Dönüşümden “kaos” çıkacak uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dönüşümden “kaos” çıkacak uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2015 01:23

Türkiye’deki eğitim sistemini eleştiren ve öğrencilerin özgürlük, adalet duygularını özümsemeden okullardan mezun olduğunu söyleyen eğitimci Fırat İlhan, dershanelerin dönüşüm süreciyle ilgili de “Eylül ayında, kaos çıkacak” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye’de verilen eğitimi eleştiren, okulların sadece öğretim yaptığını ve diploma verdiğini belirten Denge Eğitim Lisesi (DELİ) Kurucu Müdürü Fırat İlhan, “Sağlam bir eğitim sistemimiz yok, öğretim metotlarımız ise yurt dışından taklit edildi. Çocuklarımız tevazudan, insan haklarına saygıdan, kendi gibi olmayanı kabullenmeden uzak yetişiyor” dedi.
Kendilerini “DELİ” olarak adlandıran ve öğrencisinden öğretmenine, yöneticisinden çalışanına kadar herkesin “DELİ” yazılı tek tip kıyafetler giydiği Denge Eğitim Lisesi’ni beşinci dalga okul olarak konumlandırdıklarını vurgulayan İlhan, özetle şunları söyledi:

FARKLILIKLAR GÖZ ARDI EDİLDİ

“Öğrencilerin öncelikle değerler sistemi, tevazuları, ödev ahlakları, insan haklarına saygıları, özgürlük, adalet duyguları olmalı, sorun çözme kültürü gelişmeli. Türkiye’de malesef sağlam bir eğitim sistematiği oturtamıyoruz. Eğitim-öğretim diyoruz ancak bizim okullarımız sadece öğretim yapmış, diploma vermiş. Yıllarca öğretim metotlarımız yurt dışından taklit edildi. Her yörenin, her insanın öğrenme eşiğinin farklılığı göz ardı edildi.

ESTETİK KAYGI ÇOK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Türkiye’de okullar berbat yapılıyor, estetik kaygıları hiç yok. Önce arsa bulunuyor mümkünse arsayı devlet veriyor, sonra en ucuz maliyetle bina yapılıyor, maliyeti çıkaracak şekilde öğrenci alınıyor ve öğretmen istihdam ediliyor. Paralı okullarda sistem böyle işliyor. DELİ’de parasından başka hiçbir şeyi olmayan görgüsüz ailelerin şımarık ve tembel çocukları okuyamaz. Okulumuzda tek tip kıyafetler giyiyoruz. Forma düzenin sonsuz önemi var. Dünyada, doğada olduğu gibi tek tip ama çok renkliyiz. Okul olarak bir derdiniz olmalı. Senede 100 kitap okuma hedefi koyuyoruz. Haftalık ise 300 sayfanın akademik olarak yorumlanmasını istiyoruz.”

DÖNÜŞÜMDEN KAOS ÇIKACAK

Temel lise dönüşümleriyle ilgili de konuşan ve bu sebeple Eylül ayında kaos yaşanacağını iddia eden Fırat, “Dönüşüm başvurusu 2 bin 200 civarında. Bunların sadece 276’ya yakını ruhsat alabildi. Eylüle kadar denetimlerin biteceği ve ruhsatların verileceği kanaatinde değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!