doğru anlıyorlar mı, buradan zaman zaman şüphe ediyorum. Atatürk’ü doğru anlamak istemiyorlar mı, bunu da zaman zaman düşünüyorum ve düşünmeliyiz. Biz Atatürk’ü doğru anlatıyor muyuz ya da Atatürk’ü doğru anlatmak istemeyenlere karşı biz doğru cevaplarla başkalarını yeterince bilgilendirebilir miyiz? Bu konuda bilim adamları da haberciler de sorumluluklarını ne kadar yerine getirdiğini değerlendirmelidir."
KONUKLARA TBMM’DE YEMEK Toplantı programına ilişkin de bilgi aktaran Tural, kendilerine talepte bulunan yoksul ülkelerdeki katılımcıların dışında tüm konukların kendi masraflarını kendilerinin karşılayacağını söyledi.
Öğle yemeklerini yürütme kurulunun verdiğini anlatan Tural, kongrenin birinci akşamı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, ikinci akşamı ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, konuklara birer yemek vereceklerini kaydetti.
Toplantının üçüncü günü olan 12 Eylül Çarşamba akşamı TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, Meclis’in bahçesinde bir yemek düzenlediğini anlatan Tural, "Bu, beni çok mutlu etti. Niye? Parlamentomuzu, bahçesini yabancıların görmesi, nasıl bir dünyadır, bunu öğrenmesi, burada fotoğraflar çekip ülkesine götürmesi, mutlu etmez mi?" diye konuştu.
Tural, Ramazan’ın ilk gününe rastlayan 13 Eylül’de de VEKAM, Gazi Üniversitesi ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok tarafından konuklara yemek verileceğini söyledi.
Ermeni sorunu da gündemdeTural, bir soru üzerine, kongre çerçevesinde "Ermeni Sorunu" konusunda da 11 Eylül’de iki ayrı panel düzenleneceğini belirterek, "Asılsız Ermeni iddiaları falan değil de, arşivlerde Ermeni iddialarına ilişkin bilgi ve belgeler şeklinde bir toplantımız olacak" dedi. Bu panelin Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun başkanlığında düzenleneceğini ve ABD’li tarihçi Justin MacCarthy, Kemal Çiçek, Bilal Şimşir, Davut Kılıç, Aygün Aktar ve Mehmet Perinçek’in konuşmacı olacağını belirten Tural, "Ne yapacaklar? Diyecekler ki, bizim belgelerimiz, bilgilerimiz bunlar, sizin de aksini söylediğiniz bir şey varsa getirin" diye konuştu.
Bilim ve sanat semasının yıldızları38. ICANAS nedeniyle 12 kişinin bilim, fikir ve düşünce dünyasının aydınlatılması, Türkiye’nin doğru ve ısrarlı tanıtımına katkıları nedeniyle tanıtılması da kararlaştırıldı. Bu kişilerin isimleri şöyle: "Şükrü ELÇİN (1912), Muazzez İlmiye ÇIĞ (1914), İhsan DOĞRAMACI (1915), Süleyman KAZMAZ (1915), Oktay ASLANAPA (1915), Halil İNALCIK (1916), Kazım MİRŞAN (1919), Zeynep KORKMAZ (1922), Hamza EROĞLU (1922), Ethem Ruhi ÜNGÖR (1922), Bozkurt GÜVENÇ (1926), Kemal BAYTAŞ (1927)"
ICANAS NEDİR?ICANAS "Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi" kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır ve 134 yıllık geçmişe sahiptir. ICANAS, dil, tarih, edebiyat, din, felsefe, antropoloji, kültür, çevre, ekonomi, uluslararası ilişkiler, müzik gibi sahalara ait konuları bilimin yöntem ve imkánlarıyla incelemek üzere farklı ülkelerden çok sayıda bilim adamını bir araya getirmektedir.
Birincisi 1873 yılında Paris’te toplanan bu toplantı, 1973 yılında tekrar Paris’te yapılana kadar adı Uluslararası Şarkiyatçılar (Orientalistler) Kongresi iken, o tarihten sonra, Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi (ICANAS) olarak adı değiştirilen sosyal ve beşeri bilimler alanındaki en geniş katılımlı toplantıdır.
1948’de Paris’te yapılan Orientalistler Kongresi’nde, 1951 yılındaki toplantının nerede yapılacağı tartışmaları sırasında, merhum büyük bilgin Fuat KÖPRÜLÜ’nün talebi uygun bulunmuş ve Türkiye’de yapılması benimsenmiştir.
2004 yılında Moskova’da yapılan 37. toplantının Uluslararası Danışma Kurulu üyelerinden biri olan Sadık Tural, ICANAS Yönetim Kurulunun daimi Genel Sekreteri, Türk dostu büyük Türkolog Prof. Dr. Gyorgy HAZAİ (Macaristan) ile üyelerden Türkolog Prof. Dr. Dimitri D. VASİLYEV’e (Rusya) kongrenin Türkiye’ye alınması için ısrarlı talepte bulundu. Toplantının ev sahibi Rusya Bilimler Akademisi’nin Başkanı Prof. Dr. Rostislav B. RYBAKOV’un da desteğiyle, Kongre’nin Türkiye’de yapılması yönünde karar verilmesi sağlanmıştır.