Dr. Bektaş: Kabızlık en sık karşılaşılan sağlık problemi

Güncelleme Tarihi:

Dr. Bektaş: Kabızlık en sık karşılaşılan sağlık problemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 12:18

Dr. Bektaş: Kabızlık en sık karşılaşılan sağlık problemi

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- İÇ Hastalıklar ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, beyazlatılmış unlu mamuller, posası alınmış rafıne edilmiş gıdaların en önemli kabızlık nedenleri arasında bulunduğunu açıkladı. Bektaş, en sık rastlanan sindirim sistemi yakınmalarından olan kabızlığın, yaklaşık yüzde 80'ninin basit yöntemlerle önlenebileceğini de belirtti.

ÖNCE KABIZLIĞIN NEDENİ ARAŞTIRILMALI

Türkiye'de yüzde 29-40 oranında görülen kabızlığın yaşam kalitesini etkilediğini belirten Dr. Atilla Bektaş, "Aynı zamanda tetkikler ve laksatif (ishal yapıcı ilaç) kullanımı ile maliyeti arttıran önemli bir sağlık problemidir. Şeker hastalığı, tiroit bezinin az çalışması, magnezyum eksikliği ya da kalsiyum fazlalığı, bazı antidepresanlar, antiasitler, tansiyon ve demir ilaçları kabızlığa neden olabilmektedir" dedi.

Dr. Bektaş, nedeni bulunamayan kronik kabızlıkta ise bol sıvıyla birlikte lifli (posalı) yiyeceklerin fazlaca yenilmesinin önerildiğini belirtti. Bektaş, "Yürüyüş, alaturka tuvalet kullanımı ve karın kaslarını kasarak soluma eksersizleri kabızlıkta faydalıdır. Ayrıca her gün kahvaltıdan ½ saat sonra 15 dakika tuvalette zaman geçirmek çoğu zaman yararlıdır. Bağırsak boşaltımının artması için özellikle 'suda çözünmeyen lif' tüketimi tercih edilmelidir. Tam tahıl, buğday-çavdar kepeği ve esmer pirinç gibi besinlerde bol miktarda 'suda çözünmez lif' vardır. Bu tür lifler sindirime uğramadan, dışkının hacmini ve bağırsak hareketlerini arttırmak yoluyla kabızlığı önlemede 'suda çözünen liflerlerden' daha etkilidir. Meyve ,sebze, sert kabuklu yemişler ve yulaf kepeğinde 'suda çözünen lifler' ise genel sağlık üzerine bir çok yararlı etkiye sahiptir,ancak bağırsak bakterilerince bir miktar parçalandıklarından gaz ve şişkinlik neden olurlar" dedi.

Bu tür önlemlerle geçmeyen kabızlıkta doktora baş vurulması gerektiğini belirten Dr. Bektaş, "Kabızlık,makattan kanama, kilo kaybı, ailede kolon kanseri öyküsü , dışkıda gizli kan testinin pozitif olması, demir eksikliği anemisi, 50 yaş ve üstü bir kişide kronik kabızlık yakınmasının ani başladığı durumlarda kolonoskopi gerebilir" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!