Oğuz DİŞLİ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 00:00
Küresel ısınma nedeniyle bir türlü gelmeyen kış, Başkent’te su rezervlerine kırmızı alarm verdirirken, Büyükşehir Belediyesi’nin son umudu Avusturya’dan ithal edilen yağmur bombası oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin, Avusturya’dan getirilen heyet ve ODTÜ işbirliği ile gerçekleştirdiği projede ise tarih yakın. Belediye ilk yağmur bombasını 10 Şubat günü, Çamlıdere Barajı’nın üzerinde patlatacak.
KÜRESEL ısınma Başkent Ankara’yı da vururken, Büyükşehir Belediyesi, Avusturya’dan ithal edilen yağmur bombasına umudunu bağladı. Barajlar ise 140 günlük su rezervi ile kırmızı alarm veriyor.
Yaptığı açıklamada, "Sayın Başbakanımız Tayyip Erdoğan İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde kentlilerden kar ve yağmur için dua etmelerini istemişti. Bir günde 59 milyon metreküp yağmur yağdı. Sizde Ankaralılar olarak bol bol dua edin" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise aradığını bulamadı. Ankara’da güneşli ve açık bir hava varken, başta Gökçek olmak üzere tüm yetkililer kriz masası kurdu.
İSTANBUL VE İZMİR’DE DENENMİŞTİ AMA...
Avusturyalı uzman heyet ile ODTÜ’yü bir araya getiren belediye 10 Şubat’ta, Çamlıdere Barajı üzerinde ilk yağmur bombasını patlatacak.
1993 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve 2001 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından havaların kurak olmasından dolayı atılan yağmur bombası işe yaramamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Torun, 10 Şubat’ta yağmur bombalarının atılmaya başlanılacağını belirterek, "Şu anda Avusturya’dan gelen heyet, ODTÜ ve Metereroloji ile yaptığımız çalışmalar devam ediyor.
FİRMA GARANTİ VERMİŞ
Avusturya’dan gelen heyet meterolojik değerlerin olması halinde yağmur bombası hakkında garanti verdi. Başarı oranı, iklim şartlarına bağlı tabiat şartlarının uygun olması halinde hemen bomba çalışmasına başlayacağız" dedi.
Torun, İç Anadolu bölgesinde oldukça kurak bir hava geçtiğini ASKİ olarak bütün çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ankara’da iki ana barajımız var. Çamlıdere barajında 1.4 milyon metreküp hacmimiz var şu anda 130 milyon metreküp suyumuz kaldı. Bu da Ankara’nın 140 günlük suyu kaldı demek oluyor" dedi.
YAĞMUR BOMBASI NEDİR?KURAKLIK nedeniyle tartışılan yağmur bombası uygulamasına
meteoroloji uzmanları sıcak bakmıyor. Uygulamanın sel ve kasırgaya yol açarak fayda yerine zarar getirebileceği, ABD gibi gelişmiş ülkelerde bile kuraklıkla mücadelede kullanılmadığı ifade ediliyor. Gümüş iyodür fişeklerinin uçaklarla gelişi güzel bulutların içine atılması ile gerçekleşen yağmur bombası yönteminin bilimsellik derecesi hakkında ise şu ana kadar kesin bir veri sağlanmış değil. Türkiye’de 1993 yılında sadece İstanbul ve 2001 yılında İzmir’de büyük su sıkıntısının yaşanması üzerine milyonlarca dolar harcama yapılarak yağmur bombası denenmiş, ancak sonuç alınamamıştı.