Dramanın önemi arttı

Güncelleme Tarihi:

Dramanın önemi arttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2012 00:00

İlkokula başlama yaşının 66 aya çekilmesi ile birlikte drama eğitiminin zorunlu hale geldiğini belirten Çevik, “Drama öğrenmede aktif rol oynuyor. 4+4+4 eğitim sistemi ise, drama eğitiminin önemini daha da arttırıyor” dedi.

Haberin Devamı

Hızla değişen dünyada bilginin ezberlenmesinin yerine öğrenmenin uygulamalarla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi ve Oyun ve Tiyatro Akademisi Derneği (OYTAD) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kadir Çevik, drama eğitiminin önemine değindi.
İlkokula başlama yaşının 66 aya çekilmesi ve okul öncesi eğitimin daha küçük yaşlara inmesinin drama eğitimini zorunlu hale getirdiğinin altını çizen Çevik, “4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte okula başlama yaşı aşağıya çekildi. 5,5 yaşında okul sıralarına oturan miniklerin öğrenme sürecinde drama ve oyun aktif rol oynuyor. Bu nedenle öğretmenlere drama konusunda eğitim vermek gerekiyor. Çünkü o yaşlardaki çocuk oyun ile öğrenebiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Çok boyutlu düşünebilme

Dramanın temelinde oyunun bulunduğunu belirten Çevik, oyunun çocuğun eğitiminde ve kişilik gelişiminde önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Çevik, “Böylesine önemli bir alanda çocuklara uygulama yapmaları için fırsatlar vermek, çocukların yaratıcılığını, problem çözme, keşfetme ve güçlüklerle başa çıkabilme becerilerini geliştirecek, kendilerine güven duymalarını, özgür ve çok boyutlu düşünebilmelerini sağlar. Çünkü çocuk, aktif olduğu ortamda daha iyi ve çabuk öğrenir” diye konuştu.
Dernek olarak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı yaratıcı drama liderliği sertifika programını hayata geçirdiklerini ifade eden Çevik, yetişkinler, çocuklar ve öğretmenlere yönelik programlar geliştirdiklerinin altını çizdi. Çevik, şunları söyledi:

Yedi ayda sertifika

“Sertifika programı katılımcının bu alanda yetiştiğinin bir belgesi olacak.
Bu belgeyi almış olanlar hem MEB’e bağlı kurumlarda hem de özel kurumlarda rahatlıkla çalışabilecek. Katılımcılar yedi ayda sertifika alabilecek. Bunun yanı sıra bu sene yine ses ve konuşma atölyemiz olacak. Çocuklara yönelik tiyatro eğitimi de veriyoruz.”

Dilli Düdük Eski Yeni’de

Oyun ve Tiyatro Akademisi Derneği’nin kurucusu Sevda Çevik, Doğaç Akademi Dilli Düdük Topluluğu’nun, doğaçlama tiyatro gösterisi ile Ankaralılar’la buluşmaya devam edeceğini belirtti. Eski Yeni Cafe Bar’da 15 günde bir tiyatroseverlerle bir araya geleceklerini söyleyen Çevik, “Dilli Düdük, beş oyuncu, müzik ve izleyiciler ile birlikte doğaçlama tiyatro gösterisi yapıyor. İzleyicilerin yönlendirmesiyle şekil alan gösterilerin hiçbiri, önceki oyunlarla benzerlik taşımıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!